Odgovori

Šofer i post

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum,

Imam jedno pitanje. Radim kao sofer u americi. Kako se ponasati u mjesecu ramazanu posto promijenim za jedan dan dva do tri razlicita vremenska doba. Mogu li namaze i teraviju skracivati posto svako dnevno prijedem minimum 1,600 kilometra. Allah vas na gradio za odgovor.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Ako prelaziš toliku razdaljinu ti si u statusu musafira oko čega nema razilaženja kod učenjaka. A kao musafir (putnik) dozovoljeno ti je kratiti namaze i spajati ih. Takođe nisi dužan postiti jer imaš olakšicu da ne postiš sve dok si na putu s tim da trebaš nadoknaditi sve propuštene dane dan za dan nakon Ramazana do sljedećeg Ramazana. Teraviju ne trebaš uopće klanjati jer musafir ne treba klanjati od suneta i nafila ništa osim sabahskog suneta i vitr namaza.

Ovo je bila praksa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi bio na putu ne izostavljao vitre i sabahske sunete. Takođe, prenesno je u vjerodostojnim hadisima da klanjao nafilu na svojoj jahalici dok bi bio na putovanju. Zato ako bi u toku putovanja postio i klanjao teravih namaz, jer ti to ne predstavlja teškoću, nema smetnje. Ve billahi tevfik.

Odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: