Odgovori

Nanin post / rad u osiguravajućem društvu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Imam pitanje u vezi placanja posta. Moja nana ima 66 godina, postila je od svoje 14-te godine. Šećernu bolest je dobila prije 15 godina, sa tom bolesti je postila 13 godina, zadnje dvije nije mogla da izdrzi,jer se stanje pogorsalo, mada su joj doktori govorili da nije smjela nikako postiti. Pa vas molim da mi odgovorite da li su dužna njena djeca da joj nadoknade post, i na koji način?

I jos jedno pitanje vezano za mene, u vezi posla, zavrsila sam fakultet prije godinu dana, i nemam posla. Trenutno mi nudi posao austrisko životno osiguranje GRAWE. Pa vas molim da mi odgovorite da li je taj vid posla dozvoljen, posto sam procitala na vasoj stranici da je rad u banci zabranjen.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Odgovor na prvi dio pitanja pitanja:

Tvoja nana ne treba postiti zbog čećerne bolesti koju ima, nego je dužna nahraniti za svaki dan Ramazana po jednog siromaha, ili trideset siromaha na kraju Ramazana. Ne smije davati novac a ako da novac umjesto hrane kao da i nije izvršila tu obavezu. Ako daje hranu za siromaha u žitaricama ili brašnu dovoljno je da da dvadest kilograma (brašna ili pšenice) za čitav Ramazan, a ako daje u hran daje se za jedan obrok srednja količina hrane, poput srednje porcije ćevapa. Dokaz za ovu su riječi Uzvišenog: “A oni koji teško podnose post neka daju otkup u nahranjivanju miskina” (El-Bekare 184), a pod one koji teško podnose post ulaze stari ljudi i žene koji zbog starosti ne mogu postiti kao i bolesna osoba koja boluje od neke hronične bolesti od koje nema ozdravljenja.

Odgovor na drugi dio pitanja:

Osiguravajućih društava ima raznih vrsta, od njih su: kooperativna osiguravajuća društva kojih kod nas u Evropi nema, a ona su šerijatski dozvoljena. Druga vrsta su društvena i socijalna osiguravajuća društva, poput: penzionog, socijalnog i zdravstvenog osiguranja (zdravstvenog ako je državno a ne privatno). Po većini savremenih učenjaka ova osiguravajuća društva su dozvoljena, tj. dozvoljeno je raditi u njima uplaćivati ih. Treća vrsta su trgovačka osiguravajućaruštva, koja su najrasprostranjenija, poput: saobračajnog, osiguranja na život, od odgovornosti, i slično. Oni su trgovačkog karaktera i cilj im je zarada.

Ova treća vrsta osiguranja je zabranjena jer je zasnovana na čistoj kamati, sadrži u sebi kockanje, sadrži u sebi GARER (poslovni ugovor čiji je završetak nepoznat) a koji je vjerodostojnom hadisu zabranjen (“Zabranio je Allahov Poslanik, sallalllahu alejhi ve sellem, garer“, bilježi ga Muslim) i predstavlja bespravno jedenje tuđeg imetka. Prema tome, da se zaposliš i radiš u osiguranju na život nije dozvoljeno. Traži sebi halal posao i znaj da onaj ko ostavi haram radi Allaha da mu to Allah nadoknadi sa nečim što je bolje od toga. Ve billahi tevfik.

Odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: