Odgovori

Zekat i ramazanski slučajevi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Htjeo bi samo da pitam je li moze uplatom novca za Ramazanske slucajeve moze racunati kao zekeat?? Ako mozete sto prije da odgovorite, da vas Allah nagradi.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Ako osobe kojima se daje imetak u onome što vi nazivate ramazanski slučajevi potpadaju pod jedan od osam fondova spomenutih u 60. ajetu iz sure Et-Tevba: “Zaista zekat pripada samo fukari, miskinima, onima koji skupljaju zekat, onima čija srca treba pridobiti, za oslobađanje iz ropstva, zaduženima, kojima se bore na Allahovom putu i putnicima“, uz prethodni nijet davanja zekata, onda se to može računati kao zekat. Naravno, najbitniji fond u koji se daje zekat a ima veze sa ramazanskim slučajevima je fond fukare i miskina.

Učenjaci imaju podijeljeno mišljenje oko razlike između fukare i miskina. Međutim, rezime tog pitnja se svodi na dvije vrste osoba kojima se daje zekat zbog siromaštva i neimaštine: prva – SVAKO ONAJ KO NEMA IMETKA NITI IZVORA ZARADE (drugim riječima onaj ko nema od čega da živi), i druga – SVAKO ONAJ KO IMA IMETKA I IZVOR ZARADE MEĐUTIM TO NIJE DOVOLJNO DA ZADOVOLJI SVOJE VASTITE POTREBE NITI POTRBE ONOG KOGA JE DUŽAN IZDRŽAVATI (drugim riječima ima imetka i izvor zarade ali to nije dovoljno njemu i onome koa izdržava za normalan prosječan ljudski život). Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: