Odgovori

Da li žena može putovati avionom sama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Moze li zena putovati sama bez mahrema ako se radi o putovanju avionom od 1200km posto je trajanje putovanja samo oko 2 sata bez zadrzavanja po aerodromima. Allah vas nagradio!

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Ispravno je da vrijeme trajanja putovanja ne utiče na propise vezane za putovanje. Ženi muslimanki nije dozvoljeno da putuje bez mehrema po idžmau učenjaka ovog Ummeta. S tim da su se učenjaci razišli oko razdaljine na koju se putuje kada se musliman smatra musafirom, tj. kada mu je dozvoljeno koristiti određene olakšice. Ispravno je da sve ono što se smatra i ubraja u putovanje da je to razdaljina na kojoj se krati namaz i koriste sve druge olakšice. Prema tome, ženi nije dozvoljeno da putuje bez mehrema na svakoj razdaljini koja se smatra putovanjem, svejedno bilo to autom, avionom ili bilo kojim drugim prevoznim sredstvom. Neki savremeni učenjaci su izuzeli iz ove opće zabrane putovanje žene avionom bez mahrema ako je to putovanje nužno.

Pod uslovom da je jedan mahrem isprati na aerodromu sa kojeg avion polijeće a drugi dočeka na aerodromu gdje avion treba sletjeti. Ovaj izuzetak ima osnova u Šerijatu, a njegovo pojašnjavanje zahtijeva mnogo prostora. Dakle, nema smetnje da žena putuje sama bez mahrema avionom ako će je ispratiti i dočekati mahrem a to putovanje je nužno u širem smislu šerijatske nužde (darure). Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: