Odgovori

Bojim se da će me se otac odreći ako se pokrijem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Ne znam sta da radim zato sam zadnji izlaz vidjela da se vama javim u nadi da cete mi moci dati savijet. Imam 18 godina i upoznala sam momka koji je vijeri i koji je iso na Hadz i sa kojim sam postupila vezu. Ja nisam odrasla u Islamu, otac mi voli popit i ne podnosi pokrivene cure/zene, a majka mi zna klanjat i voli bit u drustvu gdje je Islam tema, ali kako je se udala za mog oca prakticira to u granicama iz straha prema njemu. Odkad sam krenula u vezu sa ovim momkom i vidjela kako on zivi i kakav je njegov zivot svaki dan sam vise i vise zalila sto moj zivot nije takav i krivila sam svoje roditelje za to sto me nisu uputili na put Islama.

Doslo je do toga da sam sama sijela i pocela da ucim kako se klanja i kako se prakticira nasa vijera I hvala dragom Allahu milostivom uspijelo mi je. Zelja mi je svaki dan vise i vise rasla da se pokrijem i odlucila sam pocetkom Ramazana da se pokrijem i uradila sam to. Ali sada je me dotuklo sve da neznam sta da radim. Zivim u Njemackoj gdje je ovako vec velika tema zabrana marame i sve oko toga. Ja radim kod advokata i uz to jos u sudu, gdje sam jedina muslimanka i do skoro to nije ni bio nikakav problem ali odkad sam se pokrila je sve drugacije. Meni je bilo jasno da moram skinut maramu dok sam na radnom mjestu, zato sam je prije nego sto cu uci u sud i u kanclariju skinula i cim zavrsim poso opet stavljala. Nek mi dragi Allah za ovo oprosti. Ali danas sam dosla na poso i rekli su mi da se odlucim sta cu i dal cu dalje nosit maramu radnim danima … ne znam kako da postupim.

Zelja mi je da se pokrijem, zelja mi je da se iz korijena promijenim jer nisam bila najiskrenija i najozbiljnija osoba do svoje 18. godine. Tako da mi je to zelja bila ali sada i neznam kako i sta cu uradit. Neznam kako cu svom ocu objasnit to, jer imam strah da me nece izudarat radi toga i odreci se mene radi marame, jer ipak on nije u vijeri i za njega je svaka cura koja se pokrije niko i nista jer kaze nije se radi zelje pokrila nego radi momka, covjeka il bilo cega. Ne znam ni kako cu radi posla to uciniti i skole. Nadam se da mi mozete dati savijet kako da postupim i kako da mi olaksa ove moje probleme. Unaprijed hvala.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Poštovana sestro u islamu, znaj da onaj ko ostavi nešto radi Allah On mu to nadoknadi boljim od toga. Bilježi Veki’a u knjizi “Ez-Zuhd” (2/635) od Ubej ibn K’aba, a Ebu Nu’ajm u “El-Hilje” (1/253) od Ubej ibn K’aba i Ibn Omera, radijallahu anhum, a Ahmed (5/363) i Bejheki (5/335) od Ebu Katade i Ebu El-Dehma’, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neće ostaviti (Allahov) rob nešto radi Allaha a da mu to Allah neće zamijeniti sa onim što je bolje od njega odakle se ni ne nada“, a u rivajetu: “Ti nećeš nešto ostaviti bojeći se Uzvišenog Allaha a da ti Allah neće dati ono što je bolje od toga“, takođe u rivajetu: “Neće ostaviti (Allahov) rob nešto radi Allaha, neostavljajući to osim radi Njega, a da mu Allah to neće nadoknaditi sa onim što je bolje za njega i na dunjaluku i na Ahiretu“. Ovaj hadis sa svim spomenutim rivajetima je ocijenjen vjerodostojnim od strane El-Hejtemija, El-‘Adželunija, Ibn Mufliha i El-Vadi’ija.

Zato onaj posao na kojem ti se dozvoljava da se oblačiš kao muslimanka ne trebaš ni raditi i on nije vrijedan tvoje vjere. Musliman i muslimanka ne smiju radi posla da ostavljaju ono što od njih zahtijeva njihova vjera. Ne prihvataj ni jedan posao na kojem ti ne dozvoljavaju da upražnjavaš svoj vjerski život, svejedno bilo u oblačenju, ibadetima, ostavljanju harama i slično. Čovjek mijenja profesiju i poslove ali ne može mijenjati vjeru i vjerske propise. Islam jeste fleksibilna vjera ali ta fleksibilnost ne smije dovesti muslimana da ostavlja vadžibe i radi harame.

Pokrivanje punoljetne žene muslimanke (tj.one koja ima mjesečno pranje) je vadžib po idžma’u (konsenzusu) učenjaka ovog Ummeta. Znači oko obaveze pokrivanja stidnog mjesta muslimanke nema razilaženja. A u stidno mjesto žene ulaze između ostalog glava, kosa i vrat, oko čega su složni učenjaci. Razilaze se oko lica žene da li je njegovo pokrivanje sunnet ili vadžib. Dokazi iz Kur’ana, Sunneta, idžma’a, kijasa (analogije), predaja ashaba i zdravog razuma koji ukazuju na obavezu pokrivanja punoljetne muslimanke su mnogobrojni i što je uglavnom općepoznato svakom muslimanu. Prema tome, nema razilaženja među učenjacima da je muslimanki vadžib da se pokrije na što ukazuju jasni i nedvosmisleni šerijatski tekstovi. A to znači da je žena griješna ako to ne uradi čineći time veliki grijeh prema Allahu. Pokrivanje žene muslimanke nije stvar želje, sviđanja, mode i dopadanja, nego jedna od temeljnih vjerskih obaveza za ženu.

Kćerka je obavezna da bude poslušna svojim roditenjima. S tim da nema poslušnosti u griješenju, nego poslušnost je samo u dobru. Ovo je opće šerijatsko pravilo oko kojeg nema razilaženja. Jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u hadisu muttefekun alejhi: “Nema poslušnosti u grijašenju Allahu, poslušnost je samo u dobru“( Buharija (7257) i Muslim (4871)). Takođe, u drugom hadisu kaže: “Nema poslušnosti stvorenju u griješenju Stvoritelju” (Ahmed (20672), Hakim (5870) i Taberani (367), kaže Ahmed Šakir da mu je sened vjerodostojan (2/248), a šejh Albani da je vjerodostojan u “Sahihul-džami’i” (7520)).

Prema tome, vadžib ti je da se pokriješ jer je to jedna od temeljnih vjerskih obaveza za ženu, a ako to ne uradiš bićeš griješna. Ti si obavezna biti poslušna svome ocu, međutim, ta poslušnost je uslovljena da bude u dobru a ne u griješenju. A pošto ti on naređuje ono što je grijeh prema Uzvišenom Allahu (tj. nepokrivanje), nije dozvoljeno da mu budeš u tome pokorna.

Koliko pokrivenih žena (sa pokrivenim ili otkrivenim licem) živi u nemuslimanskim sredinama. Musliman ne smije davati prednost dunjaluku nad izvršavanjem vjerskih obaveza. Strah da ne izgubi posao, strah od provokacija i slično nisu opravdanje za ostavljanje vadžiba. Tvom ocu je obaveza da ti naredi da se pokriješ, da te podstiče na pokrivanje, odgaja za takvo nešto i da ti da svu podršku i potporu u tome. Na tebi je da ga mudro i na najljepši način pripremiš i ubijediš da je tvoje pokrivanje nužna i neupitna stvar vjere, ili da preko nekog ko ima uticaja na njega to isto uradiš. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: