Odgovori

Da li se ovdje radi o sihru?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum! Baš na vašoj stranici sam pročitala tekst o simptomima sihira i ustanovila da ja možda imam neke od njih, ne samo ja, nego moja poorodica. ali nisam sigurna, možda u pitanju nije taj problem, zato se obraćam vama. Nekoliko puta mi se desilo da imam period u kojem sam prestravljena, bojim se svega i svačega, naveče ne mogu spavati, stalno mislim da ću umrijeti i sl. Od kako sam se okrenula vjeri i počela je praktikovati, a tome ima skoro dvije godine, to se više nije ponavljalo. Međutim, ne prestajem sanjati…

ružne snove, čija se tema stalno ponavlja. Stalno sanjam zmije kao i da šejtan ulazi u našu kuću: u snu sam svjesna šta se dođaga, znam da je to on i pokušavam ga otjerati učenjem Kur’ana. Stanje u mojoj porodici u zadnjih nekoliko mjeseci je specifično: mama je jako nervozna, padaju joj na pamet destruktivne ideje, a vidim da i otac ima noćne more jer svako jutro lista tumače snova i vidim da je zabrinut. Prošle sedmice smo kupili auto i za dva dana imali dvije nesreće. Hvala Bogu niko nije povrijeđen, ali auto je slupano. Nedavno smo nabavili macu, ali nakon nekoliko dana ona je nekako uspjela pobjeći sa balkona i pregazio ju je auto. Nikada prije nisam pomišljala da bi to mogao biti sihr, ali drugarica mi je rekla da možda može biti to slučaj i to me navelo na razmišljanje. Navela sam vam te određene događaje da bi mogli procijeniti da li je sihr u pitanju, a Allah najbolje zna. Unaprijed hvala!

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Primjetna je tendencija da mnogi muslimani nastoje da svoje životne probleme svode na sihr i džinska djelovanja. Što je pogrešno i ima svoje razloge a što je tema za sebe. Ne mora značiti da sve što je gore spomenuto ima veze sa sihrom. Iako nije isključeno i da je u pitanju sihr. Naime, sanjanje zmija ima razna tumačenja, od toga da zmija predstavlja nekog neprijatelja u ljudskom liku koji smišlja i nastoji da učini zlo onome ko je sanja do toga da može predstavljati vlastitu ženu (ako je sanjar muškarac) ili dijete u kojima čovjek ponekad ima neprijatelja. Ili ako zmija ulazi u kuću to može da znači da vam neki veliki neprijatelj ulazi u kuću i da traži priliku da vam naudi. Postoje još mnoga druga tumačenja sanjanja zmije.

Ulazak šejtana, koji je zakletu neprijatelj čovjeka, u kuću može značiti iskrenost u vjeri, ili ukazuje na mnoštvo neprijatelja koji žele propast toj osobi (koja sanja), ili na neka druga značenja. Sa ovim što sam naveo nije mi cilj da tumačim tvoje snove, jer ja nemam dovoljno znanja da tumačim snove, nego da stavim do znanja da sanjanje ovih stvari nužno ne ukazuje na postojanje sihra nego da može imati razna druga tumačenja mimo sihra. Takođe, sve čudne stvari koje si spomenula ne mogu biti rezultat djelovanja sihra. Međutim, ako bi vi htjeli da budete sigurni da li je u pitanju sihr ili ne, savjetujem da dovedete nekoga ko je poznat po liječenju opsihrenih i opsjednitih džinima sa učenjem Kur’ana (znači ne nekakvog džinhodžu koji pravi zapise i slično) ili nekog drugog poznatog po čvrstom praktikovanju vjere, bogobojaznosti i učenosti (ko pravilno po tedžvidu uči Kur’an) pa da vam uči Kur’an u kući (naročito suru El-Bekare) te da nauči Kur’an na vodu a da vi njome popršćete po ćoškovima kuće (ovo se uglavnom radi ako je sihr napravljen na kuću).

Takođe, oni ukućani za koje procjenjujete da bi im mogao biti napravljen sihr ili da kod njih ima džinskih djelovanja neka odu kod nekog ko liječi Kur’anom kako bi provjerio nihovo stanje tako što će im proučiti nekoliko sura ili ajeta nakon čega će se ustanoviti istinitost tih slutnji. S tim da opet naglašavam, da sve ovo što je spomenuto u pitanju nužno ne upućuje na postojanje sihra ili džinskog djelovanja. A Allah zna najbolje.

Onaj ko redovno klanja, zikri propisane zikrove, uči Kur’an, kloni se općepoznatih harama i tome slično ne treba da se boji “čudnih pojava” niti osvrće na šejtanske napade koji su nešto normalno i sastavni dio mu’minskog života koji je ispunjen iskušenjima i ispitima snage vjere i imana. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: