Odgovori

Ljepljiva tekućina na donjem vešu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum draga braco po veri,
imam 22 godine i imam jedan problem u vezi posta. Prilikom vršenja male nužde (a ponekad i samo primetim na donji veš) desava mi se da skoro svaki drugi dan primetin jednu providnu, ali lepljivu tekućinu. Ne znam jeli to pre-seminalni fluid ili sperma, mada znam da je sperma bela i gusća, ali nisam siguran pa sam hteo da vas pitam da li je moj post validan ili sam dužan nadoknaditi ili čak izvrsiti kefaret (trudim se koliko god mogu da ne mislim na one stvari mada mi se desava da puno sanjam o tim stvarima ) i trebam li se okupati kad idem u džamiju posle ovoga?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Ako znaš da je posljedica pojave te tekućine razmišljanje o “onim stvarima”onda si dužan kada primjetiš tu tekućinu, za koju si siguran da nije sperma, da opereš polni organ i opereš mjesto na unutršnjem vešu na kojem se nalaze tragovi te sluzave tekućine. Takođe, izlazak te tekućine kvari abdest ali ne i post, te si dužan obnoviti abdest ako si bio pod abdestom kada se to desavalo. Prema tome, izlazak te tekućine, koja se zove mezj, ne kvari post niti obavezuje uzimanje gusula, nego samo kvari abdest.

Prenosi Buharija i Muslim u svojim Sahihima da je Alija, radijallahu anhu, rekao: “Bio sam čovjek kome je mnogo izlazio mezj, pa sam tražio od El-Mikdada ibn El-Esveda da pita Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem,(o tome), pa ga je pitao. A on mu je odgovorio: “Zbog njega se uzima abdest”, a u rivajetu: “Neka opere polni organ i abdesti”.” Mezj je sluzava tekućina koja izlazi kada se razmišlja o polnom odnosu ili čini ljubavna predigra sa ženom i smatra se nečistoćom. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: