❤️❤️❤️ [IZDVAJAMO] RAMAZANSKA AKCIJA (HUMANITARNI FOND, DAVETSKI FOND N-UM STRANICE) ❤️❤️ ❤️
Aktuelnosti

Bajramska sijela uz narodnjačke derneke – Kontradiktorne fetve

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas je na portalu Rijaseta Islamske zajednice u BiH objavljena diskutabilna fetva o obilježavanju bajramskog sijela uz narodnjačke derneke. Kažemo da je, danas objavljena, fetva diskutabilna, jer je prošle godine Islamska zajednica zbog sličnog povoda objavila fetvu u kojoj su izraženi potpuno suprotni stavovi. Autor obje fetve je fetva i emin dr. Enes Ljevaković…

Dakle, prošle godine je dr. Ljevaković izdao nedvosmislenu „Fetvu broj 1/12 – Fetva o šerijatskoj zabrani organiziranja i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima”, a ove godine je, po principu “cilj opravdava sredstva” preporučio da treba biti razumljiv, odnosno fleksibilan prema onima koji organiziraju bajramska sijela uz muziku. Na taj način je dr. Ljevaković odobrio održavanje bajramskog sijela na kojem će dernek uveličati folk pjevači Hakala i Šemsa Suljaković.

Pozivamo uvaženog dr Enesa Ljevakovića da još jednom razmisli i povuče kontradiktornu fetvu, jer ovakva fetva može biti zloupotrebljena za vršenje propagande da se bajramski praznici i dalje nastave obilježavati na neprimjeren način. Doktore Ljevakoviću, proše godine ste od nas muslimana zatražili da se ne odazivamo šejtanskim pozivima . „ pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja”.

U nastavku prenosimo kontradiktorne fetve.

Džemat i organiziranje bajramskih sijela uz narodne pjevače(Objavljeno četvrtak, 26 Septembar 2013.)

PITANJE:

Esselamu alejkum!

Da li je po islamskim propisima dozvoljeno da ovakve manifestacije organizuje jedan džemat?

ODGOVOR:

Esselamu alejkum!

Mišljenja smo da manifestacije sličnog sadržaja treba prepustiti kulturnim i nacionalnim udruženjima, a džemat se treba baviti organiziranjem vjerskih manifestacija. No, katkada se postupa po principu “cilj opravdava sredstva” ili po principu “biranja manjeg od dva zla”, pa u tom smislu donekle treba biti fleksibilan. Okupljanja naših ljudi makar i na ovakvom skupu, posebno onih koji inače ne dolaze ili rijetko dolaze u džamiju, manje je zlo nego da se u potpunosti utope i asimiliraju u sredinu u kojoj žive i na taj način izgube svoj identitet.
____________________________________

Fetva: Zabranjeno je Bajram dovoditi u vezu s kafanskim ambijentom pijanki ( Objavljeno ponedjeljak, 22 Oktobar 2012.)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 07. zul-hidždže, 1433.H/22.10.2012.

Fetva broj 1/12

Fetva o šerijatskoj zabrani organiziranja i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima, partijima i dernecima koje organiziraju pojedine ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje

Povodom pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti…, uz šerijatom zabranjene sadržaje, donosim sljedeću

FETVU

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura i sredina koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama. Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan, način raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.

Oni koji organiziraju, učestvuju ili na bilo koji način podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveći vrijednosti i kulturu Bajrama, čine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.

Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja. Uzvišeni Allah kaže: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu…!” (El-Maide, 2)

Fetva-emin Dr. Enes Ljevaković

Izvor: www.saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: