Rekaik

Čovjek koji je priželjkivao smrt svoga oca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šejh Vesim Jusuf, Allah ga sačuvao, u svom jednom predavanju o tumačenja snova u vezi roditelja, spomenuo je zanimljiv slučaj jednog svoga prijatelja. Naime, šejh je naveo čudan odnos, naprosto nevjerovatan, jednog sina prema svom ocu. Šejh priča: “Kada bi god sjedili nas dvojica i pored nas bi prođi njegov otac (otac od tog njegovog prijatelja) on (taj njegov prijatelj) bi reci: “Molim Allaha da što prije ovaj umre!“ Nisam mogao da vjerujem šta čujem svojim ušima od jednog muslimana…

Rekao sam mu da se boji Allaha i da pazi šta govori jer je rekao upravo teške riječi. Pogledao me je i opet ponovio: “Molim Allaha da on što prije umre!“ Opet sam ponovio: “SubhanAllah brate, boj se Allaha, nije ti dozvoljeno da doviš protiv oca.“ Nasmija se i reče: “A znaš li ti koliko on ima ušteđevine na bankovnom računu?“ Pokazao mi je, raširivši svoje dlanove na pola metra, asocirajući na veliku svotu novca i kako želi da sve to naslijedi nakon njegove smrti.

Ustao sam od njega i nisam mogao da vjerujem kako jedan mladić musliman želi svome ocu koji ga ja odgojio i odhranio, smrt, samo zbog nasljedstva, zbog novca. Međutim, šta se desilo? Ovaj mladić je odrastao, postao čovjek, oženio se, i Allah ga je opskrbio sa sedam sinova. Nakog svih tih godina braka i nakon što mu se rodilo sedam sinova, iznenada je umro. Umro prije svoga oca na pet godina, mi planiramo a Allah određuje.

Međutim, nije ovo poenta priče, poenta priče je ta, što je ovaj čovjek koji je umro prije svog oca na pet godina, iza sebe ostavio sedam sinova. Nakon što je umro on, umro je i njegov otac koji je imao veliko bogastvo. Da, sedam sinova, a šta to znači? Po šerijatskim propisima, kad je u pitanju nasljedno pravo (El-Feraid), sin ako umre prije svoga oca, pa onda njegov otac, njegova djeca (unučad) ne nasljeđuju ništa od svog djeda. Dakle, on je umro prije svoga oca koji je vlasnik imetka, a poslije njega njegov otac (dedo od tih sedam sinova) i automatski njegovi sinovi gube pravo na bilo kakvo nasljedstvo.

Svojom podlom željom za bogastvom, čak je i svojim sinovima uskratio dio nasljedstva. A njegova braća (amidže od ovih sedam sinova), nisu htjeli da se o njima brinu niti da ih pomognu sa nasljeđenim novcem od svoga oca (njihovog dede). Želio je smrt svome ocu, pa ga je Allah uzeo prije njega, želio je njegov imetak, pa je Allah učinio da njegova djeca žive u siromaštvu bez oca. SubhaAllah….

Kakav budeš prema roditeljima svojim, Allah će biti takav prema tebi i tvojoj porodici. Učiniš li njima nepravdu i zapostaviš li njihova prava, Allah će te kazniti ili iskušati nečim što možda tvoja duša neće moći podnijeti. Bojte se Allaha kad su u pitanju vaši roditelji..

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta