Odgovori

Da li je abdest ispravan preko nalakiranih nokata?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Da li nalakirani nokti kvare abdest? Cula sam vise verzija pa me zanima sta ce te mi Vi odgovoriti…

Odgovor: AlejkumusSelam! Ako žena uzme abdest a zatim lakira nokte tim lakiranjem ona nije pokvarila abdest, jer lakiranje noktiju nije stvar koja kvari abdest.

Vjerovatno je pitanje trebalo glasiti: da li je abdest (ili gusul) ispravan ako se uzme preko lakiranih noktiju? Žena koja uzme abdest na lakirane nokte abdest joj nije ispravan, jer nije potpuno pokvasila dijelove tijela (u ovom slučaju nokte) koje ja vadžib pokvasiti. Takođe, isti propis je sa uzimanjem gusula na lakirane nokte. Nema razilaženja među učenjacima četiri priznata fikhska mezheba (hanefije, malikije, šafije i hanabile) da je prilikom abdesta uvjet valjanosti abdesta da se pokvase svi dijelovi tijela (ruke, noge i lice) koji se peru pri abdestu.

Argument da je vadžib pokvasiti nokte su riječi Uzvišenog: “O vjernici, kad hoćete molitvu da obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite – a dio glava svojih potarite – i noge svoje do iza članaka” (El-Maide 6). Allah Uzvišeni naređuje da se operu ruke i noge a to obuhvata cijelu ruku do laktova i nogu do članaka u što ulaze i nokti. Takođe, dokazuju hadisom mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Posalnik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Teško stopalima od Vatre“, a to je rekao kada je vidio čovjeka koji nije oprao svoje stopalo prilikom abdesta.

Žena koja uzme abdest ili gusul preko lakiranih nokriju i poslije toga klanja namaz nije joj ispravan ni namaz niti abdest i gusul. Dužna je da očisti nokte i ponovi abdest (gusul) i namaz. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: