Odgovori

Da li je grijeh igrati lotto, bingo i sl. / Da li čišćenje bebe kvari abdest

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Da li je grijeh igrati lotto, bingo i sl.

PITANJE: Eselamu alejkum, da li je grijeh igrati lotto, bingo ili druge igre na sreću? Hvala unapred, Allah da vas nagradi!‏

ODGOVOR: Alejkumusselam! Ove vrste nagradnih igara u Šerijatu se ubrajaju u kockanje (mejsir) koji je zabranjen tekstom Kur’ana, Sunneta i idžma’om (konsenzus) islamskih učenjaka. Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: “O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti” (El-Maide 90-91).

Dokaz iz Sunneta je hadis: “Ko kaže svom drugu: dođi da se kladimo, neka da sadaku” (Buharija 4860 i Muslim 1647). Znači, za sam pozivanje na klađenje treba dati sadaku, što znači da je klađenje koje je vrsta kocke haram. Od učenjaka koji prenose idžma’ su Kurtubi (El-Džamiu’ li ahkamil-kur’an 6/94), Ibn Tejmije (Medžmu’ul-fetava 32/220) i Ibn Hadžer (Fethul-bari 8/497).

Obrazloženje zabrane: pravilo na osnovu kojeg raspoznajemo nagradne igre koje su zasnovane na kocki od onih koje to nisu je: da kada čovjek uđe u igru ILI JE DOBITNIK ILI GUBITNIK, to je čista kocka. A ova vrsta nagradne igre je klasičan primjer kocke, jer učesnik ulaže novac uplaćivanjem listića pa ako bude izvučen on je dobitnik, a ako ne onda je gubitnik. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić
_____________________________

2. Da li čišćenje bebe kvari abdest

PITANJE:: Selam alejkum. Zanima me da li zena gubi abdest time sto ocisti bebu nakon velike i male nuzde?

ODGOVOR:Ve alejkumu-s-selam! Po ovom pitanju nije prenešen nijedan vjerodostojan hadis, pa je odgovor analogno donesen na osnovu stava učenjaka po pitanju gubljenja abdesta zbog dodira polnog organa. Preferirajuće mišljenje uleme je, na osnovu dokaza, da je pohvalno uzeti abdest ko dodirne svoj polni organ a ne da mu to kvari abdest.

Na osnovu toga, ona osoba koja pri čišćenju djeteta dodirne njegov polni organ nije izgubila abdest. Ukoliko rukama dodirne nečistoću dok je pod abdestom, bez obzira da li nečistoća bila velika ili mala, treba samo da opere ruke tj. da je ukloni sa ruku, i ništa više, jer dodirivanje nečisti ne kvari abdest. Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof.
___________________________________

Razgovor sa bratom Džemalom Dolićem, otac nedavno preseljenog Adisa Dolića, koji govori o tom danu kada mu je preselio sin u Grazu:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: