Rekaik

Daija koji je gluh, slijep i nijem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da, dobro ste pročitali naslov, Allahov rob koji ne govori, ne čuje i ne vidi. Njegovo ime je Fajiz es-Subejti (brat sa slike). Život mu je čudan ali pun poruka i pouka, Allah ga je počastio mnogim iskušenjima, ali bez obzira na takvo stanje, on uz Allahovu pomoć i dozvolu, živi svoj život možda sretnije nego oni koji su u potpunom zdravlju. Naš brat Fajiz je postao daija pozivajući ljude da se vrate u Allahovu vjeru na sebi svojstven način.

Naučio je sve zikrove a trenutno uči Kur’an napamet. Nikada niti jedan namaz ne propušta u džematu, znači svaki namaz klanja u džamiji. Njegovo tijelo je puno ožiljaka od udara automobilom prilikom prelaska ulice do džamije, ali ga odlazak u Allahovu kuću nikada nije pokolebao zbog toga. Kad bi mu objasni ukučani dodirom da je namaz, on bi im objasni (takođe dodirom): “Zar da ispustim nagradu od 27 sevaba!?“

Brat Fajiz je sretno oženjen i ima, masallah, petero djece. Treba ovdje i spomenuti sestru i njen iman koja je pristala da se uda za čovjeka koji je gluh, nijem i slijep, subhanallah…. Takođe je važno spomenuti da je brat Fajiz tri puta obavio hadž, zatim je jednom obavio hadž za svog rahmetli babu i sprema se da obavi hadž i za svoju majku. Dok je bio na hadžu, Mesdžidu-l-Haram nije napuštao i svakog ramazana bude u i’tikafu zadnji h deset dana tog mubarek mjeseca.

Jedan od njegovih rođaka priča: “Vidio sam pet puta da ga je automobil udario na putu do džamije, a koliko je puta upao u rupu ili šahtu, te bio povrijeđen i krvav, ni sam ne znam, a sve se to dešavalo na putu prema džamiji zbog obavljanje namaza. Uporan je, sve mu uzmi, ali nemoj mu zabranjivati odlazak u džamiju na namaz.“

Naš brat Fajiz sa ljudima se sporazumijeva dodirom. Ako mu neko uzme dlan od ruke i svojim prstom „napiše“ neku riječ, on shvati i zna šta je napisano. Takođe ako ti jednom dodirne lice, svaki put će te ponovo prepoznati. Kažu da bude veoma tužan kada dodoirne nečije lice a on ljut ili tužan. Isto tako bude jako tužan kad dodirne lice čovjeka koji brije bradu. Jedne prilike je plakao i nije htio ništa da jede čitav dan, kad su upitali zašto je takav, on im je objasnio da je zakasnio da klanja sabah u džematu i da to jutro nije ponavljao Kur’an.

Rekao je šejh Sa’d el-Kahtani, imam u džamiji u kojoj Fajiz klanja: “Brat Fajiz je u ramazanu 1432 god. održao predavanje pokretima ruku a bio je tu čovjek koji nam je prevodio. Predavanje je trajalo samo 15 minuta, ali je ostavio takav utisak na džematlije, da ih je večina plakala. Naš brat Fajiz ima jaku volju i želju da radi za islam.“

Mi koji VIDIMO, ČUJEMO I GOVORIMO, KAKO STOJIMO SA NAMAZOM U DŽEMATU, UČENJEM KUR’ANA I POZIVANJEM U ALLAHOVU VJERU???

Budite iskreni, znam da ćete se postidjeti pred ovim čovjekom!

P.S. Na slici na početku teksta možemo vidjeti Fajiza kako se sa svojom djecom sporazumijeva dodirom ruku, a na donjem vide klipu možemo ga vidjeti kako drži predavanje i kako se druži sa svojom djecom:

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta