Smrt i sudnji dan

Dan najvećeg straha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Obracun ce biti brz. Nevjernicima ce se obracun brzo svoditi, brzo ce im se obracunavati. Tog dana ce Allah, swt, zaboraviti nevjernike kao sto su i oni Njega zaboravljali na Dunjaluku. Prvi, drugi, treci…. obracun brzo tece. Kad… jedan od njih kaze: “Gospodaru moj, ja sam vjerovao u Tebe, vjerovao sam u Tvoju Knjigu i Tvog poslanika“. Ha! Munafik! Licemjer!

Dobro, drugi neka idu za Dzehennem, a ti stani, sacekaj ovdje. Sada cemo potraziti svjedoka! Pogledat ce desno i nece vidjeti svjedoka protiv sebe. Pogledat ce lijevo, pa ni tamo nece vidjeti svjedoka. Obradovat ce se. Uspio je da se provuce. Kad!

Usta ce mu se zacepiti! Njegove ruke i noge, njegova koza pocet ce da svjedoce protiv njega: “Danas cemo im usta zapecatiti, njihove ruke ce nam govoriti, a noge njihove ce o onom sto su radili svjedociti.“. (Prijevod znacenja Jasin, 65)

Ruke će govoriti šta i koga je doticao u svome životu, svjedočit će kako je u noćima birao televizijske programe tražeći nemoralni sadržaj, puštao i pojačavao muziku, kupovao časopise sramnog sadržaja. Noge će svjedočiti kuda su sve išle, kakva su sve mjesta obilazile: Allahove kuće ili birtije. Kože će svjedočiti uz koga su se na Dunjaluku privijale i pribijale – na halal ili haram način.

Dragi brate, cijenjena sestro, šta će nam ovoga dana koristiti kada svi, čak i naša tijela, budu protiv nas svjedočila, šta će nam koristiti ako naš život na ovom Dunjaluku ne bude ispunjen imanom-iskrenom vjerom u Allaha? Šta će nam vrijediti ako naš život, naš ibadet ne bude sazdan na ispravnom znanju – znanju iz Kur’ana i Sunneta i radu po njima?

Sta ce nam vrijediti ako nasi dani i nase noci ne budu prosvjetljeni namazima, nasi imeci zekatom, mjeseci postom Ramazana, nasi postupci naredjivanjem na dobro i odvracanjem od zla? Hoce li nam koristiti nase porodice? Nasa djeca, hoce li nam koristiti? Nasi imeci? Nasa porijekla, polozaji i funkcije? Ne, tako mi Allaha! Nista nam nece koristiti osim dobrih djela.

Namaz – prvo polaganje racuna

Prvo za sto ce biti pitano i obracunavano na Sudnjem danu jeste nama, pa, ako namaz bude ispravan i potpun i ostala djela ce biti ispravna i i potpuna, a ciji namaz ne bude ispravan ni ostala druga djela nece mu biti ispravna. Sta mislite onda sta je sa onima koji nikako ne klanjaju, koji nikada nisu pali Allahu na sedzdu?

Pitat ce se za nasilje, nepravedno prolivenu krv, bespravno otudjenu imovinu. Pitat ce se za dunjalucke blagodati, uzivanje na Dunjaluku. za sve ce biti pitano: “ I sluh, i vid, i razum, za sve to ce se, zaista odgovarati.” (Preved znacenja El-Isra, 36)

Dovest ce se vjernik, pa ce ga svevisnji Allah pitati za mnoge njegove grijehe. Robe, sjecas li se tog i tog grijeha, sjcas li se tog i tog… sjecas li se… sjecas li se…sjecas li se? Vjernik ce vidjeti svoju gotovu propast. Zatim ce ga Allah, swt, dozvati i reci: “Robe moj, robe moj, Ja sam ti ih prekrio na Dunjaluku, a sada, ovoga dana ti ih oprastam!

Dovest ce se vjernik koji bi na Dunjaluku nakon sto pocini lose djelo, grijeh, odnah se pokajao Allahu, borio se sa svojim grjesima, nije gubio nadu u Allahovu milost, znao je da ima Gospodara Koji prasta, pa bi mu zurio sa tevbom. Jednom od takvih, Allah ce na Sudnjem danu losa djela zamjeniti dobrim, pa ce ovaj pozeljeti da ima jos losih djela da mu ih Svevisnji Allah zamjeni dobrom. Ali, to ce biti samo kome Allah bude htio.

Tekst je u skracenom obliku od Prof. Hajruddina Ahmetovica, islamski casopis “El-Asr”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: