Odgovori

Davanje zekata za liječenje bolesnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum. Znam da ste o zekatu govorili i na predavanjima i pisali, i zato mi oprostite što opet pitam, ali bojim se insan da opet ne pogriješi pri donošenju odluke. Moje pitanje je: Da li brat može dati zekat svojoj bolesnoj sestri, koja ima karcinom zbog kojeg je operirana i nakon koje uzima kemoterapije i dalje se liječi. Allah dž.š. da vas nagradi za vaše vrijeme i trud i odgovor. Amin. Esselamu alejkum.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim: Kao što je poznato, zekat se daje u osam fondova koji su navedeni u kur’anskom ajetu: “Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je.” (Et-Tevbe, 60)

Nijedan od spomenutih fondova zekata u ajetu nije davanje za liječenje bolesnika i slično. Prema tome, u osnovi nije dozvoljeno niti valjano davati zekat u tu svrhu. Za to se daju donacije koje predstavljaju klasičnu sadaku. S tim da je dozvoljeno davanje siromašnim i zaduženim a koji su ujedno i bolesnici, koji se liječe od određene teže ili lakše bolesti.

Napomena: Nije ispravno dati zekat siromašnima ili zaduženima bolesnicima koji se liječe (od određene bolesti) pod uslovom da moraju trošiti zekat na liječenje. Jer onaj kome se da zekat, ima pravo da radi šta hoće sa tim imetkom, tj. da ga utroši u onome što on misli da je najbolje i najpotrebnije. Ve billahi tevfik. 

______________________

DAVANJE ZEKATA RODITELJIMA I DJECI

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam pitanje: dal’ se može dati zekat i sadekatul-fitr majki?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:
Nije dozvoljeno po idžmau učenjaka, kako navodi Ibn Kudame, da se daje zekat i sadekatul-fitr roditeljima (uzlaznoj lozi – djedu i nani) niti djeci (silaznoj lozi – unucima), jer je njih obaveza izdržavati ako su u neimaštini (siromašni ili fekiri). S tim da je dozvoljeno davati ostaloj rodbini mimo spomenutih. Prema tome, nije dozvoljeno niti valjano ako se zekat i sadekarul-fitr da roditeljima ili djeci. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić – http://www.zijad-ljakic.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: