Lijepi islam

Deset savjeta muslimanima i muslimankama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Ako te kakva nevolja pogodi niposto ne reci: “Da sam uradio to i to, bilo bi to i to”, nego reci “Kadderellahu ve ma sae feale!” /Allah je odredio i ono sto je htio uradio), jer rijeci “Da sam…” otvaraju sejtanu vrata djelovanja na covjeka” (Hadis biljezi Muslim)

2. Mirno prihvataj iskusenja u svom zivotu, jer dunjaluk je kuca iskusenja i Allahovo je pravo da stavlja na iskusenja Svoje robove da vidi da li ce insan biti strpljiv na toj Allahovoj odredbi i da ga time ocisti od grijeha i da ga podigne na visoke deredze u Dzennetu:

Velika nagrada ide uz veliku nedacu. Kada Allah zavoli jedan narod stavi ga na iskusenje, pa sa onim, ko to sa zadovoljstvom prihvati, Allah bude zadovljan s njim, a ko prihvati to iskusenje sa ogorcenjem, Allah se rasrdi na takvog.” (Hadis biljezi Ibn Madze)

” Vjernika ce u njegovom zivotu, njegovoj djeci i njegovom imetku pratiti nedace, sve dok, oslobodjen od grijeha, ne izadje pred Allaha.” (Tirmizi)

3. Kada se probudis, jos u postelji, prije nego sto ustanes prouci: “Elhamdu lillahillezi ahjana ba’de ma ematena ve ilejhi-n-nusur” (Hvala Allahu koji nas je ozivio, nakon sto nas je bio umrtvio (uspavao)! On ce nas ponovo prozivjeti!

A kada izkazis iz kuce prouci sljedecu dovu: “Bismillahi, tevekkeltu alellahi, la havle ve la kuvvete illa billahi!” (U ime Allaha! Na Allaha se oslonjam, nema snage ni moci, osim u Allaha! Covjeku bude tada receno: “Upucen si i sacuvan!” (Tirmizi)

4. Ne zavidi drugim ljudima na onome sto im je Allah, svt, podario, jer rekao je poslanik, saws,: “Cuvajte se zavidnosti, jer zavidnost prozdire dobra djela kao sto vatra prozdire drva ili suhu travu.” (Hadis biljezi Ebu Davud)

5. Ne cini nepravdu drugim muslimanima, jer: “Ko svojom desnicom obespravi muslimana, Allah ce ga kazniti dzehennemskom vatrom i zabraniti mu Dzennet.” Na to je jedan covjek upitao: “Allahov poslanice, je li, cak, i kada se radi o sitnici?” pa je poslanik, saws, odgovorio: “Makar bilo i koliko je stapic misvaka.” (Muslim)

Cuvajte se nepravde, jer ce na Sudnjem danu nepravda biti tmina.” (Muslim)

6. Ukrasi se stidom, jer: “Stid i iman su dva nerazdvojna druga. Kada nestane jednog, nestat ce i drugog.” (Hakim)

7. Budi samilosan/a prema svemu na ovom dunjaluku, a pogotovo prema muslimanima, jer: “Od Svojih robova Allah Svojom miloscu obasipa samilosne.” (Buharija)

Budite samilosni prema onima na Zemlji, pa ce vam se smilovati Onaj koji je na nebu.” (Taberani)

8. Budi iskren/a i cuvaj se i najmanje lazi, jer rekao je Allahov poslanik, saws,: “Drzite se iskrenosti, jer iskrenost vodi dobrocinstvu, a dobrocinstvo vodi u Dzennet… a cuvajte se lazi, jer laz vodi u grijeh, a grijesi vode u dzehennemsku vatru.” (Muslim)

9. Ne budi skrt/a, pa udjeljuj barem i malo, ako nisi vise u stanju, jer: “Ko drugome, na posten i halal nacin zaradjeno, kako milostinju udijeli makar i koliko je jedna datula, Allah ce to prihvatiti Svojom desnom rukom, a zatim za onoga ko je to ucinio njegovati i odgajati, kao sto neko od vas odgaja odbijeno jednogodisnje zdrijebe, toliko da ce narasti kao brdo.” (Buharija)

10. Kada zelis da ucinis dobro djelo, gledaj da to radis samo u Allahovo, svt, ime, a ne da bi se nekome pokazao ili da bi te neko pohvalio, jer rekao je Allah, dz.s., u hadisu-kudsiji: “Ko uradi neko djelo pripisujuci Mi u njemu sudruga, sve je to njegovo i Ja sa tim nemam nista. Ja sam posljednji kome bi sudrug mogao biti potreban. (Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: