Odgovori o sihru

Osam pitanja i odgovora o džinima i sihru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Sihr napravljen na kosu

PITANJE: Selam alejk, moja mama je išla kod jednog efendije koji joj je učio iz Kur’ana i rekao je da joj je neko iz bliže porodice napravio sihre na njenu kosu, isto tako je rekao da će joj otkriti ime osobe koja je napravila sihre kad za to dođe vrijeme. Mene zanima, kako je moguće da neko napravi sihre mojoj mami na njenu kosu, kako je do nje došao.

ODGOVOR: Alejkumu selam, Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Allahu, s.w.t., donosim salavat i selam na Poslanika, savs, njegovu porodicu i sve ashabe, a zatim,

Odgovor na vaše pitanje biće iz dva dijela. Prvo kad su u pitanju nokti i kosa, mnogo ljudi ne zna a i oni koji znaju, nažalost to ne praktikuju, da je od sunneta Poslanika, savs nakon podrezivanja noktiju i šišanja kose, iste zakopati u zemlju.

Hanefijski mezheb smatra da je pokuđeno bacati na nečista mjesta kao što su kupatila i WC, podrezane nokte, kosu i dlake. Smatraju da je mustehab iste zakopati ako se može, ako ne, onda odložiti na neko čisto mjesto. Hanbelije smatraju isto. U svojoj fetvi šejn ibn Usejmin, rhm je rekao: “Određena ulema smatra da je mustehab zakopati podrezan nokte, dlake i kosu, kako se naovodi u predaji od Ibn Omera, r.a.“.

Hadisi koji se prenose od Poslanika, savs o zakopavanju podrezanih noktiju i kose su svi slabi, jedino od Ibn Omera se vjerodostojno prenosi da je on to radio, pa zbog toga radnja ashaba se takođe uzma kao praksa, kao što se spominje od ibn Usejmina, rhm. Prenosi se da je Mehana pitao Imama Ahmeda ibn Hanbela, da li podrezane nokte i kosu, baci ili zakopa, pa mu je on odgovorio:“Zakopaj, jer je tako radio ibn Omer, r.a.

Kad je u pitanju sihr, važno je spomenuti da je naučno dokazano da ljudska pljuvačka, kosa i nokti šalju posebne vibracije iz tijela njenog vlasnika. Danas postoji posebna nauka koja se bavi time, a zove se RADIONICS, ova nauka se koristi u određivanju identiteta i u medicinske svrhe u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Americi. Dakle potvrđeno je, da svaki čovjek ima posebne vibracije i da su kod svakog čovjeka različite, kao otisci na jagodicama. Pa kad insan odvoji svoje nokte, kosu, dlake, on odvaja dio tih vibracija do kojih neko može doći, kao što je sihirbas. A ove vibracije se mogu uništiti zakopavanjem u zemlju.

Rekao je šejh Abdullah Sedhan, Allah ga sačuvao: “Svaka osoba ima posebne vibracije u svojoj pljuvački, znoju, dlakama, noktima..pa me je upitao šejh (misli na šejha ibn Baza, rhm): “Da li je to istina, da li je naučno dokazano?“ Pa sam mu rekao:“Da, dokazano naučno, ta se nauka zove Radionics i izučava se u Evropi, lično sam se uvjerio.“ Onda je šejh ibn Baz rekao: “Hvala Allahu koji je podario da nauka služi vjeri.“

Nemojte da se čudite što je vašoj majci napravljen sihr na kosu, pa i Poslaniku, savs, je napravljen sihr na dlake sa njegove mubarek kose, koje je uzeo prokleti židov sa njegovog češlja.

Drugio dio odgovora odnosi se na savjet vama a to je, bojim se da vi i vaša majka idete se liječiti kod pogrešne osobe, tj. kod sihirbaza. Jer kako ste opisali, sve su prilike da se radi o njemu. Dakle, rekao vam je, da je neko tvojoj mami napravio sihre na kosu i to neko od bližnjih??? Od kud ovo zna ako ne od džinna koji mu služe. Dalje, rekao je da će vam otkriti ime te osobe za neko vrijeme, valjda dok mu džini jave i ostale pojedinosti, dok pravi liječnik to nikada ne bi uradio niti rekao. Moj vam je savjet, da se iskreno Allahu pokajate, da od te osobe ništa ne koristite kao lijek (zapise, hamajlije, vodu) te da nađete nekoga ko ispravno liječi Kur’anom.
___________________________________

2. Saljevanje strave

PITANJE:

Jedna sestra nam se javila iz Srbije koja već dugo godina ima problema sa džinnima. Nakon što smo joj uputili nekoliko savjeta na njeno opširno pitanje, ona nam je odgovorila sljedečim odgovorom, citiramo:“ Išla sam kod doktora I svi smu mi rekli das am generalno zdrava osoba, ali ja se tako ne osječam. Išla sam kod jednog lokalnog hodže I lila stravu I trnula ugljevlje. Petnaest puta sam bila I još se nije izlilo. I ne znam šta dalje da radim, recite mi?

ODGOVOR:

Prema onome što ste nam opisali, velika je mogučnost da imate problema sa džinnskim svijetom, posebno što su vam medicinski nalazi uredni. Na vama je da iskreno obavljate ono što je Allah, dž.š., naredio, kao što je namaz na prvom mjestu. Treba da se pokajete za sve grijehe, namaz da se obavlja, Kur’an da se uči I sluša, zikr da se čini, grijeha da se kloniš a što više dobrih da radiš. Nakon toga treba da odeš kod nekog ko liječi ispravno Kur’anom, kako bi se vidjelo o čemu se radi, da li je zaista džinnsko djelovanje.

Ovdje bih samo zbog drugih posjetilaca, (iako sam vam objasnio propis razlijevanja strave), naveo fetvu od uvaženog dr. Šukrija Ramića po pitanju razlijevanja strave, pošto je to raširen običaj kod nas u regionu.

Dr. Šukri Ramić kaže: ”Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram). Posebno, u tom pogledu zabrinjava, što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinovska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š. Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna.

Allah zna najbolje!
_________________________________________

3. Ucim suru Bekaru

PITANJE:

Eslamu alejkum draga braćo, Već duže vrijeme se liječim od sihra, brat koji mi uči rukiju, rekao mi je da svaki dan učim suru bekaru, međutim, nisam baš dobro uvježbao učenje Kur’ana, a pošto je to duga sura, stvarno se smorim dok je proučim, da mi Allah oprosti. Da li ja nju moram svu odjednom da učim i da li mora svaki dan. Allah da vas nagradi na vašem trudu.

ODGOVOR:

We alejkumu selam we rahmetullah we berekatuhu,

Kao što smo već spominjali, učenje sure El-Bekare kao vid borbe protiv šejtana i njihovog djelovanja, zatim uništavanja sihra, preporučio je Poslanik, savs u dosta hadisa. Takođe smo naveli, da je najbolje da čovjek ili neko iz porodice ako zna učiti u Kur’anu, svaka tri dana prouči u kući suru El-Bekaru, ako niko ne zna, onda neka je pušta sa CD-a. Takođe, bilo bi najbolje kada bi se sura El-Bekara proučila odjednom sa skrušenošću, bez ometanja djece i sl.

Što se tiće brate tvog problema, molim Allaha, s.w.t. da te izliječi od onoga što te snašlo, amin, a po pitanju učenja sure El-Bekare odjednom ili iz nekoliko puta, liječnici Kur’ana imaju različita mišljenja. Uglavnom, ako je čovjek u stanju da je odjednom prouči, bilo bi bolje, međutim, ako je prezauzet ili ako baš slabo uči (zamuckuje i često zastaje tokom učenja), onda bih tebi i svakom onome ko želi da očuva svakodnevno učenje sure El-Bekare u svojoj kući kao zaštita od džinna i sihra, preporučio sljedeće metode koje su uz Allahovu pomoć pokazale veoma efikasne u praksi.

Prva metoda:

– Poslije sabah namaza, ostaneš na mjestu klanjanja i nakon što završiš jutarnji zikr, prouči prvih deset stranica sure El-Bekare

– Poslije poden namaza još deset stranica

– Poslije ikindije još deset stranica

– Poslije akšama drugih deset

– I poslije jacije namaza ostalih devet stranica

Druga metoda:

– Poslije sabah namaza prouči 25 stranica

– Poslije jacije namaza 24 stranice

Ove metode su posebno dobre nakon što se osoba izliječi od sihra, jer svakodnevno učenje sure El-Bekare uz Allahovu pomoć, spriječava obnavljanje sihra.
______________________________________

4. Problemi u porodici

PITANJE:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu! Bicu potpuno iskrena u svom obracanju prema vama, s nadom da cete mi iskreno odgovoriti. Veliki sam vjernik u srcu i osjecam neizmjerno, ali me nesto sprecava da praktikujem vjeru u pravom smislu. Mozda je to i uzrok svih mojih problema koji me snalaze i dovode do situacije da jednostavno ne mogu zivjeti normalno. Imam dvoje djece i supruga koji mi ustvari nazalost i jeste navjeci problem. Zivimo u braku 20 godina, uvijek smo imali nekakvih trzavica, ali je sad vrhunac toga svega. On se ponasa hladno i nemoguce lose prema svojim najbližima, kao i prema meni i djeci, prema roditeljima. Svjesna sam da u njegovom zivotu postoji jos jedna zenska osoba, i pokusala sam i to zaobilaziti da ona ne bude razlog nasih svada, ali opet ne mozemo izlaziti na kraj. Dolaze mu trenuci kada ima snagu i da udari i da pomislja, ne daj Bože, na najgore, cak i da ubije. Ne znam mozete li mi pomoci i sta da radim u svemu ovome. Uz Allahovu pomoc, nadam se da ce biti bolje. Hvala!

ODGOVOR:

Alejkumu selam we rahmetullah ve berekatuhu,

Molim Allaha, dž.š. da vam pomogne, da vam omili Njegovu uzvišenu vjeru, da u vaša srca usadi iskren iman i da taj iman potvrdite svojim djelima, amin. Krenut ću redom. To što osječate veliku bogobojaznost u srcu je pozitivna stvar, zasita nešto lijepo i obečavajuće ako Bog da, međutim, problem je što islamske naredbe, kao što je namaz, post i druge ne sprovodite u praksu i ako ste toga svjesni, to su veoma teški grijesi za koje trebate što prije da se pokajate. Pokajanje je nešto što naš Gospodar voli i stalno očekuje od nas.

Enes bin Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.a., rekao: “Allah, dž.š., rekao je (u hadis-i kudsijji): – Čovječe, sve dok Me moliš i Mojoj milosti se nadaš opraštat ću ti grijehe koje si počinio i neću im pridavati važnost. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko ima oblaka na nebu, a nakon toga Me zamolio da ti oprostim, Ja bih ti oprostio i ne bi im nikakvu važnost pridao. Čovječe, kada bi došao pred Mene sa grijesima velikim poput Zemlje, a nisi Mi pripisivao druga, Ja bih te obasuo sa isto toliko oprosta.” (Ahmed, 20961)

Ja cu sigurno oprostiti onome koji se pokaje i uzvjeruje i dobra djela cini, i koji zatim na Pravom putu istraje.” (Ta-Ha, 82.)

Onaj ko kakvo zlo ucini ili se prema sebi ogrijesi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naci ce da Allah prasta i da je milostiv.” (En-Nisa, 110.)

Dakle, sa tom čistinom u svom srcu, i sa tom bogobojaznošću, iskreno se pokaj Allahu, s.w.t. a onda počni iskreno da izvršavaš Njegove naredbe, počevši od namaza. To što te “nešto” spriječava da izvršavaš propise vjere, je nesmuljivo prokleti šejtan ili tvoj džinn pratilac (Karin), kojem bi možda tvoje praktikovanje vjere njemu otežalo tvoje pračenje i sašaptavanje. Zato je slabost u vjeri te njeno nepraktikovanje, glavno oružje šejtana u skretanju sa Pravog puta. Pogledaj riječu Uzvišenog kad opisuje šejtana, l.a:” “Reče (Iblis) ” E tako mi dostojanstva tvoga -reče- , sigurno ću ih sve na stranputicu navesti, osim Tvojih među njima robova iskrenih.

Ostali dio pitanja cijenjena sestro, mislim da je to samo još jedan u nizu bračnih problema, gdje normalno i šejtan radi svoje, a to je razaranje braka i porodice. Ako su vaše sumnje tačne u vezi vašeg muža, bojim se da zbog toga njegova „sva ta hladnoća“ prema vama i porodici dolazi sa te strane. Ne znam, ako mislite da sa ovime imaju nešto sihiri i sl, mislim da nemaju, Allah zna, ali koliko sam shvatio, da se radi o klasičnom i nažalost sve učestalijem porodičnom problemu.

Moj savjet vama na koji način možete sve to da promijenite uz Allahovu pomoć, jeste: Da se vratite vjeri, da počnete iskreno da klanjate svih pet namaza, da što više Kur’an učite/čitate/slušate, da što više Allaha spominjete i tevbu činite. Klonite se grijeha i što više dobra radite, a za vas, vašu porodicu i vašeg muža, jedino vam preostaje da se strpite u ime Allaha i da DOVITE. Da, stalno, svakodnevno dovite Allahu da ga uputi i popravi njegovo stanje. Dovite na sedždi, poslije namaza, noću dok svi spavaju, iskreno, vjerujte, Allah je na strani strpljivih, a dova može da promijeni čovjekovu sudbinu. Da Allah olakša, amin!
_________________________________

5. Pisanje ajeta na kokošija jaja

PITANJE:

Eselamu alejkum. Čitao sam u jednoj knjizi da se prilikom liječenja sihra, na jaja kokošija ispišu ajeti te bolesnik ta jaja pojede pa me zanima da li je to ispravno?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Da, neki liječnici Kur’anom koriste tu metodu, odnosno, da na jaje ili više njih ispišu određene ajete nakon čega bolesnik ta jaja treba da pojede. Ispravna je ova metoda, nema smetnje nikakve inshaAllah. Za ovu metodu upitan je šejh Džibrin, rhm., pa je rekao: “Čuo sam za ovu metodu i čuo sam da se pokazala kao efikasna, ali je lično nisam probao da bi se uvjerio. Ne vidim nikakvu smetnju u toj metodi, to je kao pisanje ajeta i potapanja istih u vodu radi izliječenja. Doživio sam mnogo šejhova i prijatelja svojih koji su na čiste posude pisali ajete izliječenja, ajete tevhida, smirenosti i sl. ili na čisti papir, nakon čega bi se to potopi u vodu i bolesnik bi je popij a pokazalo se efikasno uz Allahovu pomoć. Takva metoda se navodi u predaji id Ibn Abasa, r.a., ali je on uslovljavao da bude voda Zemzem ili kišnica. Tako da pisanje određenih ajeta na jaje, kao što su ajeti izliječenja, ne smeta uz Allahovu pomoć.“ (audio fetva). Allah zna najbolje!
_______________________________________

6. Jeli ispravno pustanje audio El-Bekare

PITANJE:

Esselamu alejkum poštovani brate. Čitao sam iz vaših mnogih savjeta da puštanje sure Bekare poslije ikindije namaza tjera šejtana iz kuća. Zanima me, da li se mora učiti ili može se samo puštati recimo sa cd-a? Allah te nagradio.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Što se tiče učenja sure El-Bekare, postoji dosta hadisa koji govore o njenoj vrijednosti, a jedna od njih je da kuća u kojoj se uči sura El-Bekara, šejtan je spriječen uz Allahovu pomoć da uđe u nju. Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a. da je Poslanik, savs rekao: “Ne činite svoje kuće kaburovima, jer kuća u kojoj se uči sura El-Bekare, šejtan neće ući.“ (Sahihu-l-Muslim i Musned Imama Ahmeda)

Što se tiče Vašeg pitanja, da li se treba sura učiti gledajuči u Kur’an ili se može puštati sa CD-a, odnosno kasete, islamski učenjaci su se razišli po tom pitanju.

Rekao je šejh Ibn Usejmin, rhm: “Ovakav način učenja nema nikakve koristi, jer to je glas kasete koji je prije snimljen, jer u hadisu se kaže: “KO PROUČI…“ a ne kaže se ko posluša ili presluša učenje drugog učača. Isto tako puštanje ezana na kasetu po nekim džamijama, onaj koji pusti na taj način da uči ezan, nema nikakve nagrade, takođe kad bi snimili hutbu, te je postavili pred mikrofon, pa je ljudi slušali, nema nagrade niti koristi. Jer to je kao što sam rekao nekad snimljeno, kao da je napisano na papir i ostavljeno. Mora se učiti.“ (Liqa babu-l-meftuh, 2/280)

Upitan je šejh Salih el-Fevzan: “Uvaženi šejh, spomenuli ste da je učenje rukje ibadet i da je prilikom učenja iste potreban nijjet, zato vas pitam, da li je meni dozvoljeno da snimim svoj glas na kasetu učeči suru El-Bekare sa nijjetom istjerivanja džinna iz kuće te da se ta kaseta pušta u kući?

Šejh Fevzan je odgovorio: “Sa takvom kasetom neće se postići željeni nijjet i efekat, jer glas u kaseti je mrtav, on je samo ograničen unutar kasete koja se stalno ponavlja. Učenje mora da bude u kući, dakle osoba treba da u kući prouči svojim glasom suru El-Bekare a ne puštajući kasetu.“ (audio predavanje)

Međutim, imamo situaciju kada osoba koja se liječi ili koja želi da zaštiti svoju kuću, ne zna uopšte da uči u Kur’anu. Onda u ovakvim slučajevima, bolesniku ili bilo kome, dozvoljeno je da svakodnevno ili svaka tri dana pušta suru El-Bekare ili komplet Kur’an sa nijjetom zaštite kuće od šejtana, uz Allahovu pomoć biće koristi.

Ali ako bolesnik ili neko u kući zna tečno da uči u Kur’anu, onda je puno bolje da ta osoba prouči recimo svaka tri dana suru El-Bekare u kući. Pošto kod nas dosta muslimana ne zna nažalost da uči u Kur’anu, onda dok ne nauče, mogu da rade dvije stvari koje ja preporučujem na osnovu fetvi uleme i učača rukje, a to su: da puštaju redovno suru El-Bekare u kući i da čitaju Kur’an s prevodom na naš jezik i to da razmišljaju o ajetima.
______________________________________

7. Spaljivanje dzinna

PITANJE:

Eselamu alejkum.

Izvinjavam se, ja sam već dva puta postavljao pitanje i vezi džina, jednom da li se oni mogu ubiti, a drugi put da li se mogu prepoznati u obliku čovjeka. Sad me zanima, jer pomalo se bavim istraživanjem duhovnih bića, ako se može džin zapalti kao što ste naveli u svom odgovoru, uz Božiju dozvolu, kako znamo da je on izgorio? Zahvaljujem unaprijed.

ODGOVOR:

Alejkumu selam, Kao što sam već jednom odgovorio, džinn se uz Allahovu dozvolu i pomoć može ubiti, odnosno spaliti. Spaljivanje džinna je doseglo mutevatir predaje od selefa pa do današnjih liječnika Kur’anom. Takođe oni svojim dugogodišnjim iskustvom su potvrdili kao svjedoci, da se osjeti miris prilikom spaljivanja džinna. Jedan mali broj liječnika Kur’anom smatra da je miris spaljenog džinna, stvar gajba (nevidljivog svijeta). Međutim, mnoga svjedočanja kako liječnika i uleme tako i samih bolesnika, svjedoče da se prilikom spaljivanja džina ipak često osjeti određeni miris.

Dakle veliki broj liječnika Kur’anom bilo iz starije generacije i današnje, potvrdili su da su osjetili miris prilikom spaljivanja džina, među kojima je šejhu-l-islam Ibn Tejmije, rhm.
Prilikom spaljivanja džinna uz Allahovu pomoć, često se osjete sljedeći mirisi:

Miris izgorenog drveta
Miris spaljene kose
Miris sijena ili vune
Miris tvora

A bolesnici ponekad odjednom osjete kao kad kabal od struje izgori ili da gori neka plastika, a ustvari nakon detaljnog pregleda nema ništa. Dakle ovo se dešava pred izliječenje, ili bolesnik u snu vidi da je neki nepoznat čovjek ili žena, ili neka životinja izgorili na nekom mjestu, kući i sl. Takođe, ovi navedeni miris znaju ukazivati da je i sihr uništen uz Allahovu pomoć.
_______________________________________

8. Dvospolci – sejtanova djeca?

PITANJE:

Selam alejkum. Jeli istina da su dvospolci džinnska djeca?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Meni koliko je poznato da postoji jedna predaja u kojoj se kaže da su dvospolci djeca džinna. Predaju je spomenuo Eš-Šibli u knjizi „Ekamu merdžan fi ahkami-l-džann“ od Tartusija u knjizi „Tahrimu fevahiš“ sa senedom Jahje ibn Ejuba a on od ibn Džurejdža a on od A’ta a on od ibn Abasa, r.a. da je rekao: “Dvospolci su djeca džinna.“ Prisutniše upitaše: “Kako to, objasni nam? A on reče: “Allah, s.w.t. i Njegov Poslanik, zabranili su da čovjek ima odnos sa ženom prilikom mjesečnog pranja, pa ako sa njom bude imao odnos tokom menstruacije i ona zanese, šejtan ga pretekne i rodi se dvospolac.

Takođe ovu predaju je zabilježio i Ibn Adijj u djelu „El-Kamil“ (6/296) a od njega Ez-Zehebi u „El-I’tidal“ (4/363) merfu’an od Ahmeda ibn Abdurahmana ibn Vehba, da je njemu pričao njegov amidža a njemu Jahja ibn Ejub a on od ibn Džurejdža a ond od A’ta da je Ibn Abas, r.a. rekao: “Dvospoloci su djeca od džina……..(do kraja predaje).

Ako uzmemo ocjenu seneda (lanca penosioca ovih predaja), vidjet ćemo da se u obadvije predaje nalazi čovjek po imenu Jahja ibn Ejub, a on je kod svih učenjaka hadisa veoma slab i odbačen, tako da se ove dvije predaje ne mogu uzeti kao dokaz da su dvospolci djeca džinna.

A propisi vezani za dvospolce su jasno objašnjeni Šerijatom, što sad nije tema.

Na pitanja odgovorio Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta