Rekaik

Dirljiva priča o maloj hafizi Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Njeno ime je Ber’a, ima deset godina i porijeklom je iz Egipta. Predivna djevojčica i jedinica kod babe i majke. Njeni roditelji su doktori medicine, radili su u jednoj od bolnica u Saudijskoj Arabiji. Djevojčica Ber’a je bila izuzetno pametna i inteligentna, tako da je do desete godine života naučila čitav Kur’an napamet sa svim propisima. Dok je…

pohađala osnovnu školu u Saudijskoj Arabiji, njena učiteljica je smatrala da ona kada je u pitanju učenje i znanje, može da pređe u više razrede u odnosu na svoje vršnjake. Njena porodica je bila skromna, sretna, držala se vjere i njenih propisa.

Iznenada, njena majka počela je osječati bolove u tijelu. Nakon ljekarskog pregleda, ustanovilo se da ima karcinom koji je već bio uzeo maha. Strpljiva majka je dugo razmišljala kako da svojoj kćerci jedinici to saopšti. Nakon dugog razmišljanja, jedno jutro joj je rekla:“ Moja Ber’a, Kur’an koji si naučila napamet, moraš stalno učiti i ponavljati , jer to ti je garancija uspjeha na dunjaluku i put do Dženneta..“ Nakon toga majka je prebačena u bolnicu. Ber’a nije shvatila šta joj je majka poručila. Svako jutro bi išla u školu, a pred veče išla bi u bolnicu kod svoje majke i učila bi joj Kur’na pored kreveta, a nakon toga bi se vratila kući jer bi joj se tada babo vrati sa posla.

Jedno jutro, uprava bolnice je nazvala njenog oca. Javili su da mu je žena u veoma teškom stanju te da dođe što prije u bolnicu. Otac je prvo sa posla otišao do škole, uzeo Ber’a za ruku te sa njom požurio prema bolnici. Kada su stigli, otac ju je ostavio u autu da sačeka dok on vidi kako je majka. Nije htio da je povede, bojeći se ako je vidi mrtvu da ne doživi šok.

Otac je brzo izašao iz automobila, brišući i krijući suze, zaokupljen mislima..u tom trenutku dok je prelazio put, udario ga je automobil. Bio je mrtav, umro je pred svojom ljepoticom, kćerkom Ber’a. On je izašla iz automobila i počela jako da plače….

Tu nije bio kraj njenoj boli, nakon nekoliko minuta, na Ahiret preselila je i njena majka. Da, u pet dana, izgubila je oba roditelja. Ber’a je ostala sama… Nema nikoga od rodbine u KSA. Ali prijatelji njenog babe i ljudi od hajra, uzeli su sebi Ber’a, da se o njoj brinu i da je prebace do dede i nane u Egipat.

Međutim, tugi nije bio kraj. Nakon nekoliko mjeseci, ber’a je počela da osjeća bolove u tijelu. Nakon pregleda, mala Ber’a je shvatila da ima istu bolest kao i njena majka. Kada su joj rekli o čemu se radi, pred svima se nasmijala i rekla:“Elhamdulillah (Hvala Allahu), sad ću vijdeti svog babu i majku“.

Svi su bili u neviđenom čudu. Tako mala, tako velika iskušenja, a ona i dalje nasmijana, strpljiva i sretna sa Allahovim određenjem. Brigu o njenom liječenju uzeo je jedan od hairli insana u Saudijskoj Arabiji. On je obezbijedio sav novac za njen troškove. Otišla je u Britaniju da se liječi protiv opake bolesti koja nema milosti čak niti prema djeci.

Dok je bila u britanskoj bolnici, jedna od televizija ju je nazvala, da se sa njom čuju uživo i da im prouči nešto iz Kur’ana. Zatim su je ponovo zvali prije na nekoliko dana nego što će pasti u komu. Tada je učila predivnu ilahiju posvećenu svojim roditeljima i tada je uputila dovu za njih. Milioni gledatelja su plakali..SubhanAllah

Nakon toga, bole se povečala, a karcinom je uzimao svoj danak. Imala je nekoliko operacija. Došao je do mozga. Uradili su hitno operaciju..ona je i dalje bila nasmijana zadovoljna Allahovom odredbom. Sad je u komi, u bolnici……ovo je bila njena životna priča..

Ovo je video naše Ber’a kada je se zadnji put javila iz bolnice u Velikoj Britaniji..glas iz Dženneta..ljepotica naša, duša draga….La havle ve la kuvvete illa billah!

Saudin Cokoja

NAPOMENA: Tekst je objavljen prvi put u novembru 2011. god.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta