Rekaik

Djevojka kojoj je Melek smrti uzeo dušu dok je pisala oporuku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kao da je osjećala da joj se bliži kraj. Kao da je negdje u duši osjećala blizinu zadnjeg časa, pa je zbog toga napisala svoju oporuku u kojoj traži oprosta od roditelja, ali ju je smrt pretekla i nije završila svoju oporuku do kraja. Prenosimo vam dio vasijeta Mejmune el-Vehejbi

Mejmuna el-Vehejbi bila je kćerka šejha Abdulaziza el-Vehejbija, imama u džamiji “Princ Halid b. Talal” u Rijadu. Kad je umro šejh Ibn Baz, rhm., imam Abdulaziz lično ga je okupao. Šejh i imam Abdulaziz el-Vehejbi preselio je u nesretnom saobraćajnom udesu na putu prema istoku Saudijske Arabije. U toj saobraćajnoj nesreći, nažalost, šejh nije poginuo sam; sa njim su još poginuli njegova supruga i njegove tri kćerke, dok je još pet šejhovih kćerki ostalo živo, samo su dobile lakše povrede. Nakon nesreće, jedan od bliskih rođaka šejha Abdulaziza, na sjedištu njegovog automobila našao je bilježnicu u kojoj je šejhova kćerka Mejmuna napisala vasijet – oporuku prije svoje smrti.

Kao da je osjećala da joj se bliži kraj. Kao da je negdje u duši osjećala blizinu zadnjeg časa, pa je zbog toga napisala svoju oporuku u kojoj traži oprosta od roditelja, ali ju je smrt pretekla i nije završila svoju oporuku do kraja. Prenosimo vam dio vasijeta Mejmune el-Vehejbi. Nadam se da čitanje njenog vasijeta neće biti samo puko čitanje, nego da će nas potaknuti da dobro razmislimo o smrti i njenom času, i da razmislimo šta smo to pripremili za njen dolazak. Ispod oporuke, možete pogledati i video na kojem se nalazi original bilježnica u kojoj je napisan njen vasijet.

Oporuka Mejmune el-Vehejbi, rhm.

“U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Neka je svaka hvala i zahvala Allahu, subhanehu ve teala, svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Božiji rob i Božiji poslanik. Svjedočim da je Isa, alejhis-selam, Božiji rob, Božiji poslanik i Njegova riječ.

Ovo je oporuka siromašne Allahove robinje, koja teži Allahovom oprostu i magfiretu, Mejmune, kćerke Abdulaziza el-Vehejbija. Savjetujem svima vama da se bojite Allaha u javnosti i u tajnosti, jer spasiti se i uspjeti može samo osoba koja se bude bojala Allaha. Savjetujem vam da održavate rodbinske veze, budete pokorni roditeljima i da dijelite na Allahovom putu, a da ostavite ogovaranje – gibet i prenošenje tuđih riječi – nemimet, jer stanovnici kaburova, a i ja sam od njih, željet će da se vrate na ovaj svijet kako bi što više radili dobrih djela i što više činili istigfar zbog loših djela… Trudite se i nastojte da vaš jezik stalno bude vlažan od spominjanja Uzvišenog Allaha.

Majko moja, oprosti mi, oprosti mi na svakoj mojoj grešci i lošem ponašanju prema tebi, oprosti mi i moli Allaha svim srcem, iskreno, da mi oprosti! Babo moj, ti si snaga i pokretač porodice u kući i van nje, budi onakav kako sam te ostavila, budi privržen i dostojanstven u vjeri…..!” (Kraj vasijeta koji nije završen, jer je Mejmuna preselila)

Ovo pismo ili vasijet, komentarisao je šejh Halid el-Gamidi riječima: “Mejmuna je osjetila da joj se približava smrt, pa je uzela olovku te požurila da napiše svoj vasijet kako bi se oprostila sa onima koje voli i kako bi uputila nekoliko savjeta muslimanima i muslimankama.”

Mejmuna je umrla u dvadesetoj godini svoga života; bila je student na Pedagoškom fakultetu, na Odsjeku kur’anskih nauka, bila je hafiz Kur’ana i tečno je učila Kur’an na svih deset kiraeta.

Allah da se smiluje Mejmuni i njenim roditeljima! Amin!

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta