Rekaik

Doktore, nemojte se truditi….

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kad smo se odmaknuli od njega, doktor kojeg je mladić držao za ruku i kojem je on nešto šaputao, počeo je da plače, toliko je plakao da nije mogao stajati na nogama. Pokušao sam da ga smirim riječima: “Zašto plačeš, nije valjda da prvi put vidiš mrtvog mladića?“ Kad se smirio, upitao sam ga, da li plače zbog nečega što mu je mladić šapnuo a on je potvrdno klimnuo glavom

Sjedio je u džamiji i učio Kur’an. Čekao je da zauči ikamet kako bi klanjao sabah. Vratio je Kur’an na policu, te ustao i stao u saff da klanja. Podigao je ruke i izgovorio početni tekbir, a onda je pao. Podigli su ga te odmah prebacili do bolnice. Dr. Džubejr ga je primio u hitnoj. Dr. Džubejr dalje priča: “Donijeli su nam mladića, imao je oko 16 godina, bio je polumrtav. Kad smo mu uradili pretrage, otkrili smo da je imao srčani napad i to toliko jak, meščini da ga je deva dobila, pala bi mrtva, ali on je i dalje nekim „čudom“ bio živ.

Posmatrao sam tog mladića kako se bori za život, kako daje zadnje znakove života. Pošto sam trebao da donesem neke još aparate na koje smo ga trebali priključiti, ostavio sam pored njega dežurnog doktora da bude sa njim dok se ja ne vratim. Požurio dam da što prije stignem. I dok sam kroz hodnik žureći vozio kolica sa dodatnim aparatima, ulazeći u sobu, vidio sam da je mladić uzeo doktora za ruku a doktor svoje uho spustio do njegovih usta. Šaputao mu je nešto. Posmatrao sam ih tako dok mladić nije pustio doktorovu, a zatim je svom nekom snagom uspio da se okrene na desnu stranu te teškim jezikom izgovorio riječi istine: “Ešhedu en la ilahe ila Allah, ve ešhedu enne Muhameden resulullah!

Izgovarao je i ponavljao tiho te riječi, a aparat je pokazivao da mu je srce sve slabije i slabije kucalo. Pokušali smo da ga povratimo ali on je sve dublje i dublje tonuo polako u duboki san. Nažalost, izgubili smo ga, mladić je umro.

Kad smo se odmaknuli od njega, doktor kojeg je mladić držao za ruku i kojem je on nešto šaputao, počeo je da plače, toliko je plakao da nije mogao stajati na nogama. Pokušao sam da ga smirim riječima: “Zašto plačeš, nije valjda da prvi put vidiš mrtvog mladića?“ Kad se smirio, upitao sam ga, da li plače zbog nečega što mu je mladić šapnuo a on je potvrdno klimnuo glavom. Onda mi je rekao: “Doktore, kad vas je vidio da ste vi doktor za srce i da ste otišli po dodatne aparate, rekao mi je na uho sljedeće: “Doktore, recite svom kolegi da se ne zamara, neme potrebe, ja još malo sam s vama i odlazim svom Gospodaru, recite mu, jer ja, tako mi Allaha, ovog trenutka vidim svoje mjesto u Džennetu!“

SubhanAllah, kod ovakvih slučajeva lijepog završetka, na um mi padne ajet iz Časnog Kur’ana: “DOISTA ONIMA KOJI GOVORE:’GOSPODAR NAŠ JE ALLAH’, PA POSLIJE BUDU USTRAJNI. SILAZE MELEKI :’NE BOJTE I NE ŽALOSTITE SE, I RADUJTE SE DŽENNETU KOJI VAM JE OBEČAN.“ (El-Fusilet, 30)

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta