❤️❤️❤️ [IZDVAJAMO] RAMAZANSKA AKCIJA (HUMANITARNI FOND, DAVETSKI FOND N-UM STRANICE) ❤️❤️ ❤️
Savjeti

Dva pitanja i savjeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Momamk me fizički zlostavlja, ali ga, ipak, mnogo volim

PROBLEM: Selam alejkum! Imam devetnaest godina i već četiri godine u vezi sam sa momkom… U početku naše veze sve je bilo super, sve do zadnjih godinu dana kada me je počeo tući, fizički  i psihički maltretirati. Nemam kome da se obratim za pomoć, jednostavno sam bespomoćna. Vjerujem da u njemu vlada džinn, jer za neke postupke ne zna, mijenja se svaki dan, danas je super, sutra je šejtan. Fizički izgled (oči, način govora) svaki drugi dan mu je drugačiji. Ne prepoznajem ga. Izlazi svaku večer, svira… On me prati u svaku stopu, nema dana ni noći a da nisam legla uplakana od bola i tuge što mi se stvara…

Nekoliko puta pokušavala sam da raskinem vezu, ali nisam uspjela, jer uvijek prevlada osjećaj ljubavi prema njemu. Allah dragi najbolje zna koliko ga volim, dala bih mu i svoj život, iako je takav. Zanima me da li postoji kakva dova, bilo šta, da mu mogu učiti? Dragi Allah zna svu moju tugu, bol, patnju i muke koje trpim i proživljavam. Voljela bih jednog dana udati se za njega, steći djecu, ali da se promijeni… da ne bude takav. Molim vas, pomozite mi. Unaprijed hvala!

SAVJET:

Bismillahir-rahmanir-rahim.
Hvala Allahu, salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe

AlejkumusSelam.

Što se tiče stanja mladaća kojeg spominješ, možda, kako kažeš, njime vlada džin, a možda se radi o nekom psihičkom problemu. Ja o tome, naravno, ne mogu ništa reći, jer da bi se znao uzrok njegovog stanja potrebno je da prihvati liječenje.
Općenito, Kur’ana je lijek, i šta god da se uči, Allahovom voljom, može pomoći. Bilo bi dobro kada bi mladić prihvatio da se podvrgne liječenju od sihra kod pouzdanih osoba koje liječe učenjem Kur’ana, a tebi bih preporučio da to ne pokušavaš sama.

Međutim, važnije od toga je da se pobrineš za svoje stanje. Ma koliko tvoja iskušenja, bol i patnja, bili veliki, postoji neko kome se uvijek možeš obratiti – tvoj Gospodar: „Gospodar vaš je rekao: ‘Zamolite Me i Ja ću vam se odazvati. Oni koji oholo odbijaju da Mi ibadet čine, uistinu, u Džehennem će poniženi ući.“ (el-Mu’min, 60)

Ponekad Allah iskušava svoje robove određenim nedaćama da bi ih kaznio za grijehe i nepokornost, a ponekad da bi ih opomenuo i usmjerio na put pokornosti Njemu. Ovo tvoje obraćanje sa pitanjem i uzdanje da ćeš uz Allahovu pomoć naći pravi odgovor je znak dobra jer se interesiraš za svoga Gospodara i želiš mu se obratiti dovom. Zaista Allah, dželle šanuhu, kaže: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju – doista sam Ja blizu, odazivam se molbi onoga ko Me zamoli, pa neka se oni odazovu Meni i neka vjeruju u Mene, da bi upućeni bili.“ (el-Bekara, 186)

Međutim, ponekad ljudi žele da im Allah usliša dove a ne ispunjavaju svoje obaveze prema Njemu stoga je moguće da im se Allah ne odazove. Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Na dugom putovanju, čovjek prašnjav i raščupan pruži svoje ruke prema nebu i zamoli: ‘Gospodaru, Gospodaru!’, a njegova hrana – haram, piće – haram, odjeća – haram, pa kako da mu molba biti uslišana!“ (Sahih Muslim)

Ovako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao o čovjeku muslimanu koji izvršava temeljne islamske obaveze poput namaza ali ne pazi da je njegova opskrba stečena na halal način i da su same namirnice koje konzumira halal, a kako tek može očekivati da mu Allah ispuni dovu onaj koji i ne klanja. S druge strane, Uzvišeni Allah kaže: „…A ko se Allaha boji – njemu će On izlaz dati.“ (et-Talak, 2) I kaže: „I pomozite se strpljenjem i namazom, a uistinu, to je teško, osim skrušenima.“ (el-Bekara, 45)

Ova dva ajeta sadrže temelje uspješnog prevladavanje svake nevolje: bogobojaznost, strpljenje i predanost ibadetu Allahu. Nakon toga čovjek može očekivati da mu Allah da izlaz i spas iz nevolje koja ga je snašla, i da mu usliša dovu na jedan od načina spomenutih u sljedećem hadisu: Ebu Seid Hudri, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada musliman zamoli za ono što nije grijeh, ni kidanje rodbinskih veza, Allah će mu dati jedno od troje: ili će uslišati njegovu molbu, ili će je ostaviti za budući svijet, ili će u toj mjeri otkloniti od njega zlo na ovome svijetu.“ (Musnedu Ahmed)

Drugo, nevjerovatno je što pristaješ da budeš zlostavljana jer, šta god bio razlog, ne bi trebala nikome dopustiti da te zlostavlja. Savjetujem ti da se kloneš dotičnog mladića i općenito lošeg društva. Loši prijatelji odvraćaju čovjeka od Allahovog puta, ali na onome svijetu to nam neće biti validno opravdanje što se nismo pokoravali Allahu, a tada će biti kasno za kajanje. Allah, dželle šanuhu, je kazao: „Na dan kada zulumćar svoje ruke bude grizao govorit će: „Kamo sreće da sam se Poslanikovog držao puta. Teško meni! Eh, da toga i toga za prijatelja uzeo nisam. On me je od Opomene odvratio, nakon što mi je predočena.“ A šejtan čovjeka uvijek iznevjeri.“ (el-Furkan, 27-29)

A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ko ostavi nešto u ime Allahu, Allaha će mu umjesto toga dati ono što je bolje.“ (Musnedu Ahmed)

Uči dovu: „Allahu moj, za ovu moju patnju me nagradi, a nakon njenog okončanja daj mi veće dobro.

Preporučujem ti da sebi nabaviš zbirku dova „Hisnul-muslim – zaštita svakog muslimana“ u kojoj ćeš naći lijepe Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, dove za svaku priliku. Allah ti dao svako dobro.
______________________________________________________________

2. Porodični problemi

PROBLEM:

Es-selamu alejkum braco,

Imam jedno pitanje u vezi mojih roditelje koji ne zele da znaju za mog supruga. Sve je pocelo zbog novca kojeg sam ja dala mojoj tetki krijuci (da mi Allah oprosti), tj. nisam rekla muzu da imam namjeru dati mojoj tetki pare. Ja sam osjecala da nije bilo potrebe da to da on zna, posto ja isto radim, a on moje tetke ne voli ni ti imamo kontakt sa njima. Moj muz misli da su one lose i da one nama ne zele dobro.

Rekla sam jos nekoj rodbini o ovoj posudbi, pa sam se poslije zabrinula da mi muz ne sazna od nekog drugog za ovo pa sam mu sama to ispricala. On se naljutio, sto ja potpuno razumijem, jer sam ja kriva. Oko 2-3 dana stalno mi je to spominjao i psihicki me pritiskao, pa mi je jedan “puklo” i rekla sam mu sto treba i sto ne treba (estagfirullah). Svadjala sam sa njim i pred mojom majkom, pa mu je i ona svasta rekla, a kada su njegovi culi za ovu svadju, njegov je otac meni svasta rekao.

Sad su njegovi mnogo ljuti na mene, a moji roditelji pricaju lose o mom muzu, i savjetuju me da se rastavim od njega, ne znam dali da ih poslusam ili ne? Ja vise neznam sta da radim?   Hvala vam unaprijed za odgovor. Da vas Allah nagradi za vas trud!

SAVJET:

Bismillahir-rahmanir-rahim.
Hvala Allahu, salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.

AlejkumusSelam.

Prema islamskim propisima žena ima pravo na posjedovanje imetka i, ukoliko je mentalno sposobna, slobodno raspolaganje njime u domenu dozvoljenog, i za to joj nije potrebna dozvola muža, ali razumna supruga neće činiti ono što izaziva srdžbu muža.

Ako je tačno da tvoje tetke loše utječu na vaš brak onda je bolje da poslušaš muža i izbjegavaš posjete, ali možeš ih povremeno kontaktirati telefonom kako bi ostala s njima u kontaktu i održavala rodbinsku vezu, jer je u islamu vrlo važno održavanje rodbinske veze. A ako nije tako kako tvoj muž misli onda porazgovaraj s njim o tome i podsjeti ga na važnost održavanja rodbinskih veza i da je prekidanje rodbinskih veza grijeh. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Rodbinska veza je obješena o Arš i govori: „Ko me spaja, Allah ga spojio, ko me prekida, Allah ga prekinuo.“ (Sahih Muslim)

Žena između roditelja i muža koji se međusobno ne podnose

Allah i Njegov Poslanik naređuju nam dobročinstvo prema roditeljima. Jedan ashab upitao je: „Allahov Poslaniče, ko je najpreči da mu činim dobro?“ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: „Tvoja majka, zatim tvoja majka, zatim tvoja majka, a onda onaj ko ti je najbliži pa sljedeći koji ti je najbliži.“ (Sahih Muslim) Međutim, ovo mjesto velikog poštovanja koje je u islamu dato roditeljima ne znači da imaju pravo da se miješaju u bračni život svoje djece niti da im na bilo koji način nanose štetu.

Također, uprkos velikom pravu koje roditelji imaju kod svoje kćeri, pravo muža je veće, i udatoj ženi je poslušnost prema mužu preča od poslušnosti roditeljima. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Koja god žena klanja svojih pet dnevnih namaza, posti svoj mjesec ramazan, sačuva se od nemorala i bude poslušna svome mužu, ući će kroz koja god džennetska vrata želi.“ (Sahih Ibn Hibban) Naravno, nikome pa ni mužu se ne treba pokoravati u onome što je suprotno propisima islama.

Ukoliko je tvoj muž bogobojazan i lijepo postupa prema tebi ne trebaš slušati nikoga ko te nagovara da se rastaviš od njega. Imaj na umu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Koja god žena zatraži od muža razvod nemajući valjan razlog, zabranjen joj je miris Dženneta.“ (Sunenut-Tirmizi)

Što se tiče odnosa između tvojih roditelja i tvoga muža, savjetujem ti da nastojiš biti objektivna, da se ne svrstavaš na stranu niti jednog od njih i da pokušaš djelovati pozitivno na njih kako bi se odnos između njih popravio.

Pokušaj učiniti sljedeće:

– Svakome od njih (i roditeljima i mužu) trebaš savjetovati da se ne miješaju u privatnost onoga drugog.

– Svoju bračnu intimu i ono što se događa između tebe i tvoga supruga od nesuglasica ili drugih problema ne iznosi pred svojom rodbinom. Ako ti je potreban savjet, potraži stručne osobe koje se bave savjetovanjem u domenu društvenih i psihičkih problema.

– Mužu ne prenosi ono loše što o njemu govori tvoja rodbina, i obrnuto.

– Roditeljima i rodbini nastoj dati lijepu sliku o svome mužu kako ne bi imali povoda da ružno govore o njemu.

– Objasni svojoj majci, ocu i rodbini da se ne trebaju mješati u tvoj bračni život. Na lijep način im daj do znanja da bi ih mogla prestati posjećivati ako se nastave miješati u vaš bračni život. Umanji učestalost svojih posjeta i telefonskih razgovora sa njima, a kada kontaktiras s njima nastoj nametnuti teme koje im neće dati priliku da govore protiv tvoga muža.

– Podstiči roditelje na pokornost Allahu, savjetuj ih da čine dobro, ukazuj im na opasnost ogovoranja.

– Izvini se roditeljima svoga muža i objasni da je tvoj postupak bio u srdžbi i da ti je žao.

Na kraju, odluke koje se tiču tebe trebaš donijeti sama jer si sama odgovorna za svoje postupke, ali ti savjetujem da obuzdaš srdžbu kako bi mogla odlučiti na osnovu racionalnog sagledavanja situacije a ne na osnovu emocija.

Allah vam dao svako dobro.

Savjete pruzio: Abdullah Nasup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: