Poučne priče i tekstovi

“Pa zašto se stalno okrećeš, robe Moj?“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

! Ova hićaja je izmišljena. Postoji nekoliko predaja sličnog značenja ali su sve slabe. (hfz. mr. Amir Smajić, 5.4.2020. god.)

Da bismo bolje spoznali našeg Gospodara, poslušajmo jedan divan hadis našega Poslanika, alejhis-selam, a koji je pouka svima nama: “Na Dan obračuna doći će čovjek pred Gospodara, pa će njegova djela biti vagana i prevagnut će loša djela. Allah Uzvišeni naredit će melekima da ga vode u Vatru…

Taj čovjek će ići prema Vatri stalno se okrećući, pa će ga Allah pozvati da se vrati i upitati ga je li u svojoj knjizi djela našao neko loše djelo koje nije uradio, a da su mu ga meleki pripisali. On će odgovoriti da nije. Zatim će ga Allah upitati je li u svojoj knjizi djela naišao na neko dobro djelo koje nije uradio, a da su mu ga meleki pripisali.

Ovaj čovjek će opet odgovoriti da nije, pa će ga onda Allah Uzvišeni upitati: ‘Pa zašto se onda stalno okrećeš, robe Moj?‘, a on će odgovoriti: ‘Moje mišljenje o Tebi nije bilo ovakvo, moj Gospodaru. Ja sam se Tvojoj milosti nadao.’ Tada će mu Allah reći da ide u Džennet i da mu je oprošteno. A oprošteno će mu biti zbog lijepog mišljenja o Allahu i nade u Allahovu milost.” (Ahmed)
______________________________________________

POUKA:

Gubljenje nade u Allahovu milost je zabranjeno riječima Uzvišenog: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.‘” Ez-Zumer, 53.

Nada u Allahovu milost je vezana za pokornost Njemu, i činjenje naređenog i izbjegavanje zabranjenog. No, šejtan je mnoge ljude zavarao ulijevajući im nadu u oprost, a pritom ih odvojio od činjenja dobrih djela. Tome je sličan primjer čovjeka koji očekuje da mu poslodavac na kraju mjeseca isplati platu, a ne dolazi na posao i izbjegava obaveze. Šta mislite, da li će na kraju mjeseca dobiti išta osim poruge ili otkaza? A Allahu pripada najuzvišeniji primjer.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, možete je prijaviti tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter.

NA VRH

Prijava gramaticke greke

Slijedeci tekst ce biti poslat administratorima stranice: