Za sestre

“Halal” (vodopropusni) lakovi za nokte

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko puta ste željele nalakirati nokte, ali niste mogle zbog upitne valjanosti abdesta s takvim noktima? Koliko puta Vam je bio crnjak nalakirati ih u danima u kojima ne možete klanjati jer ste s lakom na noktima imale osjećaj kao da nosite ogromni transparent s natpisom HAJZ? Ako je odgovor na makar jedno od ovih pitanja pozitivan broj, nastavite čitati…

Još iz mekteba znamo da je valjanost abdesta upitna ukoliko se on uzima s nalakiranim noktima, iz prostog razloga što je potrebno da voda dopire do svih dijelova tijela koje je farz oprati. U najmanju ruku, “ulema se razilazi” po ovom pitanju i preporučuje se izbjegavanje takvog abdesta. Neke od vas su kompromis vjerovatno pronašle u kani, koja propušta vodu. Sviđalo Vam se ili ne kako izgleda na noktima, općepoznato je da je abdest s kanom na noktima ispravan upravo zbog vodopropusnosti. No, postoji li drugo rješenje?

Inglot i Tuesday in Love

Poljska makeup kompanija Inglot je otišla korak dalje i tržištu predstavila vodopropusni lak na nokte pod nazivom Inglot O2M nail enamel. Tvrde da zaista propušta vodu.

Ubrzo nakon što se proizvod našao u prodaji, sestre širom svijeta su napravile vlastite eksperimente u vezi s ovim i došle do različitih rezultata. Zašto su neki eksperimenti uspjeli, a neki ne? Pod kakvim uslovima ovaj lak za nokte zaista propušta vodu? Pitanja je mnogo, a sumnja u vodopropusnost ovog laka je itekako prisutna. Za utjehu svakako možete posjetiti njihovu web stranicu Inglot cosmetics, preletjeti web shopove – i utješiti se cijenama. 25 KM i više za lak za nokte je ipak malo previše, zar ne?

No, nije sve tako sivo. Dok Inglotov lak za nokte ne prođe “rigorozne” testove sestara i dok ne otvore predstavništvo u BiH, pronašli smo alternativu. Naime, kanadska kompanija Tuesday in Love se pojavila sa svojom verzijom vodopropusnog laka za nokte. Zapravo, oni proizvode samo to: water permeable nail polishes. Sudeći po eksperimentima koje su sestre uradile i za ovaj lak za nokte, on zaista propušta vodu!

Super vijest je da imaju web shop na svojoj stranici, te da su nešto povoljniji od Inglota (oko 20 KM je cijena jednog laka za nokte). Potrebno je samo da imate otvoren paypal račun. I novac koji ste unaprijed prežalile, naravno. Možete naručiti i 2 laka odjednom u “Discount Doubles” odjeljku i tako dobiti određeni popust. Ukoliko se odlučite za narudžbu, svakako imajte na umu i troškove poštarine.

Prije nego ga nanesete na nokte s namjerom da uzimate abdest preko njega, svakako preporučujemo da uradite vlastiti test, sličan testovima koje su uradile druge sestre. Vjerujemo da će mnoge od vas obradovati ovi noviteti. Istina, pitanje je koliko novca ste spremne izdvojiti za nešto poput laka za nokte. Stvar je, dakle, individualne prirode. Mi se nadamo da će i drugi proizvođači prepoznati potencijal muslimanskog tržišta, te da će se uskoro iznaći povoljnija i nama dostupnija rješenja.

Za kraj, pročitajte odgovor fetva-i-emina dr. Enesa Ljevakovića na naše pitanje o ovome.

Pitanje: Esselamu alejkum! Poznato je da je valjanost abdesta preko nalakiranih noktiju upitna zbog nemogućnosti dopiranja vode do nokta. Međutim, pojavili su se proizvođači koji tvrde da su uspjeli proizvesti vodopropusni lak za nokte. Vodopropusnost su dokazali svojim eksperimentima (koje je jednostavno napraviti i kod kuće). Video zapisi eksperimenata su objavljeni na internetu – sudeći po njima, voda zaista prolazi kroz sloj laka. Da li je abdest s takvim lakom na noktima ispravan?

Odgovor: Esselamu alejkum! Nije nam poznato o kakvom laku je riječ, tj. da li je zaista vodopropustan. U svakom slučaju, ukoliko voda dopire do tijela, abdest će biti ispravan.

divithana.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta