Tekstovi

Istinska muškost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Prošle sedmice me sestra pozvala na telefon. Na studijama je, pa sam bila jako srećna što je čujem. Upitala sam je o njenom novom domu. Pošto je u arapskom svijetu, bila sam sigurna da će sve biti dobro. Iz tog razloga, ono što mi je rekla me šokiralo: djevojke jedva da mogu izaći iz kuće a da ih muškarci verbalno ne uznemiravaju. Dobacivanje više nije izuzetak, već pravilo. Pričala mi je o muslimankama koje je znala. Sestra se vozila u taksiju i kada je došla do mjesta odredišta, krenula je da plati vozaču. U ovim zemljama cijena nije striktno određena već više proizvoljna, te kada je pružila novac, vozač je postao jako ljut. Prepirka je toliko eskalirala da je zgrabio djevojku za rame i počeo da je trese. Djevojka je zatim uvrijedila vozača, a on je nju udario u lice. Bila sam jako uznemirena kada sam ovo čula. Ali ono što mi je sledeće rekla je bilo poražavajuće. U blizini, bila je jedna grupa muškaraca koji su sve to vidjeli i potrčali ka taksiju. Pomislićete – došli su da pomognu djevojci? Ne. Samo su stajali i gledali.

U ovom trenutku sam se nešto zapitala. Počela sam da preispitujem svaku definiciju muškosti u koju sam vjerovala. Pitala sam se kako to da muškarac (ne jedan, nego više njih) može mirno da stoji i posmatra kako neko maltretira ženu, i ništa ne uradi povodom toga. To me je navelo da se zapitam koji ideali definišu muškarca u današnjem društvu. Kako je moguće da se “vitez u sjajnom oklopu” pretvorio u mačo muškarca koji dobacuje ženama na ulici?

Danas, od muškarca se očekuje da bude stoik, bez emocija, grub i jak. Fizička agresija se veliča, a emocijama se izrguje. Stoga sam odlučila da ispitam šta to zaista znači biti muškarac. Odlučila sam da pogledam u Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Jedna od najčešćih definicija danas jeste potiskivanje emocija. Vjeruje se da plač nije za muškarca jer je odraz slabosti. A ipak, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je to opisao sasvim drugačije. Kada je držao svog unuka koji je umirao, oči su mu se ispunile suzama. Njegov prijatelj mu je rekao: “Šta je bilo, Allahov poslaniče?” Odgovorio je: “Ovo je milost koju je Allah unio u srca Svojih robova. A zasigurno, On ima milosti prema onima koji su milostivi.” (Buharija)

Ali danas, od muškarca se očekuje ne samo da krije osjećanja i tugu, već je učen od malih nogu da krije i druge emocije. Za vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bilo je muškaraca koji su vjerovali u isto. Poslanik je jedne prilike poljubio svoga unuka Hasana, radijallahu anhu, u prisustvu jednog čovjeka koji mu je, vidjevši taj čin, prigovorio, rekavši: “Ja, uistinu, imam desetoro djece i nikada nijedno nisam poljubio!” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu odgovori: “Ko nema samilosti, ni njemu se neće smilovati!” (Buharija)

Zapravo, što se tiče iskazivanja privrženosti i ljubavi, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio jasan. Rekao je: Kada neko od vas voli svoga brata u vjeri, neka mu to kaže.”  (Ebu Davud)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je pokazivao ljubav prema svojim suprugama. Aiša, radijallahu anha, prenosi da je uživala u obrocima kada je sjedala pored njega: Dala bih čašu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on bio svoje usne stavio na mjesto gdje su bile moje usne, a potom bi pio. Svojim ustima bih uzimala meso iz Poslanikovih usta, a zatim bi ih približila usnama Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. On bi naslonio svoja usta na moja i zubima preuzimao komadić mesa iz mojih usta.“ (Muslim)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao običaj i da pomaže u kući, suprotno današanjem rasprostranjenom mitu muškosti. Aiša, radijallahu anha, prenosi:“Krpio je svoju odjeću, muzao kozu i pomagao oko kućnih poslova.” (Buharija i Muslim) Pomagao bi u kućnim poslovima onoliko koliko su mu druge obaveze to dozvoljavale.

Ali, možda jedan od najčešćih mitova je to da muškarac treba biti “grub”. Blagost se smatra samo ženskom osobinom. A ipak, Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Allah je blag i voli blagost. On daje da se blagošću postigne ono što se ne postiže grubošću.” (Muslim) U drugom hadisu stoji:Kome je uskraćena blagost, uskraćeno mu je dobro.” (Muslim)

Toliko se te blagosti izgubilo u ovoj našoj modernoj definiciji muškosti. Čovjek se zapita da li naša slika muškosti zapravo liči na holivudske gangstere, više nego na našeg voljenog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Yasmin Mogahed
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta