Dobročinstvo prema roditeljima

Ja ne mogu tražiti oprosta za svoje roditelje!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Izašao je za govornicu i počeo svoje obraćanje. Vidjelo se u njegovom pogledu da mu je teško, a šta je njegova duša osjećala, pokazalo se par minuta kasnije. Radi se o Britancu, nekih 35 godina, konvertitu, po njegovom držanju i načinu govora, da se primijetiti da je odavno primio islam. Svoj govor, ili kratko obraćanje, počeo je riječima: “Nemojte zanemarivati blagodati koje imate, nemojte molim vas! Nemojte da zanemarujete svoje roditelje koji su muslimani, koji vjeruju u Allaha i Njegova Poslanika, koji namaz obavljaju i ramazan poste, nemojte da ih zaboravite u svojim dovama.“ A onda je počeo da plače, teško je disao i govorio!…

„Moji roditelji nisu muslimani, moja žena je tu među vama prisutna i ona zna koliko ja volim svoje roditelje. Moji roditelji također mene vole, vole me toliko da je to teško objasniti. Ne smeta im što sam primio islam i moj otac mi svaki dan, znači svaki dan mi govori koliko me voli. Ovakvu ljubav, nećete čak naći ni u mnogim muslimanskim porodicama. Međutim, šta ako moj otac umre, šta ako umre u ovakvom stanju, kakav će biti njegov kraj, gdje će da završi?

Vi možete da dovite za svoje roditelje a ja ne mogu da dovim za svog oca kad umre. To je stvarnost braćo i sestre u kojoj ja živim, to je moja stvarnost, zato nemojte da zanemarujete blagodati koje imate.“

Zaista me ova priča, podsjeti na stanje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je bio u sličnom stanju. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je posjećivao mezar svoje majke i plakao pored njega. Njegovi ashabi koji su bili s njim, kad su vidjeli njegove suze, počeli su da plaču. Okrenuo se prema njima i rekao: “Molio sam Allaha da mi dopusti da molim oprost za svoju majku, pa mi nije dopustio. Zatim sam tražio da mi dozvoli da posjećujem njen mezar, pa mi je dozvolio. Posjećujte mezarja, jer oni podsjećaju na smrt.“ (Muslim)

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Daleko bio (od Allahove milosti), daleko bio, daleko bio svako onaj ko dočeka starost svojih roditelja, ili jednog od njih, a (zbog njih) ne uđe u Džennet!
(Muslim)

Upitao je Poslanik, s.a.v.s., ashabe:“ “Hoćete li da vas obavijestim o najvećim grijesima?!” “Hoćemo, Božiji Poslaniče!”, kazali su oni. “Dakako da hoćemo!” “To su:”, kazao je, “mnogoboštvo i neposlušnost prema roditeljima!” U tom trenutku bio je naslonjen te je sjeo. “I lažno svjedočenje!”, dodao je i to stao ponavljati…” (Buhari i Muslim) Ovaj je hadis potvrda riječi Uzvišenoga: “Reci: “Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje: da Njemu nikoga ravnim ne smatrate, da roditeljima dobro činite…!” (El-En‘ām, 151)

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta