Odgovori

Kada klanjam sam farz namaze da li ću učiti naglas naglas Kur’an, zikrove i dove, ili samo nešto od toga?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh,

Da li će čovjek (muškarac ili žena) koji klanja sam farz namaze, učiti naglas, i da li će učiti naglas Kur’an, zikrove i dove, ili samo nešto od toga?

Allah vam dao svako dobro.

Odgovor:

We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuh.

Hvala Uzvišenom Allahu.

U vašem pitanju imaju tri stvari na koje je potrebno odgovoriti:

1. Da li se uči naglas na sabahu i na prva dva rekata akšama i jacije kada osoba klanja sama?

Učenje naglas na sabahu i na prva dva rekata akšama i jacije je sunnet (pohvalno) za imama (onoga ko predvodi namaz) i za onoga koji klanja sam. Ukoliko bi čovjek (koji klanja sam) učio tiho ili u sebi bez opravdanog razloga, ne bi bio griješan, međutim zapostavio bi sunnet. Ako osoba koja klanja sama misli da će joj tiho učenje povećati skrušenost u namazu, onda nema prepreke da uči tiho, jer se prenosi od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, nekad u noćnom namazu učio glasno, a nekad tiho. Što se tiče imama, njemu je sunnet da uvijek uči naglas, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, tako uvijek radio i zbog koristi koju imaju oni koji klanjaju iza njega slušajući Kur’an.

2. Da li se zikrovi nakon namaza uče naglas?

Zikr nakon namaza može se učiti povišenim glasom, tj. tako da je moguće da drugi čuju zikr, međutim da se u tome ne pretjeruje i ometa druge. Ovakva praksa prenosi se od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, koju nam je prenio Ibn Abbas, radijallahu anhu, u hadisu kojeg su zabilježili Buhari i Muslim: „Znao sam da su završili namaz kad sam ih čuo.“ – tj. Ibn Abbas bi znao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, sa svojim ashabima završio namaz kada bi čuo njihov zikr.

Ovdje treba napomenuti da ovaj zikr svako uči za sebe sa malo povišenim glasom i da se to ne radi kolektivno ili u skupini. Tako da je sunnet izgovarati subhanallah, elhamdulillah i Allahu ekber naglas.

3. Da li se dove uče naglas?

Osnova je da se dove ne uče naglas kao što je došlo u ajetu:

„Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome, On, doista, ne voli one koji granicu prelaze.“ (Kur’an, Sura El-E’araf, 7:55)

A Allah najbolje zna.

Alim Hasanagić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: