Odgovori

Kako će klanjati neko ko je početnik u islamu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum. Imam jedno pitanje možda čudno. Počeo sam da klanjam i nisam dovoljno naučen pa me interesuje da li mi je namaz ispravan ako pustim namaz na youtube i klanjam usporedo i učim tako? Da li mi se namaz prima ili ne. Molim vas za odgovor. Hvala da vam dragi Allah da svako dobro.

ODGOVOR:  We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuhu. Hvala Uzvišenom Allahu.

Dragi brate u islamu, molim Uzvišenog Allaha da ti olakša ove početne korake i da te učvrsti u islamu. Tvoje pitanje nije nikako neobično. Nešto ovako češće se postavlja od ljudi koji pređu na islam iz neke druge vjere. U tvome pitanju nalaze se dvije bitne tačke na koje je potrebno odgovoriti:

1. Da li je namaz ispavan onome ko ga klanja tako da slijedi imama preko radia, TV-a, Youtube-a ili nekog drugog medija u svojoj kući?

Ovo nije dozvoljeno raditi i takav namaz nije ispravan, jer „klanjati u džematu“ ili „namaz u džematu“ (ar. salatu-l-džema’ah) podrazumijeva okupljanje na jednom mjestu (ar. el-idžtima’a) i klanjanje u popunjenim i spojenim saffovima odn. redovima. Pošto ove karakteristike nisu prisute kad klanjaš sam kod kuće prateći neki od savremenih medija, takav namaz se ne može smatrati legitimnim. Ovo važi za sve vrste namaza koji se klanjaju u džematu (5-dnevnih namaza, džume, teravije, bajram namazi i slično). Ovi namazi mogu se klanjati samo fizički u džematu – bilo to u džamiji, musalli ili nekom drugom mjestu.

2. Kako će klanjati neko ko je početnik u islamu?

Učenjaci islama kažu da je musliman-početnik dužan naučiti koliko može da bi ispravno klanjao. Većina ashaba nije znala ni čitati ni pisati pa su sasvim ispravno naučili klanjati. Ono što se tebi preporučuje jeste da naučiš koliko god možeš ruknova i farzova namaza. Recimo, vrlo lahko ćeš naučiti namaske pokrete, koliko neki namaz ima reka’ta, izgovaranje tekbira, izgovaranje zikrova koji se uče na različitim pozicijama u namazu i bitno je da naučiš suru El-Fatihu, jer je ona sastavni dio (ar. rukn) namaza. Ako je do sad nisi naučio, onda ćeš, umjesto nje, proučiti sljedeći zikr „Subhanallah we-l-hamdulillah wallahu ekber we la ilahe illallah“ kao što se to prenosi u hadisu kojeg bilježe Tirmizi i Ebu Davud.

Ono što nisi u stanju da naučiš brzo, kao što je recimo et-tehijjatu i salavate, jer se radi o malo dužem zikru, možeš preskočiti i naučiti kasnije. Nisi dužan, šta više, to je suprotno ispravnoj praksi, da uzmeš list papira ili knjigu i da čitaš iz nje dok klanjaš. Iz ličnog iskustva i rada sa novim muslimanima preporučujem ti da odeš u neku džamiju ili da sebi nađeš nekog učitelja koji će ti pomoći u pogledu namaza. Često se zna desiti da čovjek nešto pogrješno razumije, nauči, ne čuje dobro ili ne vidi dobro na snimcima ili u knjigama.

Na kraju, namaz zahtjeva dosta vremena da se ga upotpuni, uljepša različitim zikrovima i dovama, dugačkim i brojnim surama iz Kur’ana, da se nauči šta se smije i ne smije raditi, šta je preporučeno, a šta pokuđeno, kako ga ukrasiti pohvalim radnjama prije i nakon njega, kako u njemu uživati i kako putem njega okusiti ljepotu vjerovanja u Onoga Kome se obraćaš – Allaha. Tako da ne budi brzoplet, polahko upijaj znanje i nove informacije sa razumijevanjem, budi radoznao, ispituj i moli Allaha da ti olakša.

Nek ti na umu budu riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme: „Vjera (islam) je lahka. U ovoj vjeri neće se niko prenapregnuti, a da ga ona neće savladati. Budite umjereni i radite ispravno (bez pretjerivanja i zanemarivanja)! Obveseljavajte i potpomažite se (u vršenju islamskih obreda) jutrom, popodnevom i dijelom potkraj noći!“ (Buhari [39]) A Allah najbolje zna.

Alim Hasanagić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: