Dobročinstvo prema roditeljima

Kako ćeš se osjećati dok budeš čitao ove primjere?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dok ga je nosio, sin je primijetio da otac plače, a suze su padale na sinovo lice. Sin reče ocu: “Babo, nisi mu uopšte težak, nemoj da ti bude žao.“ Sin je mislio da mu otac plače zbog toga, međutim otac mu reče: “Plačem sine, jer sam ja na istom ovom mjestu nosio svoga oca kao što ti nosiš mene. Isto mjesto, kad smo bili na putu za hadž...

Ovo pitanje postavljam prvo sebi pa onda svakom muslimanu i muslimanki. Naime, radi se o našim roditeljima koji su živi. Koliko im brige i pažnje posvečujemo, da li baš u tom segmentu slijedimo Sunnet Poslanika, s.a.v.s, jer se mi inače za malu i svaku sitnicu pozivamo na slijeđenje Sunneta?! Neću da duljim sa uvodom, želim sa da podijelim s vama nekoliko primjera odnosa prema roditeljima iz života dobrih generacija, generacija koje su islam živjele istinskim životom. To je dobra generacija selefa, Allah im se smilovao.

– Ulazak na gornji sprat dok majka sjedi ili leži na donjem spratu, te hodanje iznad njene glave, smatrali su kao nepokornost roditeljima. Pazili su koliko su mogli, da ne hodaju po sobi na drugom spratu dok su im roditelji ispod te sobe. Kad bi oni izađi, onda bi ušli u sobu te uzeli šta im treba.

– Hasan el-Basri i Zejnu-l-Abidin, rhm., za njih dvojicu se prenosi da su bili među najpokornijim ljudima kad su u pitanju roditelji. Spominje se da nisu htjeli iz posude uzeti zalogaj dok oni (roditelji) ne uzmu (jer se prije zajedno jelo), iz straha da je možda majka htjela da uzme baš taj zalogaj kojeg su oni htjeli.

– Bez obzira koliko bio zauzet, a tvoja majka te zove da joj nešto uradiš, dužan si se odazvati njenom pozivu a ostaviti posao, pa čak i ako si htio da klanjaš. Osim farda, svakako, ali ako si stao da klanjaš fard, trebaš taj namaz da skratiš i odmah se odazvati majki. Da, čak i fard a nafilu odmah prekidaš i odazivaš se njenom pozivu.

– Jedan od velikana i učenjaka, Hajva ibn Šurejh, dok je držao predavanje pred stotinama svojih učenika a oni vrijedno zapisivali, u po predavanja došla mu je majka te ga zovnula:“O Hajva!“ Šejh uzvrati: “Molim majko!“ Majka mu reče: “Trebaš sine da nahraniš kokoške!“ Nije joj rekao: “Majko, pa zar mi sad to govoriš, dok imam predavanje, pa zar ne može to sačekati nakon predavanja…..!“ NE, nije, nego je ostavio knjigu, ustao i otišao nahraniti kokoške.

– Kad se išlo na hadž devama u karavanama, u toj karavani je bio otac sa svojim sinom. Dok su išli kroz pustinju, otac je osjetio potrebu da obavi malu nuždu te zamolio sina da ga skine sa deve. Nakon toga, otac je rekao sinu da oni nastave a da će ih on stići. Tako je i bilo. Međutim, sin je primjetio da mu otac kasni, pa se vrati po oca. Našao ga je u putu te ga stavio na svoja leđa kako bi brže stigli karavanu. Dok ga je nosio, sin je primijetio da otac plače a suze su padale na sinovo lice. Sin reče ocu:“Babo, nisi mu uopšte težak, nemoj da ti bude žao.“ Sin je mislio da mu otac plače zbog toga, međutim otac mu reče:“Plačem sine, jer sam ja na istom ovom mjestu nosio svoga oca kao što ti nosiš mene. Isto mjesto, kad smo bili na putu za hadž.“

– Koliko danas ima ljudi i žena, koji žele svoju majku nazad, samo da je okom pogledaju, samo da je jednom pomiluju, nisu za to imali priliku jer im je umrla kad su bili veoma mali. Jedan od učenjaka je plakao na dženazi svoje majke nakon što je umrla. Neko mu priđe i upita“Zašto toliko plačeš, ti si učen čovjek, treba da se strpiš!“ A on mu odgovori:“Plačem, jer su mi jedna od vrata Dženneta upravo se sada zatvorila.“

– Ibn Mesud, r.a. je donio čašu vode svojoj majki koja je ležala na krevetu. Međutim, kad je stigao, onaje j bila zaspala. Stajao je i sjedio čitavu noć pored njenog kreveta sa čašom vode, jer se bojao ako ode a majka se probudi, neće naći vodu i biće žedna.

– Roditelji su ti još živi a nisu sa tobom zadovoljni, kako onda očekuješ da tvoj Gospodar Bude s tobom zadovoljan??? KAKO???

– Sa osmjehom na licu i zadovoljstvom u srcu pomozi svoju majku u kućnim poslovima kao i svom ocu.

– Donesi jelo pred njih ili im pomozi u postavljanju hrane. Pomozi ih novčano, jer su oni tebe odgojili i odhranili. Nemij ih lagati, niti im ružne i nepristojne riječi upučivati. Nemoj im leđa okrečati i dok sjediš prema njima noge okrenuti. Nemoj da budeš škrt kad je u pitanju izdržavanje roditelja, na sebi uštedi ali da oni imaju. Ako se razbole, budi im u stalnom hizmetu.

– Dobro razmisli kakav si prema svojim roditeljima. Dobro zapamti hadis Poslanika, s.a.v.s., u kojem je rekao: “Ako Allah hoće, On odgodi sve kazne do Sudnjega dana, osim nepokornosti roditeljima, kaznu za ovaj grijeh Allah, dž.š. ubrza još na ovom svijetu, prije smrti griješnika.“ (Buharija)

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta