Rekaik

Kako posiješ, tako ćeš i požnjeti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Istinita priča koja je objavljena u jednom arapskom islamskom časopisu, a redakciji ju je poslao čovjek kojem se taj slučaj desio. Od urednika je tražio da mu se ime ne spominje, nego da samo želi podijeliti svoju životnu priču sa čitateljima kako bi uzeli pouku. U objavljenom tekstu stoji:…

“Bio sam student na jednom od univerziteta, imao sam puno prijatelja i prijateljica, međutim sa jednom djevojkom sam se zbližio tako da smo započeli ljubavnu vezu. Nakon nekog vremena, ta veza je prerasla u „ozbiljniju“ vezu u kojoj smo počinili blud. Ta veza je trajala duže vrijeme, sve dok nije saznala da je u drugom stanju (trudna). Njena porodica kad je sve otkrila, bila je u šoku, ona im je sve priznala, kazala im je za mene, a onda je meni u sobu došao njen brat napadajući me svakakvim riječima na koje sam mu ja samo rekao: “Ja nisam otac djeteta tvoje sestre, ja sa tim nemam ništa i neću da znam za bilo šta u vezi nje i djeteta!
_________________

Prebacio sam se na drugi univerzitet, diplomirao te zaposlio. Prošle su godine i ja sam bio haman zaboravio na taj slučaj, jer sam se posvetio svojoj karijeri. Jednog dana, vratio sam se sa posla, kad sam ušao u kuću, našao sam svoju majku na podu, bila je u nesvjesti. Uzeo sam čašu vodu i posuo je po licu, na tren je došla sebi, ali bi opet padni u nesvjest. Uspio sam je staviti na krevet i nakon što je došla svijesti, upitao sam je, šta se desilo.

Duboko je uzdahnula, bila je u stanju šoka, uspjela je samo da kaže: “Tvoja sestra, tvoja sestra je trudna sa komšijom!“ Ruke su mi se tresle, mozak mi je ključao, sav bijesan izašao sam iz kuće i otišao do komšije. Uletio sam kao lud, uzeo ga za prsa i proderao mu se u lice: “Šta si uradio od moje sestre!“ A on mi reče: “Smiri se, ja nisam otac djeteta tvoje sestre, ja sa tim nemam ništa i neću da znam za bilo šta u vezi nje i djeteta!

Njegova rečenica, pogodila me je kao grom, kao munja. Pustio sam ga i teturajući, vratio se u kuću. On je meni rekao istu rečenicu kao što sam ja rekao bratu od djevojke koja je zatrudnila sa mnom na fakultetu. Bože moj, šta se ovo dešava!? Pokušavao sam da oba slučaja izbacim iz glave, trudio sam se da budem što više uz majku kako bi joj olakšao u njenoj tuzi.
___________________

Nakon ovog nesretnog slučaja, posvetio sam se poslu i štednji novca za ženidbu. Kupio sam sebi stan i uz pomoć moje majke, našao sam i buduću ženu. Pripreme za svadbu se tekle u najboljem redu. Na dan mog vjenčanja, moja buduća žena mi je rekla da je prije naše veze činila blud. Ostao sam skamenjen, ništa nisam rekao, jer bi prekidanje svadbe i ovaj podatak pogodio moju majku. Progutao sam pljuvačku i otišao od nje. Vjenčali smo se i započeli zajednički život. Nakon nekoliko godina, dobili smo prelijepu kćerku. Kad je napunila šest godina, došla je jednog dana sa ulice plačići, kad smo je upitali šta se desilo, kazala je: “Silovao me je čuvar jedne zgrade!“ La havle ve la kuvvete illa billah!

 Kako je sam uradio samo mu je se sve vratilo. Zar on nije kad je sa njim zatrudnila djevojka sa fakulteta, naljutio i ražalostio njenog brata? Jeste, ali onda je Allah dao da i on bude u istom stanju kad je se isto desilo njegovoj sestri. Zar majka od te djeovjke nije bila tužna i u šoku zbog svoje kćerke? Jeste, ali je i njegova majka bila u istom stanju. Zar njen otac takođe nije bio u stanju šoka i teške sikirancije zbog svoje kćerke? Jeste, ali je i on doživio da zbog svoje kćerke bude u takvom stanju.

Kako posiješ, tako ćeš i požnjeti, a pouku uzimaju samo razumom obdareni!

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta