Poučne priče i tekstovi

Kćerka koja je od majke tražila dozvolu za blud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je mlada djevojka od svoje majke zatražila dozvolu za činjenje bluda. Majka je bila šokirana njenim pitanjem, nije mogla da vjeruje da je to pita njena rođena kćerka. Pokušavala je savjetom da joj ukaže na pogubnost i veličinu grijeha, ali bez nekog rezultata. Kad je majka vidjela da joj kćerka slijedi šejtana i strasti, odluči da je testira pa joj reče: “Ako položiš jedan test do kraja, dajem ti dozvolu.“…

Djevojka se složi a majka joj saopšti zadatak: “Ujutro treba da odeš do dvorca našeg halife, pa kad on izađe sa svojom pratnjom, ti padni pred njega kao da si pala u nesvjest.“ Djevojka se začudi i pristane da to uradi. Ujutro je otišla pred dvorac i čekala da halifa izađe, čim se pomolio, on prođe pored njega i pade na zemlju. Halifa odmah potrča, podignu je sa zemlje i posveti joj veliku pažnju. Kad je ona došla „sebi“, zahvali se halifi i ode nazad majci.

Kad se vratila kući, majka joj reče da je prvi dio testa uspješno obavila. Drugi dio zadatka je bio da sutra opet u isto vrijeme na istom mjestu pred halifom padne u nesvjest i da joj kaže reakcije. Kćerka se ustane rano i pred dvorac. Kad je halifa izašao, ona uradi isto, pade pred njim. Međutim, ovaj put joj halifa nije prišao, nego njegov jedan vezir, koji ju je podigao sa zemlje, obrisao prašinu a halifa je prošao nije se prema njoj ni okrenuo. Djevojka se zahvalila veziru i vratila majci da joj kaže šta se desilo.

Majka je zadala i treći zadatak koji je ustvari bio isti, a trebala je da opet odglumi i padne kad bude halifa prolazio. Djevojci nije bilo ništa jasno ali obećala je da će ispuniti test. Otišla je opet do dvorca i kad je halifa prolazio, ona je glumeči pala pred njega opet. Halifa je samo pogleda i prođe, ali ovaj put joj nije prišao ni vezir, nego jedan od stražara koji ju je podigao samo sa zemlje i sklonuo sa puta da ne smeta. Kćerka se vratila majci tužna i povrijeđena. Kćerki je dodijalo da stalno ponavlja isti zadatak pa upita majku kada je kraj, a majka joj reče da se strpi do sutra jer je sutra kraj zadatka.

Sutradan, kćerka je morala isto četvrti put da uradi, a to je da opet pored halife kad naiđe da padne glumeći u nesvijest. Kad je halifa naišao, ona je opet prolazeči pored njega pala na zemlju, međutim ovaj put joj niko iz halifine pratnje nije prišao da pomogne, samo su pred nje svi prošli. Djevojka se podigla i došla kući sva uplakana, kad je majka upitala zašto plače, ona je rekla: “Ovaj put mi niko nije prišao da pomogne, mogla sam umrijeti tamo, čak šta više, narod koji je bio okupljen, počeo je da mi psuje i da me neki udaraju nogama, jedva sam pobjegla…“

Njena mudra majka zagrli i reče: “Dijete moje, tako bude uvijek kad je u pitanju blud, na početku djevojka bude sa bogatim, uglednim, lijepim, ali s vremenom spadne na tako niske stepene da je muškarci koriste kao krpu, neće je niko za ženu, izgubi svoj ugled, o njoj se ružno priča i ljudi je gledaju sa prezirom. Nego kćeri, reci mi, da li sad hočeš da učiniš blud?“

Kćerka je u suzama i jecajima odgovorila:“Ne, tako mi Allaha majko, nikada.“

Nadam se da će iz ove poučne priče i postupka ove mudre majke, naša omladina, a posebno djevojke uzeti veliku pouku. Da nas Allah sačuva tvog zla u uputi putem Istine, amin!

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta