❤️❤️❤️ [IZDVAJAMO] RAMAZANSKA AKCIJA (HUMANITARNI FOND, DAVETSKI FOND N-UM STRANICE) ❤️❤️ ❤️
Odgovori

Klanje kurbana radi nafake, zdravlja, nevolje i slično

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Čula sam da je lijepo zaklati kurban za umrle, kad je čovjek u nekoj nevolji, napredak, zdravlje, nafaku itd. I ja bih halal bilo željela za ove moje probleme zbog moje kćerke koja je odselila od nas da zakoljem kurban. Jer želim da se vrati kući i da se pokaje. A vas molim da mi kažete kako da se nanijeti i da li se poslije toga mora klati svake godine. I da li ima problema ako imamo kredit, jer možda je neko kao ja pa ne zna rekao mi da ko je dužan ne može da kolje kurbane. A još sam čula da je lijepo kada se podijeli roditeljska imovina svojim roditeljima zaklati kurban u zahvalnost i da li se mora poslije toga klati svake godine?

ODGOVOR:  Alejkumusselam! Klanje kurbana je ibadet i jedan od najvećih vidova približavanja insana svome Gospodaru. Klanje kurbana je propisano u sljedećim situacijama: za kurban bajram, prilikom obavljanja hadža ili umre i povodom rođenja novorođenčeta, tj. klanje akike. U nekim drugim danima i povodima nije prenešeno da se kolje kurban s tim da neki učenjaci dozvoljavaju klanja kurbana bez određenog povoda kao dobrovoljni ibadet.

Dok ostali učenjaci smatraju da klanje kurbana mimo propisanih povoda (povodom bajrama, hadža i akike) nema uporište u šerijatskim tekstovima niti u praksi prvih generacija. Takođe, mnogi muslimani praktikuju klanje kurbana umrlim što je isto tako upitno. Jer to nije prenešeno od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, iako je imao povoda za to jer su mu umirala i žene i djeca. Isto tako nije poznato da su to radili ashabi svojim umrlim. Iz ovoga se može izuzeti klanje kurbana za umrlog koji je ostavio u vesijet da mu se zakolje kurban.

A što se tiče klanja kurbana povodom tvog slučaja, kao i kada je čovjek u nekoj nevolji, radi napretka, zdravlja, nafake, nakon podjele roditeljske imovine i slično, za tako nešto nije mi poznato da ima u Šerijatu uporišta. A s obzirom da je kurban ibadet a općeprihvaćeno šerijatsko pravilo da je osnova u ibadetima zabrana a da je osnova u običajima dozvola. To jest, da nije dozvoljeno raditi ništa od ibadeta sve dok nemamo dokaz u šerijatskim tekstovima, a da je u običajima dozvoljeno sve raditi osim onoga što je došlo u šerijatskim tekstovima da je zabranjeno.

Prema tome, šerijatski nije propisano da se povodom tvog problema u vezi tvoje kćerke kao i radi podjele imetka roditelja kolje kurban. Ono što tebi može koristiti u ovoj situaciji i na što trebaš da se koncentrišeš je da što više upućuješ dovu Allahu Milostivom da ti kćerku uputi na pravi put i da ti je vrati kući, kao i da činiš mnogo istigfar (tražiš oprosta) za svoje grijehe. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: