Odgovori

Knjiga “Razgovor sa džinom muslimanom”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum, čitao sam knjigu Muhammeda Isa Davuda, Razgovor sa džinom muslimanom. Zanima me da li je moguće toj knjizi u potpunosti povjerovati i da li su činjenice koje su spomenute u toj knjizi istinite?

ODGOVOR: Alejkumusselam. Ono što je spomenuto u toj knjizi o opisu života i rada džinskog svijeta što se slaže sa onim što je došlo u Kur’anu i u vjerododstojnom sunnetu to je istina i u to moramo vjerovati. Sve ostalo mimo ovoga što je spomenuto u toj knjizi su stvari za koje ne znamo jesu li tačne ili ne, moguće je da je to istina a moguće je da je čista izmišljotina i laž. Džini i šejtani mnogo lažu te se ne možemo osloniti na njihov govor. Nije ispravno uzimati te stvari koje su spomenute, a nisu potvrđene Kur’anom i Sunnetom, kao istinite događaje i stvarne činjenice zbog velike mogućnosti da je to laž, te još na tim pričama graditi neke stavove, teorije o njihovom životu.

Džinski svijet je gajb, a gajb je ono što je nepoznato i ne može se vidjeti te jedini izvor iz kojeg crpimo pouzdane vijesti o džinskom svijetu su Kur’an i Sunnet. A ono što učači rukje, tj. oni koji liječe Kur’anom zbog čestog kontakta sa džinima prilikom liječenja saznaju o njihovom životu nije nam obaveza da vjerujemo u to da je to tako, osim ako se slaže sa onim što je došlo u Kur’anu i Sunnetu.

Treba znati da knjige poput “Razgovor sa džinom muslimanom” ne treba pisati niti čitati zbog toga što je u njima pomiješana istina sa mogućom laži što odvede mnoge muslimane u bezrezervno prihvatanje svega što je u njima kao činjenicom i istinom što je pogrešno i neprihvatljivo. Zašto da se musliman zamara da čita takvu jednu knjigu pa je poslije upoređuje sa onim što je došlo u Kur’anu i Sunnetu, a on nema dovoljno znanja o tome, kada mu je dovoljno da se vrati na knjige koje su svoj govor o ovoj temi zasnovale na Kur’anu i Sunnetu. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: