Ramazan

Koje je značenje riječi ‘ramadan’ (ramazan) i koje su vrijednost ovog mjeseca?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Riječ ramadan u arapskom jeziku sadrži 5 harfova, koji unutar svog esencijalnog određenja kriju sljedeća značenja:

Ra- ukazuje na rahmet (milost)

Mim- označava magfiret (oprost)

Dad- daman, jeste garant ulaska u džennet

Elif- ukazuje na eman (sačuvanost od vatre)

Nun- označava nurullah (Allahovo svjetlo)

*Navedeno tumačenje harfova je prema mišljenju Abd al-Halima Kishka

Također, postoji mišljenje da pojma ramadan potječe od glagola remeda, što znači spaliti, sagoriti, sasušiti, odnosno ukazuje na veliku vrućinu, dok druga grupa učenjaka smatra da značenje riječi ramadan ukazuje na spaljivanje i sagorijevanje grijeha u mjesecu ramazanu.

(Izvor: Post, ukras ramazana; Rusmir Šadić)
_________________

Blagodati mjeseca ramazana su mnogobrojne, a svakako je najvrijednija od njih Allahov oprost i Njegova milost, koji su ključ našeg ulaska u džennet. Ako se pitamo koje je najvrijednije djelo koje možemo činiti, šejh Salih el-Fevzan je rekao:Najvrednije djelo u ramazanu je učenje Kur’ana. U ramazanu je počelo objavljivanje Kur’ana. Poslije obaveznih djela, najvrijednije je učenje Kur’ana.

Neki od hadisa koji govore o ljepoti i blagodatima ovog mubarek mjeseca su:

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem., da je rekao: Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni grijesi  koje je prethodno počinio! (Bilježe Buhari i Muslim) – ovdje se misli na male grijehe, a za velike grijehe potrebna je tevba, tj. Iskreno  pokajanje

U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!(Bilježe Buhari, Muslim, Ebu Davud i dr.)

Ebu Se’id el-Hudri, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem., rekao: Allah će sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!

Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:Tako mi onoga u čijoj je ruci moja duša, zadah iz usta postača kod Allaha je bolji od mirisa miska!

O zadnjem hadisu, šejh ibn Usejmin, r.a. je rekao: “Zadah iz usta postača ljepši je Allahu, subhanehu ve te’ala, od miris miska. Zadah koji se javlja usljed praznine u stomaku, ljudima nije prijatan, ali je Allahu Uzvišenom ljepši i prijatniji od mirisa miska, jer je taj zadah proizašao iz ibadeta Allahu, subhanehu ve te’ala, pokornosti Njemu Uzvišenom. Otuda, svako stanje koje proizlazi iz ibadeta i pokornosti Allahu, subhanehu ve te’ala, Allahu je drago i Allah će za takvo stanje uzvratiti dobrim, boljim i ljepšim.”

 Neki od ajeta u kojima Uzvišeni Allah govori o postu su:

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.(El-Bekare, 184.-185.)

Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr – a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane. (El-Kadr, 1.-5.)

Ovaj ramazan je prilika da promjenimo svoje živote nabolje, nemojmo tu priliku propustiti. Molimo Uzvišenog Allaha da uspješno ispostimo ovaj ramazan i Bajram dočekamo čisti od grijeha!

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta