Savjeti

Ljubav i njezine vrste

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zasto tinejdzerka zavoli nemoralnog i pokvarenog mladica? Zato sto tinejdzerke vole samodokazivanje te im godi,tudje laskanje, komplimenti i hvale koje slusa od udvaraca jasnih ciljeva.Takav udvarac ce napisati i pjesmu za nju, govorit ce joj o, navodnoj, ljepoti njenih ociju, a ona ce se osjetiti zadovoljnom i sretnom, jer je zadovoljila dusevnu potrebu koja je u ovom slucaju samodokazivanje…Sta je to ljubav na prvi pogled? To nije ljubav, nego trenutacna zadivljenost i zavedenost. Ljubav na prvi pogled je izopacenost i takva osoba je blize bolesnim nego zdravim. Ta spremnost da voli osobu koju jos nije ni upoznao/la je dokaz da su njegovi/njeni osjecaji utemeljeni na strasti i potrebi da im udovolji

Omladina ima spektar razlicitih potreba koje se protezu od naucno-kulturnih do tjelesno dusevnih potreba. Prirodno je da kod mladog covjeka/zene instikti, strasti, emocije, misli hoce hranu i paznju. Postoji razlika izmedju fizioloskih (tjelesnih) i dusevnih potreba, iako su obje vrste gotovo jednako vazne i jedna drugu uslovljava. Covjek koji zanemari jelo, pice, disanje, zdravlje, pada u propast. Neudovoljavanje seksualnim potrebama ne vodi covjeka u smrt, ali mu cini zivot nesredjenim i nestabilnim, pa nema smiraj. Slicno je sa stambenim potrebama.

Covjek ima potrebu da zivi u kutku, gdje ce moci ocuvati svoju privatnost i intimu. Neudovoljavanje toj potrebi rezultira u nesredjeni, nestabilan zivot,koji vremenom oblikuje stanje duse i njene potrebe. Druge potrebe su potreba za domovinom, samodokazivanjem i sl. Sve su ovo potrebe ciju vaznost i znacaj ne treba ispustiti iz vida.

Ovdje cemo se osvrnuti na potrebe za odnosom i zadovoljstvom emocija: Poslanik, a.s., je kroz svoje izreke jasno dokazao da poznaje ljude, oba pola, njihove jake i slabe strane do perfekcije te ga a.s. mozemo smatrati pored najboljeg covjeka koji je stvoren, naboljim uciteljem, najboljim vodjom, najboljim suprugom i najboljim psihologom svih vremena. Kaze Poslanik a.s.: “Poslije sebe nisam ostavio fitnet(smutnju) koji je stetniji po muskarca,do zena.” (Muslim)

U drugom hadisu kaze a.s.: “Bojte se Dunjaluka i bojte se (iskusenja) zena.” Ako su zene dio Dunjaluka, zbog cega je receno bojte se Dunjaluka i bojte se zena!?” Zato sto je Poslanik, a.s., htio da ljudima jasno naglasi najvecu smutnju koja moze da zadesi muskarca, izdvajajuci je i specificirajuci. Razlika izmedju muslimanske omladine danasnjice i proslih vremena je u okretanju od vrijednosti, upadanju u nemoral, pokornosti strastima koje odgajaju, upucuju i upropastavaju.

To je slika danasnje omladine koja se okrece od jezika koji ih savjetuje, mudrosti kojom se opominje i nastoje da cijelo drustvo svedu na svoje potrebe i da ga prilagode svojim prohtjevima koji su ispod nivo psa. U historiji covjecanstva nije zabiljezen veci nemoral, veci fesad, veca perverzija i izopacenost kao sto je to danas. Sociolozi i eksperti za edukaciju i odgoj se pitaju, zasto je to tako? Zar u proslim vjekovima nije bilo seksualnih potreba, strasti i pozuda?! Zar mi nismo samo sinovi tih generacija?! Da, strasti su bile prisutne i ranije. Medjutim, novo doba se odlikuje novom tehnologijom, koja je u dobrom dijelu upotrebljena u rusenju morala i covjecnosti uopste. Nova tehnologija pomaze sejtanovim sljedbenicima da uljepsaju poroke i materiju kao nikada do sada! A sve u cilju obozavanja tijela, strasti, naslada i vecih tjelesnih uzitaka.

Allahovi iskreni robovi pozivaju omladinu da izadje iz tog ponora, ali su strasti okovale razum, oslabile volju, uspavale svijest i uzrokovale niz umnih bolesti. Takvi, u svojoj slabosti i padu, ne mogu promjeniti utabanu putanju sramote i zablude.

Ogromna smutnja lomi omladinu, a koja je plasirana putem: TV ekrana, kina, video kaseta, Cd-ova, pozorista, magazina, novina, knjiga, proze, poezije, interneta, radija itd. Sve su to sredstva kojima su vjesto probudjene strasti i nizi porivi, koji imaju katastrofalan ucinak na zdrav razum, srce i buducnost naroda.

Propast naroda je poput propasti tijela koje nakon sto oboli strada u periodu od nekoliko godina ili decenija, s tim, da stradanje naroda traje nesto duze. Taj period moze potrajati 50, 100, 300 godina, ali je propast definitivna. Ako je strast i tjelesna potreba uzrokom propasti covjeka, kakva je mudrost u stvaranju iste?

Da bi ispravno odgovorili na ovo pitanje, moramo osvijetliti par stvari: Sta je ljubav? Je li haram ili halal? Da li je ljubav izbor ili prinuda? Da li je ljubav instiktivna ili emocionalna?
Kakva je razlika izmedju ljubavi prema nekoj osobi i ljubavi prema odredjenim osobinama neke osobe?

Allah je stvorio strast kao ispit covjeku, da vidi kako ce se ponasati, da li ce je krotiti ili se povesti za njom?
Da li ce voljeti normalno ili poput zivotinje?
Da li ce voljeti na nacin na koji je odredio Kur’an i objasnio sunnet, a potvrdila ulema?
Ili ce voljeti onako kako zeli neki covjek ili zena?
Kakva je mudrost u stvaranju nagona?

Seksulani nagon je jedan od glavnih motivatora covjeka i njegovih aktivnosti koje se ticu izgradnje svijeta, promjena, davanja, uzimanja itd. Kada bi ovaj nagon bio mrtav covjek bi bio pasivan a svijet nerazvijen. Kaze Ibn Tejmijje: “Uzviseni Allah je originalno stvorio strasti da bi upotpunile stvorenja, kao sto je stvorio ljutnju da motivise covjeka prilikom otklanjanja onoga sto ga ugrozava ili mu steti, te je zabranio od strasti ono sto ne donosi korist.”

Kaze Ibn al-Qayyim:“ Sve u svemiru je zasnovano na ljubavi. Kretnje tijela su iz ljubavi prema Onome koga treba da vole. Cak i celije nevjernika vole Allaha iako nevjernik, svojom slobodnom voljom, porice Stvoritelja.” Kaze Ali Tantawi: “Da nije ljubavi ne bi se spojilo brdo s brdom i rodilo dolinu. Da nije ljubavi ne bi se ptica skrasila uz pticu i sagradila gnijezdo. Da nije ljubavi ne bi nebesa plakala da oplode Zemlju, niti bi se razvili plodovi proljeca. Da nije ljubavi ne bi ni svijeta bilo.”

Seksualni nagon je uzrokom razmnozavanja te ocuvanja potomstva i covjecanstva. Dakle, ako se ljubav ispravno shvati, kontrolise i upotrijebi, postaje oruzje koje ce bez razdora i nesrece spajati srca i prijateljstva. Da nema osjecaja ljubavi u srcima dobrih ljudi, srcima ashaba, onih koji su upucivali i upucuju iz ljubavi, danas ne bi smo imali ovu vjeru i uputu. Takvi ljudi samo mogu osvojiti svijet i ispuniti ga sigurnoscu i mirom.

Definicija ljubavi: “Ljubav je emocionalno stanje koje se pokrece iz ljudskog srca prema necemu vanjskom te se ocituje kroz osjecaje i aktivnosti upucene onome sto/ko se voli.” Ponekad covjek voli samoga sebe, te ti osjecaji mogu biti usmjereni i iz unutarnjeg prema unutarnjem. Ibn Qayyim definise ljubav ovim rijecima:” Bit ljubavi je pokret duse prema onome sto se voli.”

Da li je ljubav nagon, tajna bez rijesenja?
Ili je to pak stvar duse?
I koje su vrste ljubavi?

Ljubav se dijeli na dvije vrste:

1. Ljubav prema osobi;

2. Ljubav prema osobinama osobe;

Ljubav prema osobi, prema njenoj biti, bez osvrta na njeno bogatstvo, ugled, fizicku ljepotu je izuzetno rijetka, medjutim svi se na nju pozivaju. Ljubav prema osobinama date osobe, dakle ljubav zbog vidljivih odlika koje druga strana vrijednuje.

Ibn al-Qayyim kaze: “Da bi se stvorila ljubav izmedju dvije strane, potrebno je postojanje srodnosti, bilo da se je ta srodnost u vidu razmisljanja ili stvarima kojima se tezi.”

Npr. neko voli covjeka zbog slicnosti tema o kojima obojica razmisljaju ili slicnoj identifikaciji drustvenih problema te slozno suradjuju i grade prijateljstvo i ljubav. Sve ljubavi su zasnovane na dusevnim potrebama.

Zasto tinejdzerka zavoli nemoralnog i pokvarenog mladica?

Zato sto tinejdzerke vole samodokazivanje te im godi,tudje laskanje, komplimenti i hvale koje slusa od udvaraca jasnih ciljeva.Takav udvarac ce napisati i pjesmu za nju, govorit ce joj o, navodnoj, ljepoti njenih ociju, a ona ce se osjetiti zadovoljnom i sretnom, jer je zadovoljila dusevnu potrebu koja je u ovom slucaju samodokazivanje. Znaci da volimo one koji su nam srodni i bliski (uzimajuci u obzir razlicite faktore) i one koji udovoljavaju nasim dusevnim potrebama. Spomenuta djevojka je prevarena od strane mladica koji je otkrio njenu slabu stranu te stekao njenu naklonost.

Npr. mladic koji kaze djevojci da je poredio sjaj njenog lica sa punim mjesecom te je shvatio da je njeno lice zraci sa vise svijetlosti i ljepote, otvoreno laze. Medjutim, djevojka hoce da vjeruje u to i smatra svoga udvaraca posebnim samo zato sto je primjetio njenu, navodnu, posebnost. Pod uticajem slicnih rijeci, djevojke bez vjere, akide i upute ce upasti u smutnju. Osjetit ce prijatan osjecaj u srcu, razmisljati o komplimentima cijelu noc i razvijati mastu.

U samom drustvu, takva djevojka ce naci niz faktora koji ce ohrabrinti njena razmisljanja (TV, okolina, poezija, price itd.) i blud je definitivan! A sve krece od pogleda, pa osmijeha, pa pozdrava, pa price, sastanka itd., dok djevojka ne postane lisena vrijednosti, casti, ugleda, mogucnosti postene udaje. Njena uloga buduce majke je narusena i sl. Opterecena je pitanjem abortusa, reakcijom familije, stahom od odbacenosti itd. Kako se radja ljubav?

Kaze Ibn Tejmijje u svom djelu “Al-Fetawa”, 14. tom: “Zatim pogled radja ljubav.” Prvi kljuc ljubavi, prva vrata ljubavi je oko, pogled, posmatranje. To je cinjenica koju niko ne osporava. Pogledan moze biti jako opasan i ostaviti lazan i poguban utisak.
Kaze Poslanik a.s.: “Pogled je otrovna strijela Iblisova.” Ucenjaci tvrde da je najveci sihir kada se susretne oko sa okom. Pogled se izgubi, ali strast ostaje.

Sta je to ljubav na prvi pogled?

To nije ljubav, nego trenutacna zadivljenost i zavedenost. Ljubav na prvi pogled je izopacenost i takva osoba je blize bolesnim nego zdravim. Zasto? Zato sto covjek pati od razlicitih unutarnjih potreba koje su vezane za seksualnu glad i emocionalno nezadovoljstvo te cim vidi lijepu djevojku/mladica,spremna/spreman je, da je/ga voli.

Ta spremnost da voli osobu koju jos nije ni upoznao/la je dokaz da su njegovi/njeni osjecaji utemeljeni na strasti i potrebi da im udovolji. Uzrokom vecine razvoda je utemeljenost veze na lahkomislenim pristupima i razvijanju veze na osnovu prvog pogleda. U takvim brakovima, nakon par prvih mjeseci, kada se partneri seksualno zadovolje i zasite i kada komplimenti i lazna laskanja se istrose, nastupi praznina i kriza. Tada takav par uocava, da su nacini razmisljanja, navike i vece potrebe izmedju njih, jako razlicite.

Dakle, brak, veza koja se izgradi na fizickoj privlacnosti i potrebi, puca i lomi se cim se te potrebe zadovolje te tada njihovi pravi karakteri izlaze na povrsinu, pa vise nisu toliko spremni da se sjedine kao sto je to bilo na “ljubicastom” pocetku.

Pogledajmo sada mudrost Poslanikovih rijeci: “Zena se zeni zbog cetiri stvari. Zbog ljepote, imetka, porijekla i vjere. A vi birajte onu s vjerom..” Ljubav zasnovana na ljepoti zene, traje sve dok se ta potreba za ljepotom ne zadovolji. Npr. covjek voli odredjenu hranu, miris, odjecu koju upotrebljava jedno vrijeme i nakon toga trazi nesto drugacije. Najveci ljubitelji bureka, ce odustati od tog specijaliteta ako im se burek servira dva mjeseca za redom.

Ista stvar je sa mirisom. Mozemo izuzetno voljeti miris jasmina, ali nakon par mjeseci posto zadovoljimo i zasitimo osjetila u nosu putem kojih osjecamo taj miris, doci cemo na ideji, potrebu da promjenimo miris i nadjemo drugaciji.

Tako je sa cijelim Dunjalukom, pa i sa osjecajima koji su vezani za ljepotu odredjene zene ili muskarca. Iskrena ljubav se radja postepeno i nema prepreke da muskarac gleda zenu, ali birajuci nacin i mjesto koje je definisano u islamu. Dakle lijek za ovaj problem je u hadisu Poslanika a.s. i njegovom savjetu kao i socijalnim normama koje definise islam, a koje su svijetu potrebne kao nikada ranije.

Prva od tih socijalnih normi je, Allahov ajet: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka cuvaju svoja stidna mjesta, to im je bolje jer Allah uistinu zna ono sto oni rade (jesna’uun). Reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka cuvaju svoja stidna mjesta.” (An Nur, 30. i 31 ajet)

U ovim ajetima imamo dvije norme ponasanja:

1. Obaranja pogleda;
2. Cuvanje stidnih mjesta;

Pogled je pocetak puta koji vodi ka spolnom odnosu. Onaj ko ne cuva svoj pogled ima manje sanse da se sacuva od bluda. Zanimljivo je da Kur’anski ajet koji govori o obaranju pogleda zavrsava s glagolom “jesn’auun” (Allah zna ono sto oni rade). Mnogo ajeta zavrsava na slican nacin. “Zaista Allah zna ono sto radite” i koriste se razliciti glagoli koji opisuju isti radnju (ja’melun, jef’alun). Medjutim u ovom slucaju je upotrebljen drugaciji glagol koji opisuje ono sto ljudi rade, pri neobaranju pogleda. Upotrebljeni glagol je “sana’, jesnu’, sina’a” sto znaci industrija, dakle splet radnji, kompleksan posao, vise radnji uvezanih pod jednim krovom itd.

To aludira da neobaranje pogleda vodi ka spletu radnji koje se smijenjuje jedna za drugom, posto nekontrolisani pogled, povlaci: osmijeh, misao, ideju, zelju za posjedovanjem zene koja se posmatra, plan kako da se do nje dodje, komunikacija, izlazak itd. Ovo nam govori o preciznosti izbora rijeci u Kur’anu i potrebi da se Kur’an analizira temeljno, s osvrtom na sve aspekte Kur’anskog teksta, kao i da je ucenje arapskog nuzda za svakog ko zeli da ispravno razumije Allahovu objavu te da iz nje direktno crpi mudrosti.

Kaze Poslanik a.s.: “Svakom covjeku je odredjen udio u bludu, oko cini blud a to je gledanje i na kraju, srce zudi i cezne, dok spolni organ to potvrdjuje ili odbija.” U Buharijevoj zbirci se spominje hadis u kojem se govori da je Ibn Abas jahao s Poslanikom a.s. na devi, silazeci sa Muzdelife prema Mini. Prolazeci pored zena na kamilama, Ibn Abas se okrenuo prema njima, dok je Poslanik a.s. stavio svoju ruku na njegove oci.

Kaze ulema: “To je zabrana i poricanje radnje. Da je pogled dozvoljen, Poslanik a.s. ne bi tako reagovao.” Kaze Poslanik a.s. obracajuci se Aliju: “O Ali, ne slijedi pogled za pogledom. Imas pravo na prvi, ali ne i na drugi.” Pod prvim pogledom se ne smatra namjerno gledanje, nego iznenadni, neplanirani i nenamjerni pogled, poslije kojeg mora uslijediti obaranje pogleda. Zasto je Allah dz.s. zabranio pogled?

Svako djelo koje covjek cini prolazi kroz tri stupnja:

1. stupanj spoznaje;
2. stupanj svijesti;
3. stupanj motivacije, (poslije dolazi djelo);

Npr. covjek ulazi u vrt i ugleda cvijet, koji je lijep, privlacan i lijepo mirise. Po njemu rosa, oblijecu ga pcele i mirisu. Vidi prizor koji ga gotovo opcini i to je prvi stupanj, stupanj spoznaje. Zatim se spoznaja vaga kroz svijest, osjecaje koji uslijed lijepih uzitaka motivisu covjeka na djelo i to je predstupanj samom djelu, koje poslije nastupa, a to je branje cvijeta radi mirisa i ljepote. Ibn Tejmijje tvrdi da se odredjeno djelo utvrdjuje nakon jake volje, sposobnosti i odsustva zapreke.

Npr. imam ispred sebe casu vode i jaku zelju da popijem tu vodu, jer sam zedan. A imam i sposobnost da popijem tu vodu jer me nista ne sprijecava. Ili, zedan sam ali je odsutna sposobnost udovoljavanja zedji,(bolest, paralizacija i sl.) ili su tu zapreke za izvrsenje djela (Ramazan i sl.). Serijat dozvoljava covjeku da gleda sve i da putem obzervacije siri svoju spoznaju, osim u jednom slucaju a to je gledanje u zene koje nam nisu halal.

Npr. dozvoljeno nam je gledati zlato i imati zelju da se posjeduje, ali ga je zabranjeno ukrasti ili nositi (za muskarca). Medjutim, kada su u pitanju zene i pogled je zabranjen? Zasto? Covjek koji gleda u zenu, ostaje zarobljenik njenog lika i nakon njenog gubljenja iz njegovog vida. Iz razloga sto njen lik ostaje u njegovoj svijesti i prirodno budi strasti, nagon, potrebu, zatim mastanjem budi sliku zene, vraca je u sjecanje i na tom gradi plan, kako da do te zene dodje, da je dojmi, kako da joj se priblizi, da joj privuce paznju, da je posjeduje itd.

Ibn al-Qayyim je bio upitan: “Kada pogledam zenu u meni se budi osjecaj zadivljenosti. Medjutim, siguran sam, kada bi je bolje pogledao, da bih nasao na njoj mahane i nedostatke, pa da li mi je to dozvoljeno?” Ibn al-Qayyim je na to rekao: ” Ne! Taj zakljucak ti je nametnuo sejtan. Uljepsao i opravdao tvoj postupak, tako da ti lici na potrebu da se izvuces iz grijeha, dok u stvari vodi u grijeh.”

Allah covjeku nikad nije nesto zabranio, a da mu nije to nadomijestio boljim od toga. Uprkos covjekovom ubjedjenju da je to sto mu srce trazi najbolje za njega, Allah svaku napustenu stvar u Njegovo ime, zamjenjuje boljom. Koristi obaranja pogleda su nesagledive, ovdje cemo navesti par njih: Cuvanje srca od boli i ceznje; Covjek koji gleda zene, a ne moze ih imati (nije u stanju da se ozeni), nanosi sebi bol i crpi se kroz ceznju i negativne misli ili ide u haram.

Zelja za necim sto se ne moze stici, samo povecava ceznju, sejtanove vesvese i puteve harama. Obaranjem pogleda covjek oslobadja svoju dusu i psihu od nepotrebne ceznje. Negledanje harama puni srce svjetlom, koje se javlja u ocima, na licu, i vidi se na rukama i nogama. Kaze Poslanik a.s.: “Pogled je jedna od Iblisovih otrovnih strelica, pa ko obori svoj pogled, ne gledajuci zene, Allah ce ga nagraditi svijetlom.” A “Allah je svjetlo nebesa i zemlje“. (Kur’an) Onaj koji je ispunio nebesa i Zemlju svjetlom, ispunit ce i tvoje srce. Jacina srca, postojanost, hrabrost, odraz pobjede nad strastima, snaga i muskost. Onaj koji obara pogled kusa vecu slast i uziva u vecoj ljepoti od onoga koji gleda u zabranjenu ljepotu.

Kako?

Kaze Sa’rawi: “Covjek koji se odrekne neceg iz straha prema Allahu, Allah dz.s. ce ga nagraditi hurijom u dzennetu, koja kada bi bila spustena na Zemlju, svojom svjetloscu i ljepotom bi sakrila svjetlost Sunca i Mjeseca.” Ko onda uziva u vecoj ljepoti, onaj koji gleda prolaznu ljepotu oko sebe i koja budi nagon i strast ili onaj koji ce gledati pravu i vjecnu ljepotu i biti njeni vlasnik?! Pribavlja srcu srecu i radost Posto se covjek, koji se usprotivi svojoj strasti,uzdize na nivo ljudskosti, vece vrijednosti, samim tim, srece i radosti.

Tragovi strasti ostaju na srcu, pa su jaci i opasniji od tragova bica. Obaranje pogleda od harama cuva cistocu covjekovg uma, njegovu bistrinu i zdravost.

Edin Tule

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta