Odgovori

Mesh (potiranje) po cipelama (obući)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Da li je abdest ispravan ako potirem cipele (mesh), pa se nakon toga izujem i uđem u džamiju na namaz? Okolnosti su takve da ne mogu stići uzeti abdest u džamiji, pa ga moram uzeti na poslu gdje su lošiji uslovi. Allah dž.š. vam dao svako dobro.

ODGOVOR:  We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuh.

Hvala Uzvišenom Allahu.

Potiranje (ar. mesh) po obući jeste olakšica koju nam je dao Uzvišeni Allah. U vjerodostojnom hadisu kod imama Ahmeda je došlo: „Doista Allah voli da se uzimaju Njegove olakšice kao što mrzi činjenje grijeha.“ (Šejh Albani je ocijenio ovaj hadis vjerodostojnim u djelu Irva’u-l-galil [564].)

Vaš namaz je sasvim ispravan, jer se skidanjem cipela ne gubite abdest.

Spomenuo bih ovdje još nekoliko pravila za naše čitaoce i pratioce na stranici i društvenim mrežama:

1. Jedan od uvjeta za ispravnost mesha jeste da obuća (cipele, patike, mestve, čizme, čarape i dr.) pokriva onaj dio koji se pere prilikom abdesta, a to je da pokriva kompletno stopalo zajedno sa člancima.

2. Ako obuća ne zadovoljava ovaj gore uvjet, neispravno je potirati po toj obući. Konkretno ako bi čovjek potirao po običnim sportskim patikama ili niskim ljetnim čarapama koje ne pokrivaju članke mesh/abdest ne bi bio ispravan. U tom slučaju treba oprati cijelu nogu.

3. Ako čovjek ispod cipela ili patika, koje ne pokrivaju članke, nosi čarape koje pokrivaju članke, onda je dozvoljeno da potire po cipelama ili patikama, međutim obavezan je da potire i po čarapama koje pokrivaju ostatak noge. Detaljnije rečeno, kada bude potirao, potirat će cipelu/patiku i onda još manji dio čarape do članka. U ovom slučaju mesh će biti ispravan.

4. Ako čovjek skine cipelu/patiku i potire po čarapama koje pokrivaju članke, ispravno je postupio i njegov mesh/abdest je ispravan.

5. Abdest se ne gubi skidanjem cipela, patika ili čarapa po ispravnijem mišljenju islamskih učenjaka.

A Allah najbolje zna.

Alim Hasanagić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: