Odgovori

Mogu li se momak i djevojka razboljeti zbog zaljubljenosti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Mogu li se momak i djevojka razboljeti zbog zaljubljenosti?

Odgovor: Da, mogu. Koliko znam, to je medicinski općeprihvaćeno, a u tradiciji i u pjesmama opjevano. Najbolji lijek toj bolesti jeste da se momak oženi voljenom djevojkom i djevojka uda za voljenog. Ukoliko, pak, strelica ljubavi pogodi osobu koja je u braku ( to se prije svega odnosi na muškarce ), treba otići svome supružniku. Poslanik a.s., kaže: „ Kada neko od vas vidi ljepote neke žene, neka priđe svojoj supruzi. Ona ima isto što i ta žena.“

Naravno, obaranje pogleda i sprječavanje drugog, odnosno dugog pogleda, onemogućuje šejtansku strjelicu da pogodi čovjekovo srce. Ukoliko ne postoji mogućnost da se osoba uda ili oženi, lijek je u skušenom namazu i dovi kao što je: “Ja muqallibel-qulubi sebbit qalbi ‘ala dinike. Ja musarrifel-qulubi sarrif qaolbi ila ta’tike ve ta’ati resulik. ( O Ti Koji upravljaš srcima, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri. O Ti Koji usmjeravaš srca, usmjeri moje ka pokornosti Tebi i Tvome Poslaniku.)

Uz sve to, može pomoći i promjena mjesta boravka, da se ne viđa zaljubljena osoba ili njeni prijatelji, tj. Da se voljena osoba ne spominje u prisustvu zaljubljene/og. Kada se spominjanje smanji, smanjit će se i srčana veza.

Knjiga za žene-fetve i savjeti ( Šukrija Ramić ) – divithana.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta