Za sestre

Način ženinog kupanja nakon džunupluka?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Postoji li razlika u načinu kupanja muškarca i ženske osobe nakon spolnog akta i poluciranja? Da li žena treba rasplesti kosu ili je dovoljno da po kosi pospe tri pregršti vode, kako se govori u jednom hadisu? I kakva je razlika u kupanju nakon spolnog akta, poluciranja i menstruacije?

Odgovor: Nema nikakve razlike u načinu kupanja muškarca i žene nakon spolnog akta ili poluciranja i nije potrebno rasplitanje ili raspuštanje kose. Dovoljno je samo politi tri pregršti vode, a potom saliti vodu po cijelom tijelu. Ovo se temelji na hadisu u kojem je Ummu Seleme, r.a., rekla Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ja sam žena koja upliće svoju kosu (u pletenice), pa hoću li je rasplesti u slučaju kupanja nakon spolnog akta (džunupluka)” Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, joj je odgovorio: ”Nećeš, dovoljno je da na kosu pospeš tri pregršti vode, a zatim da saliješ vodu po cijelom tjelu i da se opereš.” (Bilježi ga Muslim.) Ako na kosi muškarca ili žene bude nešto što sprečava dolazak vode do kože (kao sidra i sl.), to se mora odstraniti, osim u slučaju da to bude u mjeri koja ne sprečava dolazak vode do kože.

Kada je, pak, riječ o kupanju žene nakon menstruacije, postoji razilaženje u pogledu dužnosti rasplitanja kose. Ispravniji je stav, meðutim, da ona u tom slučaju nije dužna rasplitati kosu, na osnovu nekih predanja koja bilježi Muslim, a u kojima Ummu Seleme, r.a., o tome pita Vjerovjesnika, s.a.v.s., (vidi gornji hadis).  Ovo je predanje navod (tekst) koji govori o neobaveznosti rasplitanja kose u slučaju kupanja nakon menstruacije i spolnog akta ili poluciranja. Bolje je, meðutim, da žena iz predostrožnosti rasplete svoju kosu prilikom kupanja nakon menstruacije, na taj način izbjegavajući razilaženje u vezi s tim i usklaðujući sve dokaze

Stalna komisija za fetve
__________________________

NOĆNO POLUCIRANJE KOD ŽENA – kada obavezuje gusul a kada ne?

PITANJE:  Esselamu alejkum. Na moje pitanje nisam pronašla skoro nikakav odgovor, jer je ili tabu tema, a Allah se ne stidi istine, ili nema dovoljno informacija na vjerodostojnim internet stranicama. Pitanje je u vezi s ženskim noćnim polucijama, odnosno polucije u snu. Ovo mi se često desava i predstavlja problem, sasvim nesvjesno. I zato ne znam da li je farz kupati se poslije, ili kakav je propis u vezi s kupanjem, a “objašnjenja” koja sam pronalazila tj. ako se vidi trag na odjeći ili ne vidi, i kakav je to trag obzirom da je ženska tekućina skoro prozirna, pa se slabo vidi?

Osim toga, još me interesuje, ako za muškarca kupanje postaje farz tek nakon izlaska sjemene tekućine, a ne neposredno prije izlaska tekucine, tj. nije džunup ako se nadražaj prekine, kakvo je pravilo u vezi sa ženama? To jest, da li smo mi džunupi, ako osjetimo seksualni nadražaj, uzrokovan pogledom, mišlju ili dodirom, ali ne dođe do polucije? Molim vas da mi pomognete, jer kao što rekoh, ovo mi predstavlja poteškoću, a Allah se ne stidi istine.

ODGOVOR: Alejkumusselam. Ženi je vadžib uzeti gusul u sljedećim slučajevima:

– kada njen muž (ili neko drugi u slučaju zinaluka i slično) polno opći sa njom svejedno doživjela orgazam ili ne.
Dokaz: hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada sjedne između njena četiri uda (ruku i nogu) zatim polno opći sa njom obavezan je gusul”, a u rivajetu kod Muslima: “Pa makar i ne doživio orgazam“.

kada u snu doživi poluciranje (intimni odnos) i kada ustane nađe tragove tekućine na odjeći ili postelji, a ako ne nađe tragove nije dužna uzeti gusul. Dokaz: hadis od Ummu Seleme, radijallahu anha, kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima u kojem je došlo da je ona rekla: “O Allahov Poslaniče, zaista se Allah ne stidi istine, pa je li žena dužna uzeti gusul ako polucira?” A on odgovori: “Da, ako vidi vodu (tragove)”. “Zar u žene imaju tragovi?”, upita ona. “Pa otkud da dijete liči na nju“, odgovori on, sallallahu alejhi ve sellem.

kada u javi doživi orgazam svejedno da li izašla tekućina iz polnog organa ili ne. Dokaz: hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Seida El-Hudrija, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Voda (gusul) je zbog vode (sjemena)“. A pošto sjeme i tekućina kod muškarca i žene izlaze kao posljedica doživljavanja orgazma obavezan je gusul zbog njega i ako ne izađe sjeme ili tekućina.

Prema tome, ako žena doživi noćno poluciranje u snu pa kada se probudi nađe trag tekućine (svejedno bila prozirna ili ne) vadžib joj je da uzme gusul, a ako ne nađe nikakve tragove nije obavezna uzeti gusul. Znači, ibret je u tome da li se vidi trag nakon buđenja ili ne pa makar žena kojoj se često dešava noćno poluciranje ne pronašla nikad nikakve tragove, ibret je u spomenutom.

A što se tiče spolnog nadražaja koji ne završi orgazmom, svejedno da li izađe sjeme (ili tekućina kod žene) ili ne izađe, taj nadražaj ne obavezuje uzimanje gusula. Nego ako on uzrokuje izlazak tekućine koja se naziva mezj (koji izlazi kao posljedica nadražaja), taj mezj kvari abdest te je obaveza oprati polni organ (kod muškarca i testise) a dovoljno je samo poprskati vodom odjeću i obnoviti abdest. Propis oko mezja je došao u vjerodostojnim hadisima Buharije, Muslima, Ebu Davuda i Tirmizija. Ve billahi tevfik.

dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: