Hifz

Najbolji način hifza Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Koji je najefektivniji način čuvanja hifza, tj. najbolji način pamćenja i učvršćivanja naučenog? Kada govorimo o pamćenju, kao učenik, zapitaj se, koliko dugo želiš sačuvati zapamćeno? Postoji poseban način učenja da to zadržiš u memoriji godinu dana, ili 2, 3, 4, 10 godina. Međutim, ako hoćeš da to ostane s tobom sve dok ne sretneš Allaha, onda postoji specifična metoda hifza. Spomenuo sam ovu metodu u svojoj knjizi “Arabic ridiculously simplified“. Podijelit ću s vama ovdje šta sam napisao.
 
Ako želiš sačuvati hifz Kur’ana, hadisa, knjiga fikha i dr, kako to da uradiš? Ako želiš zapamtiti samo za par mjeseci ili godina, možeš ih “natrpati”, ali ako želiš nahifzati Kur’an zauvijek, nemoj tako raditi. Nikad ne hifzaj brzo ako želiš nešto zapamtiti zauvijek. 
 
Prva stvar koju treba da uradiš ako se radi o Kur’anu: nemoj nikad sam hifzati! Da je ovo moguće, prvi koji bi to uradio bio bi poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, jer on je čistokrvni Arap, niko nije pričao arapski poput njega, Džibril je to mogao uraditi direktno sa sedmog neba, a da ga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidi na Zemlji, ali to nije bio slučaj. Zato, ne radite to preko Skypa ili slično. Ako nema druge mogućnosti, onda može. Međutim, ako imaš mogućnost da sjediš ispred učitelja, to je najbolje. Slušaj ga i ponavljaj za njim stranicu. 
 
Kada završiš stranicu, treba da znaš da ti pohranjuješ tu stranicu u svoju memoriju. Ti pokušavaš sačuvati sliku te stranice u svojoj memoriji. Najprije, “razbij” stranicu na tri dijela. Zatim, prvi dio pročitaj najmanje 33x. Zapamti, ne pamtiš da bi odmah zaboravio. Učiš da bi zauvijek zapamtio. 33 puta! Nakon toga, uči ajet po ajet, 33x, gledajući. Kad završiš, zatvori i prouči 33x bez gledanja. Sad si proučio 33x gledajući i bez gledanja. Pređi na sledeći ajet. Uradi istu stvar kao prije. Kada završiš, spoji oba ajeta i prouči ih zajedno 33x. Nakon toga, zatvori mushaf i ostavi ga. Ako si ovo uradio ujutro, predvečer uradi istu stvar. Vidjet ćeš da će ovi ajet ostati zauvijek u tvojoj memoriji.
 
Ako misliš da je ovo gubljenje vremena i da ne možeš to uraditi, znaj da ćeš provesti ostatak života pokušavajući sačuvati hifz. Kad god budeš ponavaljao, neće biti čvrsto i jasno u tvojoj memoriji. Stoga, vrijeme koje provodiš u učenju u stvari skraćuje tvoje vrijeme ponavljanja u budućnosti. Umjesto da ponavljaš 30-60 minuta nakon hifza, ovom metodom ponavljat ćeš samo 2-3 minute. Kao da si upravo zapamtio te ajete. Zato slijedi ovu metodu i ne žuri. 
 
Ukaša Kameni
Preveo: Alim Hasanagić 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: