Prilozi posjetitelja

Neke greške iz prošlosti sama sebi neću moći oprostiti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imam dvadeset devet godina i živim u BiH. Po nacionalnosti sam Romkinja. Jedini muslimanski korijen koji imam bila je moja nana, babina mama, koja je bila hodžina kćerka. Zbog loših međuporodičnih odnosa, vidjela sam je svega nekoliko puta u životu i to u jednoj godini, prije nego što će umrijeti. Tada sam imala sedam godina. Žao mi je što se nisam mogla više s njom družiti, obilaziti je, jer sam mogla od nje dosta toga naučiti što sada učim. Već duže vremena pitam se kako nije odgajala svoju djecu (uključujući i mog babu) u duhu islama. Ponekad žalim što nisam bila starija dok je ona bila živa, da je mogu to upitati.

Odrasla sam u porodici koja vjeruje da postoji samo jedan Bog za cijeli svijet, a da ga je narod raspodijelio. O islamu sam znala ono što sam u školi učila na času vjeronauke od petog razreda (živim u gradu u kojem je većinsko stanovništvo pravoslavne vjeroispovijesti, tako da su tek poslije uveli vjeronauke za druge vjere). Završetkom osnovne škole prekinula se i ta moja mala povezanost sa Allahom, nastavila sam sa životom kakav je vodila moja porodica. Živjela sam donekle srećnim životom, koliko je to moguće uz oca koji je konzumirao alkohol i koji se odao kockanju. Često je napadao moju majku za sitnice, pred nama, svojom djecom. Na nas nikad nije zagalamio i uvijek se trudio da ne oskudijevamo ni u čemu, bio je vrijedan, a i dan-danas je, Allah da ga nagradi. Majka je bila dobra žena, domaćica, čestita, vjerna, puno toga lošeg pretrpjela je sa babom radi nas. Dobro nas je odgojila, bili smo poslušni i dobri učenici. Međutim, uvijek mi je nedostajalo ljubavi sa njene strane. Znala me je poljubiti samo kada prođem sa odličnim i kada mi je bio rođendan. Sjećam se da je babo bio dosta pažljiviji prema meni.

Kada sam imala jedanaest godina, obje sestre su se udale u inostranstvo. Majka nas je učila da čuvamo čednost za muža, jer je takav običaj i tako je moralo biti (u suprotnom bi bila velika sramota), a ne radi grijeha i radi straha od Boga (Allaha). I sada vidim da je to bila velika greška u odgoju. Uprkos tome, srednja sestra je imala velikih bračnih problema, od početka. Majka se tad razboljela od tuge. Svoje djetinjstvo nisam provela igrajući se, kao ostala djeca, već brinući o mami. Nakon što se mama razboljela, babo je prestao konzumirati alkohol. Svake godine imali smo problema zbog braka te srednje sestre jer ju je muž fizički zlostavljao. A još veća muka je bila što je bila daleko od nas i što nije imala nikog od familije tamo da bi joj mogao pomoći. Nekoliko puta je išla u kuću za zlostavljane žene, sa malim sinom. I dan-danas ima probleme, ali sada više na psihički način, nego fizički. Vremenom, taj običaj u pogledu čednosti kod Roma se izgubio (djevojke, odnosno curice počele su imati momke sa trinaest godina) i mama, gledajući svoju sudbinu (probleme koje je imala u braku) i moje sestre, rekla mi je da ne moram čuvati čast za brak.

Kada sam završila srednju školu, upisala sam pravni fakultet. Nakon tri mjeseca, majka se razboljela, još teže. Dobila je kancer. Išla je na operaciju, šest hemoterapija i dvadeset osam radioterapija. Morala sam napustiti fakultet i pauzirala sam godinu dana, da bih je pazila. Elhamdulillah, dobro je sve podnijela, kao da joj nije bilo ništa. U to vrijeme krenula sam lošim putem. Počela sam izlaziti po diskotekama, oskudnije se odijevati. Nakon dvije godine, ušla sam dublje u grijeh, počinila sam blud sa momkom za kojeg sam mislila da me voli (ostalo je samo na mišljenju, pogrešnom), provela sam s njim dvije godine, da bi me povrijedio.

Nakon tri godine od mamine bolesti, 2013. i ja sam se razboljela. Dobila sam tešku, neizlječivu, Kronovu bolest, odjednom. Dotad nikad nisam čula za tu bolest, bila sam apsolutno zdrava. Svaki ostanak u bolnici teško sam emocionalno podnosila. Često sam se pitala zašto baš ja da to dobijem, zašto baš tu bolest, ali nisam tad odmah razumjela. Vremenom sam počela shvatati. Ovo je bio jedan od razloga da se vratim vjeri.

Nakon završetka fakulteta, udala sam se i to za momka druge vjere. Nisam ga dugo poznavala, svega dva mjeseca. Tad sam imala dvadeset četiri godine, mislila sam da mi je vrijeme da se udam, željela sam da i ja imam svoju porodicu. Nedugo nakon što sam se udala, nakon samo dvije sedmice, došavši u njihovu kuću, vidjela sam da se muževa mama, sestra i on bave crnom magijom. Strah koji sam tad doživjela, vidjevši to, ne bih nikome poželjela. Obavijestila sam o tome svoje roditelje, polako sam pokupila svoje stvari i vratila se kući. Ubrzo nakon toga, za nekoliko mjeseci, sam se razvela i sudski. To je bio drugi, definitivno najveći razlog da se vratim islamu. Bol koji sam tad doživjela, osude, ostala sam bez društva, bez ičije podrške i roditelji su me krivili što sam se udala tako brzo i za takvu osobu, imala sam samo Allaha.

Utjehu sam pronalazila u vjeri. Godine 2016. kupila sam Kur’an, prvi put sam ga imala u svojim rukama. Čitajući, mnogo toga mi nije bilo jasno. Htjela sam da izučavam vjeru, ali nisam znala kako da počnem, odakle, šta. Društvene mreže su mi mnogo pomogle u tome. Tada sam, 2018. godine, na Youtubeu vidjela predavanja šejha Elvedina Pezića, u kojem objašnjava sve o namazu. Kupila sam i knjigu šejha Safeta KuduzovićaSvojstva Poslanikovog namaza od abdesta do zikra. Cijelo ljeto sam provela slušajući predavanja, čitajući knjigu, zapisujući sure, dove, zikrove, da bih poslije učila. Elhamdulillah, u januaru 2019. počela sam praktikovati namaz. Znam da imam još dosta toga za naučiti. Elhamdulillah, počela sam i skoro da sama učim sufaru, da mi Allah pomogne na tom putu.

Ponosna sam što sam jedino ja u famililiji koja zna da klanja i koja je u vjeri. Bilo bi mi puno draže kada bi i moji roditelji i sestra iskazali želju da i oni krenu mojim putem. Pokušala sam ih navesti da se zainteresuju, ali ne žele. Jednom prilikom pitala sam roditelje za mišljenje, rekla sam im da bih se voljela pokriti kad se udam, na šta su oštro reagovali. Rekli su da bi me se odrekli i to me je zaboljelo. Majka mi nekad zna prigovoriti da sam vehabija, što želim toliko da učim novo, da saznajem o svojoj vjeri, ali ne marim za to, jer znam da sam na pravom putu.

Iako sam dugo godina živjela nevjerničkim životom, grešnim, sad gledam da se klonim i najmanjeg grijeha. Muziku više ne slušam, prikladno se oblačim, udaljila sam se od bluda. Neke greške iz prošlosti sama sebi neću moći oprostiti (što sam se udala za čovjeka druge vjere, što čast nisam sačuvala). Često mi je u mislima i u srcu žao što nisam odrasla i odgajana po propisima islama, što se nisam udala za vjernika i svoju čast njemu poklonila. Svaki dan dovim Allahu da mi oprosti moje grijehe i da mi podari muža vjernika, koji će me prihvatiti ovakvu kakva jesam, sa mojom prošlošću i nedostacima, koji će mi biti podrška (životna podrška i podrška ka mom putu hidžaba), kraj koga ću moći napredovati u vjeri i da zajedno budemo uzoriti vijernici, inšallah. I da mi se ispuni srcu želja da dočekam Bajram u muslimanskoj porodici.

Ne gubim nadu, nadu u Allahovu milost. Spoznajom islama, moj pogledi su se promijenili, shvatila sam da dunjaluk nije vrijedan i da ima mnogo raznih načina da se uživa i na halal način, od koga nam se neće natovariti duša grijesima, i da se ne treba ni na koga oslanjati, niti ikoga mnogo voljeti, osim Allaha. Šta god mi se desi, izvučem nešto pozitivno, poučno iz toga. Ako mi se nešto loše desi, uvidim, prije ili poslije, da je to dobro za mene. Nikada se više ne pitam zašto, jer Allah zna i daje nam ono što je za nas najbolje u datom trenutku. Da mi prošlost nije bila takva kakva jest, pitanje je da li bih danas bila ovakva. Zato, i za loše i za dobro – elhamdulillah.

Sestra A. K.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta