Zanimljivosti i nauka

Nikako ne pijte vodu više puta iz iste flašice / Nedostatak redovnog sna okidač za rak?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nikako ne pijte vodu više puta iz iste flašice

Tokom ljetnih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmjeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. “Najopasniji” dio plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne dijelove plastike i tamo razmnožavaju..

Nakon višestrukog korišćenja plastične boce, ona dobija sitne nabore i oštećenja koje dodatno privlače bakterije. Da bi spriječili širenje bakterija, plastičnu bocu bi trebalo oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom, koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična boca nije napravljena za izlaganje visokim temperaturama, jer na njima ispušta hemikalije opasne po život!

Plastične boce voda i sokova koji se prodaju u trgovinama trebalo bi da se koriste samo jedanput. Na tržištu postoje specijalizovane boce za višestruko korišćenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu 100 posto sigurne. Ako želite da izbjegnete većinu bakterija, birajte boce šireg grla za ispijanje, koje se lakše čisti. (Zadovoljna.hr)
______________________________

Nedostatak redovnog sna okidač za rak?

Studija, koja je sprovedena na miševima, sugeriše da nedostatak redovnog sna može da izazove rak, piše stručni časopis “The Science Times”. Nedavna studija je otkrila da su se kod onih miševa kod kojih je unutrašnji sat svake sedmice tokom godinu dana odložen za 12 sati, tumori dojke pojavili osam sedmica ranije nego što je to uobičajeno.

Studija je, takođe, pokazala da su miševi s lošim obrascima spavanja dobili 20 odsto više na težini od onih koji su spavali pravilno uprkos tome što nije bilo promjena u njihovoj ishrani. Rizik od raka dojke kod žena koje mijenjaju obrasce spavanja mogao bi da se pojavi pet godina ranije, objasnili su naučnici istakavši da žene kod kojih postoji rizik od raka dojke u porodici ne bi trebalo da rade u smjenama. (Agencije)
______________________

Šta se događa u našem tijelu kad popijemo koka kolu

Iako ova informacija u različitim varijantama internetom kola već godinama, nedavno se ponovno pojavila i skuplja hiljade lajkova. Naime, infografika koja se pojavila pokazuje da što se u našem organizmu događa samo sat nakon što popijemo ovaj gazirani napitak.

Prvih 10 minuta: U tijelu smo unijeli čak 10 kašičica šećera što količina više nego dovoljna za cijeli dan

20 minuta: Količina šećera izaziva navalu inzulina, a jetra ga pretvara u masnoću

40 minuta: Organizam apsorbuje kofein, šire se zjenice, raste krvni pritisak i blokiraju se receptori u mozgu što sprječavaju pospanost

45 minuta: Organizam stvara dopamin koji stimuliše centre za užitak u mozgu

Sat vremena: Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink što dodatno potiče metabolizam. Do izražaja dolaze i diuretska svojstva kofeina pa češće mokrite i izbacujete natrij, elektrolite i vodu iz tijela. Počinjete se osjećati razdražljivo i tromo. Izbacili ste svu tekućinu iz kole, ali s njom i korisne tvari koje je vaše tijelo moglo iskoristiti za hidrataciju organizma i jačanje kostiju i zubiju.

Spomenuta je infografika nastala na istraživanjima britanskog apotekara Niraja Naika koji je za Dejli Mejl izjavio: “Tokom istraživanja otkrio sam da gazirana pića imaju ogroman utjecaj na krvni pritisak, dijabetes i bolesti srca. No, istražujući otkrio sam i brojna druga istraživanja koja potvrđuju ono što sam doznao”.

Dodao je i da mnogo toga možemo doznati gledajući BBC-jev dokumentarac “The Men Who Made Us Fat” (Ljudi zbog kojih smo debeli). Dejli Mejl kontaktirao je stručnjake koji su izjavili što misle o konzumiranju ovog pića.

“Ne radi se samo o velikim količinama kukuruznog sirupa. Tu su i soli i kofein, a gazirana su pića prepuna kiselina koja oštećuje zubnu caklinu što dovodi do karijesa. Samo jedna limenka sadržava 39 grama šećera, a to je dnevna doza”, govori dr. Samer Pate i dodaje da je potrebno samo 20 sekundi kako bi bakterije u ustima počele proizvoditi kiselinu i nagrizati caklinu.

“Svakodnevna konzumacija gaziranih pića povećava opasnost od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa i pretilosti. Dobri razlozi zbog kojih bi kolu trebalo izbjegavati”, govori nutricionistica Ela Olrder dodajući da velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo potiče gušteraču da pojačano proizvodi insulin što kao posljedicu ima povećane šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

“Kofein koji unosimo kolom uništava određene receptore u mozgu. Nakon prestanka djelovanja pića postajemo dehidrirani i umorni što nas potiče da se ponovno stimuliramo na isti način. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i u slučaju kokaina i heroina – želimo još”, dodaje Older. Stručnjaci preporučaju da unos šećera smanjimo na najviše sedam kašičica/kockica dnevno. (index.hr)
__________

Mašallah, poslušajte ovo učenje Kur’ana:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta