Sabah namaz

Njihova ljubav prema sabah namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Možemo slobodno kazati da je obavljanje sabah namaza na vrijeme, ogledalo svakog vjernika. Sabah namaz ima posebne čari koje nemaju drugi namazi. Tišina, mir, spokoj, samo su neke od vrlina psihičkog rasterečenja koje krase sabah namaz. Ustati iz tople postelje te uzeti abdest hladnom vodom i da bi se pritom obavila samo dva rekata sabah namaza (farza), je dokaz ljubavi prema namazu i dokaz da takva duša teži Allahovom zadovoljstvu. Ovom prilikom, navest ćemo nekoliko primjera ustrajnosti u obavljanju sabah namaza.

– Jedan od učenika šejha ibn Baza, rhm, imao je dogovorena predavanja kod šejha nakon sabah namaza. Međutim, šejh se nije pojavio. Njih nekoliko je otišlo do šejhove kuće. Vrata je otvorio čuvar kuće. Upitali su ga za šejha a on je odgovorio da je on u svojoj sobi. Nakon što im je dozvolio, otišli su do njegovih vrata te pokucali. Iz sobe šejh ibn Baz, rhm, je upitao: “Koliko je sati?“ Odgovorili smo: “Pet sati i trideset minuta.“ Šejh upita: “A da li ste klanjali sabah namaz?“ Nakon što smo odgovorili potvrdno, šejh reče: “La havle ve la kuvvete illa billah, ovo je prvi put da nisam klanjao sabah namaz na vrijeme!“ Da, koliko je godina imao šejh ibn Baz, rhm, gdje su godine njegove mladosti i starosti, samo jednom nije obavio sabah na vrijeme, pa je osjetio grižnju savjesti. A šta je sa nama, koliko nam namaza prođe, ne obavimo ih na vrijeme, koliko puta spajamo vrlo često bez razloga namaz?

– Šejh Omer Saud el-Abid, tokom predavanja u Džiddi, govoreći o sabah namazu, kazao je da već 12 godina jedan brat svako jutro preko mobitela ga budi na sabah namaz a da ne zna o kome se radi.

– Jedan od šejhova takođe je prenio slučaj svoga komšije (mladića) koji više od tri godine, svako jutro putem mobitela budi na sabah namaz 48 svojih prijatelja kako bi namaz obavili u džematu.

– Jedan od daija ispričao je slučaj kad je nazvao jednu ženu da vidi kako joj je stanje pa je ona zaplakala. Daija je mislio da joj treba pomoć, pa je htio da nazove nekog od šejhova kako bi joj pomogli. Međutim, ona je odbila bilo kakvu pomoć. Onda ju je daija upitao zašto plače, a ona je odgovorila, kako već šest godina nije izostavila sabah namaz iz njegovog vakta, ali jutros kad sam otvorila oči i pogledala prema prozoru, Sunce je bilo već izašlo, pa sam zbog toga čitav dan tužna i potištena.

– Jedne prilike dok je otac šetao sa svojim starijim sinom, rekao mu je sljedeće: “Sine moj, evo već dvije godine kako svako jutro nepoznati broj me nazove prije sabah namaza. Zvoni sve dok se ne javim a kad se javim prekine se veza. Allah da ga nagradi ko je god.

– Rekao je Poslanik, s.a.v.s: “Nema težih namaza licemjerima od jacije i sabaha, a da znaju kakva se u njima blagodat krije, išli bi u džamiju makar i pužući.” (Buharija)

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta