Rekaik

Oporuka (vasijet) Mejmune el-Vehejbi, rhm

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Njen otac je šejh Abulaziz el-Vehejbi, imam u džamiji princ Halid ibn Talal u Rijadu. Kad je umro šejh Ibn Baz, rhm, on ga je lično okupao. Šejh i imam, Abdulaziz el-Vehejbi, preselio je u nesretnom saobraćajnom udesu koji se desio na putu prema području na istoku Saudijske Arabije. U toj saobraćajnoj nesreći, nažalost, šejh nije poginuo sam, sa njim su još poginuli njegova žena i tri njegove kčerke, dok je još pet šejhovih kčerki ostalo živo, samo su dobile lakše povrede. Nakon nesreće, jedan od bliskih rođaka šejha Abdulaziza, na sjedištu njegovog automobila našao je bilježnicu u kojoj je šejhova kčerka Mejmuna napisala vasijet (oporuku) prije svoje smrti. Kao da je osječala da joj se bliži kraj…

kao da je negdje u duši osječala blizinu zadnjeg časa pa je zbog toga napisala svoju oporuku u kojoj traži oprosta od roditelja, ali ju je smrt pretekla i nije završila svoju oporuku do kraja. Prenesimo vam dio njenog vasijeta, vasijeta Mejmune. Nadam se da čitanje njenog vasijeta neće biti samo puko čitanje, nego da se dobro zamislimo o smrti i njenom času i da se zamislimo, šta smo to pripremili za njen dolazak. Ispod oporuke, možete pogledati i video na kojem se nalazi original bilježnica u kojoj je napisan njen vasijet.

Oporuka Mejmune el-Vehejbi, rhm

„U ime Allaha Milostivog Samilosnog. Neka je svaka hvala i zahvala Allahu, s.w.t., svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha i svjedočim da je Muhamed, s.a.v.s., Božiji rob i Božiji poslanik. Svjedočim da je Isa, a.s., Božiji rob, Božiji poslanik i Njegova riječ, a zatim.

Ovo je oporuka siromašne Allahove robinje, koja teži kao Allahovom oprostu i magfiretu, Mejmune kčerke Abdulaziza el-Vehejbija. Savjetujem svima vama da je bojite Allaha u javnosti i u tajnosti, jer osoba koja se bude bojala Allaha, samo se ona može spasiti i uspjeti.

Savjetujem vam da održavate rodbinske veze, budet e pokorni roditeljima i da djelite na Allahovom putu a da ostavite ogovaranje (gibet) i prenošenje tuđih riječi (nemimet), jer stanovnici kaburova a i ja sam od njih, željet ćemo zajedno da se vratimo na ovaj svijet kako bi što više radili dobrih djela i činili što više istigfar zbog loših djela…učinite da vaš jezik bude stalno vlažan od spominjanja Uzvišenog Allaha.

Majko moja, oprosti mi, oprosti mi na svakoj mojoj grešci i lošem ponašanju prema tebi, oprosti mi i moli Allaha svim srcem, iskreno, da mi oprosti.

Babo moj, ti si snaga i pokretač porodice u kući i van nje, budi onakav kako sam te ostavila, budi privrežan i dostojanstven u vjeri…..!“ (kraj vasijeta koji nije završen, jer je Mejmuna preselila).

Ovo pismo ili vasijet, komentarisao je šejh Halid el-Gamidi riječima: “Mejmuna je osjetila da joj se približava smrt, pa je uzela olovku te požurila da napiše svoj vasijet kako bi se oprostila sa onima koje voli i kako bi uputila nekoliko savjeta muslimanima i muslimankama.“

Umrla je Mejmuna a imala je 20 samo godina, bila je student na pedagoškom fakultetu, odsjek Kur’anskih nauka, bila je hafiz Kur’ana i tečno je učila Kur’an na svih deset kiraeta.

Allah da se smiluje Mejmuni i njenim roditeljima, amin!

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta