Odgovori

Papirić u kaburu da se “nađe pri ruci”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: U našem selu umrloj osobi hodža napiše neke odgovore na papir i taj papir stavi na prsa kad je spuste u kabur, da joj se “nađu pri ruci” kada dođu meleki da je ispituju. Zar ne bi bilo bolje staviti mushaf, jer Kur’an je vredniji od tih odgovora?

ODGOVOR: Gdje nema prave vjere tu ima praznovjerja. To su riječi koje ja često ponavljam. Nažalost, na našim prostorima još uvijek, uprkos činjenici da, hvala Allahu, dž.š, imamo svakim danom sve više visoko obrazovanih imama, ima efendija koje slabo poznaju određene propise, ili, pak, nemaju dovoljno hrabrosti da se u svojim džematima uhvate ukoštac s praznovjerjima koja su prerasla u običaj, a ponegdje poprimila i svojstvo islamskog propisa.

Naravno, stavljanje tih papira i odgovora je pogreška. To nema nikakve veze s islamom. To nije propisano Kur’anom, nije bilo u praksi Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, niti je to prakticirao neko od prvih odabranih generacija muslimana. Umjesto pisanja odgovora ispravno je ljude podučavati da, ukoliko budu živjeli i prakticirali islam za svoga života, ukoliko budu dobri vjernici, ukoliko budu mu’mini, Allah, dž.š., će im dati sposobnost da daju čvrst i tačan odgovor kada meleki dođu da ih ispituju u kaburu, nakon njihove smrti. Uzvišeni Allah ne krši data obećanja, a On kaže: “Allah će vjernike postojanom riječju učvrstiti i na ovom i na onom svijetu, a nevjernike će u zabludi ostaviti. Allah radi šta hoće.” (Ibrahim, 27)

Što se, pak, stavljanja mushafa u kabur tiče, to bi bila dodatna greška, možda veća od prethodne. Naime, konsenzus islamske uleme kaže da je dužnost muslimanu da čuva mushaf od izlaganja bilo kojoj vrsti poniženja i degradiranja. Otuda je zabranjeno s mushafom, pa čak i s jednim ajetom ili Allahovim, dž.š., imenom, napisanim na papiru i tome slično, ući na prljavo mjesto, staviti mushaf pod glavu umjesto jastuka, staviti ga na mjesto na koje se sjeda ili po kom se hoda itd.

Nema sumnje da raspadanjem ljudskog tijela u kaburu to mjesto postaje nečisto tako da ne dolikuje da se mushaf stavlja u kabur. To nije propisano islamom. Neka mushaf bude u rukama vjernika, njihovim srcima, neka ga pretoče, za života, u svojim djelima i neka ga ostave u naslijeđe svojoj djeci i unucima. Nema potrebe da ga u kabur “nose” sa sobom.

Dr Šukrija Ramić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta