Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Otac ima ljubavnicu

Pitanje: Selam alejkum! Već dugo vreme tragam za nekim ko mi moze reci kako da ispravno postupim, a da ne grijesim ni prema ALLAHU ni prema roditelju! Već dugo vreme sam otkrila kako moj otac ima drugu zenu, tj. kako vara moju majku, u trenutku kada sam saznala za to pobjesnela sam, odnsono kad sam procitala poruku koju je on poslao, pa sam se smirila i pocela istrazivat i tako otkrila da on stvarno imam drugu zenu, mislim ljubavnicu!

Htjela sam mu to otvoreno reci, ali mi je bilo zao moje majke od staha da je ne ostavi! Mi som (cerke) vec udate i oni zive sami, pa sam se pobojala i nisam htala da mi mati pati, aji me to jos muci i ne znam kako se ponasati prema ocu, dodje mi da mu ponekad budem neposlusna, i zbog toga meje strah jer znam daje neposlusnost roditelja veliki grijeh. Molim vas za neki savjet sta da cinim, jer otac cini veljiki grijeh, sigurno cini zinaluk, gadi mi se od sama pomisao na to.

Odgovor:

Alejkumusselam,

Nema sumnje da je ovo što radi tvoj otac veliki munker (zabranjeno djelo). Da je ovaj zinaluk stvar prošlosti, tj. da je to on uradio nekad prije zatim ostavio i pokajao, onda bi ti bilo propisano da sakriješ tu sramotu i ne govoriš nikome. Međutim, u situaciji kakva jeste sada nije dozovljena šutnja o tome, nego treba nasojati da se ovo zlo otkloni. Munkeri se otklanjaju redoslijedom kako se došlo u hadisu kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu: “Ko od vas vidi neki munker (zabranjeno djelo) neka ga otkloni rukom, ako ne može onda jezik, a ako ne može onda srcem, a to je najslabiji vid imana“.

Pošto ti nemaš mogućnosti da to zlo otkloniš rukom, tj. silom, da mu jednostavno zabraniš da to radi, niti ima mogućnosti da to neko drugi uradi po tvom zahtjevu. Onda ti nemaš izbora nego da pređeš na drugi vid otklanjanja zla, a to je nijekati ga jezikom. Ako znaš nekoga do čije riječi tvoj otac drži, najbolje je da ubijediš tu osobu da ga ona odvrati od tog gnusnog djela. U protivnom, na tebi je da u početku na najljepši način upoznaš svoga oca sa tim što si otkrila, te da ga posavjetuješ kao oca i pametnu, odraslu i zrelu osobu da se ostavi tog sramnog djela koje nepriliči mladom oženjenom čovjeku a kamoli starijem muslimanu. ako ti otac praktikuje vjeru priđi mu sa te strane, pojasni veličinu tog grijeha kod Allaha i obavezu da se ostavi toga.

A ako se ne drži vjere, priđi mu sa strane sramote i poniženja ako se to sazna i pročuje … Istovremeno puno dovi Allahu da da rješenje iz ove situacije onako kako je najbolje za tvoju majku i njega. Ako ovo sve ne bude pilo vode, povedi javni otvoreni rat (riječima) protiv njega, jer onda to zaslužuje. Naravno ovo zadnje uradi ako procijeniš da to neće izazvati još veći problem i još veću štetu od one u kojoj se sada nalazi vaša porodica. Ako pricijeniš da javni govor protiv njega zbog ove sramote može biti poguban za majku ili vas kćerke onda ti ne ostaje nego da ga savjetuješ dok se ne odazove. Ve billahi tevfik.
*************************************

2. Sergija u dzamiji za crkvu

Pitanje:

Selam alejkum!

Da li je dozvoljeno sa šerijatskog aspekta Medžlisu u Hrvatskoj donirati ispred Izvršnog odbora, dakle iz budžeta džemata i Medžlisa, određeni iznos novca za izgradnju crkve u kvartu/naselju i gradu gdje djeluje Islamska zajednica? Da li je dozvoljeno organizirati sergiju u tu svrhu. Ovo pitanje posebno ima značaja kada se ima u vidu buduća izgradnja džamije u našem gradu gdje Katolička crkva uživa veliki ugled i reputaciju te bi pomogli izgradnju crkve samo sa tog aspekta buduće podrške izgradnje džamije. Hvala unaprijed.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Crkve su mjesta u kojima se čini kufr i širk, a doniranje izgradnje crkve od strane muslimana je potpomaganje u činjenju tog kufra i širka a to nije dozvoljeno po kur’anskom ajetu: “A ne pomažite se u griješenju i neprijateljstvu” (El-Maide 2). Ovo pitanje nije stvar uzajamnog potpomaganja u dunjalučkim, trgovačkim i poslovnim aktivnostima, ovo je vjersko pitanje. Džamije su mjesta tevhida i imana i pripadaju samo Allahu.

Kaže Uzvišeni: “Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!“(El-Džinn 18). Za razliku od crkvi, sinagoga i sličnih mjesta u kojima se ispoljava širk, kufr i nijekanje poslanstva Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Te nema usporedbe između džamija i crkvi.

U fikhskim knjigama se prenosi zabrana izgradnje novih crkvi od strane Zimija (nemuslimana koji žive u muslimanskoj državi). Šafijski učenjak Es-Subki u knjizi “Fetaves-subki” (4/174) navodi da je idžmau (konsenzus) učenjaka na tome da je izgradnja crkvi haram, kaže: “Zaista je izgradnja crkve haram po idžmau učenjaka a tako isto i njeno obnavljanje. Kažu islamski pravnici: kada bi neko ostavio u vesijet da se izgradi crkva taj vesijet je batil (ništavan), jer je izgradnja crkve grijeh a tako isto njeno obnavljanje, u ovome nema razlike bio onaj koji ostavlja vesijet musliman ili kjafir. Izgradnja crkve i njeno popravljanje je grijeh radio to musliman ili kjafir, ovo je Šerijat vjerovjesnika (Muhammeda) sallallahu alejhi ve sellem“. A Ibnul-Kajjim nakon što je prenijeo ove riječi u svojoj knjizi “Ahkamu ehliz-zimme” kaže da je ovo dobar govor o ovoj temi. Prema tome, organizovanje sergije u ovu svrhu je haram. Ve billahi tevfik.
*************************************

3. Naklanjavanje namaza – klanjanje u skoli

Pitanje:

Es-selamu alejkum brate

Moje pitanje se odnosi na klanjanje u školi tj. naklanjavanje. Ja sam treči razred srednje ekonomske škole i kad sam druga smjena ne mogu stiči na ikidniju i nekad podne. E ovako škola ko svaka škola je prljava i teško da se može klanjat ali mi je jedan hafiz reko da klanjam ja znam da mogu i na stolici ali bi volio čuti vaše mišljenje o klanjanju u školi.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Svaki namaz je obaveza po idžmau učenjaka ovog Umeta klanjati u njegovom propisanom vremenu. Iz ovog se izuzima putovanje, stanje bolesti i slične situacije kada je dozovljeno spojiti podne sa ikindijom i akšam sa jacijom. Tebi je obaveza da klanjaš sve namaze u njihovom namaskom vremenu pa makar bio u školi. To što si u školi koja ne vodi računa o obavezi vjernika da klanjaju to nije dovoljno opravdanje da namaze ostavljaš te ih poslije naklanjavaš. Pogrešna je tvoja tvrdnja da je škola prljava u smislu da ne možeš u njoj klanjati. Jer u Šerijatu je zabranjeno klanjati na nečistom mjestu.

A nečiste stvari su: ljudska mokraća i izmet, mezj, vedj, krv hajza, izmet životinja čije se meso ne jede, strvina, a kod mnogih učenjaka pljuvačka psa, svinja i alkohol. Ja sumnjam da neke od ovih nečistoća imaju u školi. Dok se prašina, papiri, opća neurednost i slično ne smatraju nečistoćom. U svakom slučaju ovo ti ne može biti izgovor, jer možeš ponijeti sa sobom sedžadu ili naći karton papira i slično na čemu bi klanjao. Sa druge strane, naklanjavanje namaza se vrši kada se prespava namaz ili zaboravi klanjati kao što je došlo u vjerodostojnim hadisima, a oko naklanjavanja namjerno izostavljenog namaza se učenjaci razilaze, da li ga treba uopće naklanjati ili samo učiniti tevbu, jer bez tevbe ovo naklanjavanje nema fajde. Ve billahi tevfik.
*******************************************

4. Kamata

Pitanje:

Idem u ekonomsku školu i da li meni grijeh što učim o kamatama i tim stvarima, jer od kad sam čitao o kamatama nikad se ne bi tim bavio, samo me zanima da li mi grijeh iči u tu školu.

Odgovor:

Učiti o kamati i kamatnom sistemu kao vidu ekonomskog poslovanja može imati dva oblika: prvi da se uči o kamati sa ciljem rada po njoj, onda je i samo učenje zabranjeno. Drugi oblik je da se uči o njoj kao ekonomskoj nauka kod onih koji je dozovljavaju, s tim da cilj učenja nije praktikovanje onog što se uči o tome nego što bolje upoznavanje onog na čemu se zasniva ovaj po Šerijatu zabranjeni vid poslovanja kako bi sebe i druge što bolje sačuvao od toga. Ovaj drugi vid izučavanja kamate i kamatnog sistema je dozvoljen.
*****************************************

5. Ucenje sure “Ihlas” i “El-Fatihe” prije namaza

Pitanje;

Selam alejkum!

Da li je ispravno da se uci kulhuvalahu i fatiha prije farza kao sto se to radi po mnogim dzamijama ili je ovo novotarija?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Učenje sure El-Ihlas tri puta i Fatihe prije namaza nije prenešeno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti ashaba niti selefa saliha (dobrih prethodnika). Čak to nije sunnet činiti ni po četiri mezheba, pa i po hanefijskom. Prema tome, ne treba imati sumnju da je to ružna novotarija koja je zabranjena po hadisu mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) koji se prenosi u rivajetu od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje to mu se odbija“. Takođe, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Čuvajte se novina, jer je svaka novina bovotarija (bidat) a svaki bidat dalalet a svaki dalalet vodi u Vatru” (Tirmizi i ocijanio ga je vjerodostojnim on, Ibn Redžeb i mnogi ostali muhaddisi). Ve billahi tevfik.

Na pitanja odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: