Tekstovi

Pet pitanja i odgovora o postu u ramazanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Nepokrivene žene i post

PITANJE: Selam! Moram odmah na pocetku da pohvalim vasu stranicu, kad god imam vremena udjem i citam razne teme vezane za nasu lijepu vjeru. Moje pitanje je vezano za mjesec Ramazan i post. Posto ja licno jos uvijek nisam pokrivena ali namjeravam to da uradim uskoro, zanima me da li post vrijedi nepokrivenoj zeni isto kao post zeni koja nosi hidzab. Da li ima veze to sto nisam pokrivena a postim, da li Dragi Allah ubraja moj post u moja dobra djela?

Ja se trudim da budem sto bolja u mjesecu Ramazanu pogotovo kada postim, trudim se da se lijepo ponasam prema svojoj porodici i ljudima koji me okruzuju, da ne psujem-mada gotovo nikad ne psujem i takodjer trudim se da redovno odrzavam higijenu kako licnu tako i higijenu u kuci. I jos jedno pitanje, takodjer u vezi posta, da bi se kod Allaha primio nas post da li trebamo da klanjamo svih 5 dnevnih namaza? Hvala unaprijed! Allah vas nagradio.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Tvoj post je ispravan ali sa bitnom činjenicom, a to je da si griješna što se nisi pokrila. Post ti se ubraja u dobra djela ukoliko ispunjavaš uslove direktno vezane sa ispravnost posta i ukoliko ne činiš ono što ga kvari.

Što se tiče posta i ne obavljanja pet dnevnih namaza je uveliko proširen problem. Post mjeseca ramazana je jedan od temelja islama i dolazi nakon obaveznih namaza i post onoga ko neklanja nije primljen kod Allaha, jer onaj ko neklanja ulazi u propis ostavljača namaza a Poslanik, s.a.w.s., kaže: ”Između čovjeka i širka i nevjerstva je ostavljanje namaza.” (Muslim) Od nevjernika Uzvišeni Allah ne prima djela, pa kaže: ”I Mi ćemo pristupiti djelima (nevjernika, mnogobožaca…) njihovim koja su učinili u prah i pepeo ih pretvoriti.” (Furkan, 23.)

Doista Allahov Poslanik, s.a.w.s. rekao: ”Onome kome prođe ikindija kao da je izgubio porodicu i imetak.” A Buharija prenosi da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Ko ostavi ikindiju, propala su mu djela.” Ashabi nisu smatrali ostavljanje nijednog naređenog djela nevjerstvom, osim namaza.

Treba naspomenuti da se neki ljudi skroz vrate vjeri počevsi prvo sa postom u mjesecu ramazanu, što je naravano za pohvaliti, ali samo postiti od ramazana do ramazna, a ništa ne praktikovati od islamskih propisa između toga je neprihvatljivo, jer ova vjera je ozbiljna i ima svoje ustaljene propise, a nije nikako supermarket gdje se odabire po ukusu i prohtjevima. A Allah zna najbolje!

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujić prof.
**************************************************************

2. Izlazak sperme pri mazenju sa suprugom

Pitanje:

Ovo pitanje je, mozda, previse intimno pa ce mo samo u kratkim crtama navesti da brat pita kako da postupi jer je sada za ramazan ejakulirao posto je, kada je bio priljubljen uz nju, poljubio suprugu.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Spolni odnos u danima ramazana je zabranjen, kako za muškarce tako i za žene, za one koji su obavezni da poste. Ukoliko bi neko imao spolni odnos sa svojom suprugom za vrijeme ramazanskog posta dužan je izvršiti kefaret. Kefaret je da oslobodi roba, a ako neimadne tu mogućnost, onda da posti uzastopno dva mjeseca, bez prekidanja; a ako nije ni to u mogućnosti, onda da nahrani 60 siromaha. Što se tiče spolnog odnosa u ramazanskim noćima, to je potpuno dozvoljeno, što ti i preporučujemo da iskoristiš kako bi dane mogao nesmetano da postiš. Spolni odnos je zabranjen od nastupa zore pa do zalaska sunca istog dana. Čovjeku koji se može kontrolisati dozvoljeno je da poljubi svoju suprugu i da je dodiruje ali da nemaju spolnog odnosa, jer tako je i sam Poslanik, s.a.w.s., činio.

Ukoliko čovjek nema kontrole nad sobom ili se boji da može lahko učiniti ono što je zabranjeno, onda ne bi trebao da ljubi niti da dodiruje svoju suprugu dok posti. Tako da u tvom slučaju potrebno je da se i ovog kloniš. Ako se desi da ejakulira prilikom posta, kao u tvom slučaju, onda treba da se suzdrži od jela i pića do iftara, kao što si ti uradio, i taj dan treba da se naposti i nije obavezno izdvajanje kefareta ukoliko nije bilo spolnog odnosa. A ako je izašao pre-seminalni fluid a ne sperma, onda post nije pokvaren.

U tvom slučaju bitno je da znaš razlikovati spermu od pre-seminalnog fluida, koja je bjela sluzava (ljepljiva) tekućina koja izlazi prilikom razmišljanja o spolnom općenju ili prilikom predigre sa ženom. Dešava se da čovjek i ne primjeti da ta tekućina izađe. Pojavljuje se kod muškarca i kod žene, samo što je kod žene češća i vrlo često se dešava momcima. Ukoliko se vi ne možete kontrolisati neka vas žena kontroliše.

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujić prof.
**************************************************************

3. Pijenje alkohola i ramazan

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Moje itanje je da li covjek musliman koji za vrijeme Ramazana konzumira alkohol izlazi iz vjere islama?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Ostavljanje posta i pijenje alkohola, svejedno za ramazan ili van ramazana, s tim da je veći grijeh konzumirati alkohol za vrijeme ramazana, iako su jedni od najvećih grijeha, ne izvode onoga koji ih čine iz Islama osim ako ih ohalale. Oko ovoga nema razilaženja među učenjacima Ehlu sunne vel džema’a. Dokaz za to su riječi Uzvišenog: “Zaista Allah neće oprostiti da mu se širk čini, a oprostiće ono što je mimo toga onome kome hoće” (En-Nisa 116)

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic!
********************************************************

4. Post i dijabetes

Pitanje: Selam alejkum!

Moje pitanje se odnosi na post, naime imam 48 godina i odgojen sam u duhu islama ali imam jedan problem koji me muči unazad godinu dana imam problem sa zdravljem tj.šećerom tipa dva, svaki dan sam pod terapijom tableta. Znajući da je ramazan farz postim ali imam problema sa zdravljem poslije iftara šećer se poviši na 16 iako sam uz jelo popio tabletu obratio sam se ljekaru koji mi savjetuje da ne trebam postiti pa sam odlučio da od vas zatražim savjet šta da radim.

Pitanje:

AlejkumusSelam!

Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: “A ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti” (El-Bekare 185). Ovim ajetom je dozvoljeno bolesniku da ne posti dane Ramazana sve dok je bolesnom stanju, a zatim da naposti taj isti broj dana kada ozdravi. Ovo je propis onih bolesnika čija je bolest izlječiva. Dok bolesnici čija je bolest hronična na njima je da za svaki dan Ramazana nahrane jednog siromaha a nisu dužni napaštati te dane, po mišljenju većine učenjaka. Dok drugi dio učenjaka smatra da hronični bolesnici ne trebaju niti napostiti propuštene dane niti nahraniti siromaha za svaki propušteni dan.

A pošto ti boluješ od dijabetesa i moraš uzimati tablete i ljekar ti je preporučio da ne postiš, tebi je haram da postiš, kao što kaže šeh Ibn ‘Usejmin, rahimehullah,(Eš-Šerhul-mumti’a (6/353)) i nisi dužan da napostiš te dane s tim da si obavezan da nahraniš za svaki dan Ramazana po jednog siromaha.

Što se tiče hranjenja siromaha, dozvoljeno je da se svaki dan hrani isti siromah, ili da na kraju Ramazana nahrani trideset siromaha odjednom. Nije dozvoljeno davanje novca siromahu u vrijednosti hrane. Takođe, pod hranjenjem siromaha se misli na davanje jednog obroka u toku dana i to u srednjoj količini od koje je dovoljno da se najede. Kao na primjer da mu se kupi srednja porcija ćevapa sa pavlakom ili sokom. A ako se hrana daje u brašnu ili žitaricama dovoljno je za trideset dana dati dvadest kilograma brašna, pšenice i slično. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic!
***************************************************************

5. Krvarenje i post

Pitanje:

Sellam Allejkum,

Molim vas za brzi odgovor (znam da dosta nas pise i da ste zauzeti) ali pitanje je vezano za post i Ramazan. Naime radi se o mojoj sestri, ima problema sa mjesecnim ciklusom (ustvari to nije mjesecni ciklus) to je slabo krvarenje s’vremena na vrijeme kao posledica hemo terapije, znam da ne treba postiti ni klanjati dok je mjesecni ciklus ali ovo je non-stop i doktori kazu da je to normalno, kad kazem non-stop mislim da je skoro svaki dan ali samo po kap ili dvije.

Njena zelja je velika da posti mjesec Ramazan i da klanja,ali se plasi da se istovremeno ne grijesi, a opet s druge strane lijekari to ne nazivaju menzisomConfus moja sestra se sada osjeca dobro (posle bolesti) i nema nikakvih bolova ni zdravstvenih problema pa se pita da li moze nastaviti da posti i klanja (jer nekad se desi da za cijeli dan ne bude krvarenja) pa tako izgubi dan, a solucija da nahrani nekog je nemoguca jer u okolini nema takvih (zivimo u inostranstvo)! Pitanje je da li moze da nastavi da posti i klanja jer doktor je rekao da to moze potrajati jos dugo, pa se problem produzava i posle Ramazana
(nemogucnost da klanja)! Samo bih dodala da prije nego klanja ukoliko se prije toga istusira uspjeva ostati cista za vrijeme namaza.Uz cestitke i zelju da u zdravlju provedete i ispratite Ramazan unaprijed Vam zahvaljujem.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Obavezna je da klanja jer ovo krvarenje se ne smatra hajzom nego istihazom, tj. izlazak krvi iz polnog organa mimo menstrualnog ciklusa. Obavezna je da klanja, posti i sve ono što obavlja osoba koja nije u stanju hajza. S tim da je obavezna da za svaki namaz uzima abdest nakon što nastupi namasko vrijeme tog namaza. Ne treba da se osvrće na ono što joj izađe iz polnog organa sve dok ne izađe namasko vrijeme tog namaza, osim ako abdest izgubi na neki drugi način. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: