Poučne priče i tekstovi

Potvora čestitih vjernika kroz primjer Aiše, r.a.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Aisa, r.a., je pratila Poslanika a.s. u borbi sa plemenom Benu Mustalik. Nakon pobjede od strane muslimana, dok su se svi radovali ratnom plijenu, Majka vjernika se malo udaljila da obavi fiziolosku potrebu, a na povratku do karavane shvati da joj je pukla ogrlica pa se vrati da je potrazi. U medjuvremenu je…

…karavana krenula nazad u Medinu i niko nije primjetio da nje nema. Odlucila je da je najbolje da ostane na istom mjestu kako bi je lakse pronasli kad shvate da je nema. Allahovom voljom nasao ju je Safvan ibn Mut, al dok je jos spavala. Probudio je i sa velikim postovanjem ponudio joj jahalicu te je odveo kuci. Kada su stigli u Medinu bila je vec noc a Poslanik s.a.w.s. i ashabi su bili tek primjetili da je nema. Allahov Miljenik s.a.w.s. se obradovao njenom povratku i bez imalo sumnje u svoju dragu, cestitu suprugu, zahvalio njenom pomocniku.

Medjutim, nakon sto se Ajsa r.a. jako razboljela, pokvarena srca su pocela da sklapaju potvore na njen racun. Njihovi otrovni jezici u sluzbi Iblisa l.a. su bili tako uvjerljivi da su i samog Poslanika s.a.w.s. doveli u dilemu da pocne sumnjat u njenu cestitost. Poceo je izbjegavat i nezainteresovano se ponasat prema njoj, iako je mjesec dana bila jako bolesna. Cestita mu’minka nije ni sanjala sta joj se iza ledja radi i u svojim bolovima se pitala zasto se njen muz tako hladno premanjoj ponasa?!

Potvora je bila toliko jaka da ni njeni rodjeni roditelji nisu mogli garantovat da je cista pa je to jos vise razboljelo i jos vise povecalo njenu patnju… Nakon sto je shvatila da ne moze nicim dokazat svoju nevinost, odlucila je da se pouzda u Allaha s.w.t a onaj ko se u Njega uzda, sigurno je uvijek na dobitku. Allah s.w.t je obavjestio Poslanika a.s. o njenoj cistoci i potvori u kojoj su ucestovali vjernici: “Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru!“ Allah Uzvišeni pita te vjernike: „Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: „Ovo je očita potvora!

Jezik je organ koga svako jutro cijelo tijelo moli za pokornost Allahu s.w.t jer ako se on ne pokori, cijelo tijelo ce ispastat i gorit u vatri. Uprkos tome, najvise stanovnika Dzehennema ce biti upravo zbog posljedica onoga sto iz njegovih usta izadje ili zbog nekontrolisanih strasti.

Zbog toga je Poslanik s.a.w.s. dao garanciju ulaska u dzennet svakom onom ko moze garantovat cistocu svog spolnog organa i jezika. Sejtan l.a. je obecao da ce na grijeh navoditi svakog osim iskrenih vjernika ali njihov ugled ce pokusat umanjit kroz razlicite spletke putem gibeta (ogovaranja) ili potvaranja. Za takve spletke prokletnik l.a. koristi svakog onog koji ne vodi racuna o svom jeziku i koji ne razmislja o posljedicama izgovorenih rijeci, bez obzira da li se radi o potvaranju ili ogovaranju.

Za njih je Allah s.w.t pripremio kaznu jos na dunjaluku i nesnosnu patnju na ahiretu:

One koji vole da se o vjernicima sire bestidne glasnine ceka teska kazna i na ovom i na onom svijetu, Allah sve zna a vi ne znate.“ Svjedoci smo velikih potvora i podmetanja na racun vjernika i vjernica a sto je dokaz slabljenja imana i prakticne primjene Kur ana i Suneta. Nerijetko ce se desit da najvece potvore dolaze od jezika onih koji sebe vjernicima nazivaju. Oni nisu ni svjesni opasnosti grijeha kome su se predali. Nisu ni svjesni da je i svaka sumnja veliki grijeh jer „sumnja je najlazniji govor“ a od nje nastaje potvora.

Koliko je tezak taj grijeh, dovoljno je primjetiti da ga Poslanik s.a.w.s. poredi sa sirkom, sihirom, ubijanjem neduzne osobe… Najbolje to opisuje hadis koji prenosi Ebu Hurejre r.a. a kojim kaze da je Poslanik s.a.w.s rekao: “Klonite se sedam teških grijeha!“ Ashabi su upitali: „A koji su to, Allahov Poslaniče?“ On je odgovorio: „Pripisivanje Allahu druga, sihir, ubijanje nedužne osobe, uzimanje kamate, bespravno trošenje imetka siročadi, bježanje s bojnog polja i potvaranje za blud čestitih i bezazlenih vjernica!

Kako je to ruzno i odvratno! Zar da zbog nepromisljenih rijeci dovedemo sebe u poziciju nevjernika, ubice, sihirbaza, dezertera…?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta