Zanimljivosti i nauka

Pozitivno dejstvo čokolade na zdravlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Naucnici smatraju da ljubitelji cokolade ne treba da budu zabrinuti, jer cokolada, kada se konzumira u umjerenim kolicinama, pozitivno djeluje na zdravlje. Crna, bijela, u kockicama, okrugla, s pralinama, punjena vocem cokolada može biti, kako istice dijeteticar Sandra Charriere, odlicno sredstvo protiv stresa, jer je bogata magnezijumom.

Najzdravija je crna cokolada, koja sadrži 70-80 posto kakaa i veoma malu kolicinu masnoce, pa se cesto propisuje i u dijetama jer, kako objašnjava Charrierova, što cokolada ima više kakaa, u njoj je manje šecera.

Cokolada, inace, ima još hiljadu pozitivnih svojstava: lahko je svarljiva, puna je vitamina i glukoze neophodne mozgu, mnogi tvrde da je i dobar afrodizijak, daje energiju organizmu i sprjecava pojavu premora, a u posljednje vrijeme pocela je da se koristi i kao sredstvo za masažu u kozmetickim salonima zato što je primijeceno njeno blagotvorno dejstvo na kožu. Danas i dijabeticari mogu da uživaju u primamljivom ukusu cokolade, jer su pocele da se proizvode i cokolade bez šecera.

Casopis SAFF
___________________________________________________

Tamna čokolada potiče rad bubrega i mozga

Tamna čokolada se smatra najzdravijom jer sadrži minimalno 50% kakao dijelova. Kakao je sastojak koji sadrži teobroim koji stimulira rad bubrega i kofein koji stimulira rad mozga.

Čokolada pomaže oslobađanje serotonina u mozgu, koji još nazivamo i hormonom sreće. Serotonin utječe na raspoloženje, donosi osjećaj opuštenosti i optimizma. Osim dobrog raspoloženja čokolada se može koristiti i u terapeutske svrhe. Ona je izvor minerala: fosfora, magnezija, željeza i kalija. Magnezij smiruje živce, dok željezo pomaže kod blage anemije. Postoje tri vrste čokolade: mliječna, bijela i crna (tamna). Tamna čokolada se smatra najkvalitetnijom i najzdravijom jer sadrži najveći udio kakao zrna, minimalno 50% kakao dijelova. Kakao je sastojak koji ima veliku energetsku vrijednost, a sadrži teobroim koji stimulira rad bubrega i kofein koji stimulira rad mozga.

Ljudi koji konzumiraju tamnu čokoladu, imaju puno bolju elastičnost krvnih žila. Ne može se reći da je tamna čokolada univerzalni lijek za bolesti srca i krvnih žila, ali kvalitetna, tamna čokolada bez konzervansa, aditiva i emulgatora svakako pozitivno utječe na zdravlje.

U Irskoj i Italiji su rađena istraživanja koja pokazuju i jako antioksidativno djelovanje tamne čokolade, jer pospješuje čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti. Istraživanja ukazuju da svakodnevni unos tamne čokolade u organizam, povećava antioksidante u krvi za 20%.

Nutricionisti navode da tamna čokolada pomaže i u borbi protiv gripe i preporučuju svakodnevno uzimanje nekoliko kockica dnevno. Naravno, kao i u svemu, tako i u konzumiranju tamne čokolade treba biti umjeren, kako ne biste bili žrtva pretilosti.

mojezdravlje.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: