Brak i islamska porodica

Prava ljubav i predbračni život / Savjeti sestri muslimanki

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

♥ Nemoj biti jedna od IZGUBLJENIH STVARI bilo kojem muškarcu, i nemoj biti još jedna koju će on dodati u svoju “arhivu”
♥ Ne pokušavaj zadobiti ljubav nekog momka, gubeći Allahovo zadovoljstvo.

Prava ljubav nastupa poslije braka, a ne prije braka. Prije braka se ona ne može dokazati niti iskazati. To što neki zovu zaljubljenošcu je, ustvari, samo fizicka privlacnost koja kod covjeka izaziva bujicu strasti. One rezultiraju predbracnim nemoralnim odnosima, što dovodi do nesrece djevojke, a u nekim sredinama i do nesrece mladica…

Brakom se, kako kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuva pogled i spolni organ. U braku je osoba zašticena. Ona je i duševno i tjelesno smirena. U griješnim vezama se to ne može postici. Zato se u hadisu kaže: “Kad vam dode prositi kcerku onaj s cijom ste vjerom i moralom zadovoljni, udajte je“. Znaci, vjera i moral su ono što se gleda kod mladoženje.

Nigdje u Kur’anu niti u hadisu se ne spominje predbracni život vjernika. Nije naveden jer njega u osnovi i nema. Ne mogu mladi živjeti prije braka kao i u braku. Mora postojati razlika. Jer, zašto se ljudi žene? Da je legalan takav nacin života, oni se ne bi trebali ni ženiti. Ljubav u braku predstavlja smiraj duše, seksualno zadovoljstvo i osjecaj sigurnosti. Za mnoge je brak kabur za ljubav. To su osobe koje su živjele u predbracnim oligarhijama i mislili da je gola strast idealna ljubav. Takve izjave dolaze sa Zapada, a slijede ih oni koji se tamo odgajaju. Serije i filmovi donose samo snove, ali ne i stvarnu ljubav. Pjesnici i umjetnici su uvijek maštali o idealnoj ljubavi, a oni su bili najnesretnije osobe. A ako su i bili oženjeni, onda su to bili veoma nesretni brakovi.

Trajanje ljubavi

Ljubav se kod mnogih mijenja nagore u kasnijim godinama, što je, svakako, suprotno zakonima ljubavi. Neki, opet, misle da ljubav biva samo u mladosti. Medutim, istina je da ljubav nema i ne smije imati starosnu dob. Ona traje citav dunjalucki život i nastavlja se i nakon smrti, u džennetu. Uzvišeni Allah kaže: “Edenski vrtovi u koje ce uci oni i roditelji njihovi i žene njihove…” (Er-Ra’d, 23.). Iskrena ljubav traje i vremenom je sve jaca i jaca. Ljubav je kao biljka koju treba zalijevati da bi nesmetano rasla. Oko nje treba cistiti korov da bi se nesmetano razvijala.
______________________________________________________________

Savjeti sestri muslimanki

♥ Budi kao ZATVORENA KNJIGA, ne dopusti da te bilo koji muškarac čita osim onog kom je to Allah već za tebe odredio, tj. tvom mužu.

♥ Nemoj biti jedna od IZGUBLJENIH STVARI bilo kojem muškarcu, i nemoj biti još jedna koju će on dodati u svoju “arhivu”

♥ Nemoj pretvoriti svoje srce u “laboratorij” emocionalnih iskustava, koji završava svaki put sa suzama i žaljenjem i ljutnjom prema Allahu.

♥ Ne pokušavaj zadobiti ljubav nekog momka, gubeći Allahovo zadovoljstvo.
______________________________________________

“Ljubav je međusobno sjedinjavanje duša zbog istih osobina koje posjeduju ili zbog naklonosti koju osjećaju jedna prema drugoj.Kada se voda pomiješa i sjedini s drugom vodom, nemoguće ju je kasnije razdvojiti. Zbog toga ljubav može dostići takav stepen, da onaj koji voli osjeća bol koju osjeća i osoba koju voli, razboli se kada se i ona razboli, iako ne zna da se osoba koju voli razboljela!”
_______________________________________________

Dova neoženjenih i neudatih

Ya Rabbi, nema božanstva osim Tebe, jedinog. Tebi se sve obraća, nisi rodio niti si rođen, i Tebi niko nije ravan. Molim Te ispuni ovu moju potrebu, prekini moju samoću, otkloni moju nevolju i brigu, podari mi čestitog bračnog druga, da Te mnogo veličamo i slavimo, da Ti tesbih činimo, da Te stalno spominjemo. Ti nas najbolje znaš. O Ti, što se nevoljniku odazivaš kad Te zamoli, oslobodi me ovog opterećenja i brige.

Allahu moj, kome drugom da se obratim ako ne Tebi, u koga da tražim utočište ako ne kod Tebe, podari mi čestitog bračnog druga i učini među nama ljubav, samilost i stabilnost. Ti si svemu kadar. O Ti koji nečemu kažeš samo budi i ono bude kako Ti hoćeš. Gospodaru naš, podari nam dobro na ovome svijetu, i dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske vatre. I neka je salavat i selam na našeg miljenika Muhammeda,sallallahu alejhi we sellem. Allahumme amin.
______________________________________________

Mladiću! Djevojko!

Zar ne biste željeli da vas Allah stavi u Svoj hlad na dan kada neće biti hlada osim Njegovoga? Zar ne biste željeli da uzmete svoju knjigu na Sudnjem danu u desnu ruku i kažete: «Evo vam, čitajte moju knjigu, ja sam čvrsto vjerovao da ću račun svoj polagati!»

Zar ne biste voljeli susret s plemenitim vjerovjesnicima u džennetskim prostranstvima? Zar ne biste voljeli gledati u lice Gospodara svoga: «Toga dana će neka lica blistava biti, u Gospodara svoga će gledati.» Ko od vas ne voli blagodati koje nikada neće prestati?

Pa, ako zaista želite sve te blagodati i ljepote, onda nam ne preostaje ništa drugo do iskreno vraćanje svome Stvoritelju preko iskrenog pokajanja i da svoj život uredimo onako kako su to činile ispravne generacije, obračunajmo svoje duše prije nego li budu obračunate od strane Allaha.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: