Rekaik

Pravedni milijarder

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah je uvijek na strani onih koji su iskreni i pravedni. Divan li je insan kojeg krase te osobine, bez obzira ko on bio. Često možemo kod vjernika praktičara, znači koji obavljaju pet vakata, koji poste i rade druga Allahu draga djela, da nađemo osobine nepravde i lažne iskrenosti. Ima istine kad se kaže:“Ne znam vala, stalno je u džamiji a gleda kako će nekoga da prevari.“ U srcu pravog vjernika, osobine prevare, neiskrenosti, pohlepe, zavidnosti i licemjestva, ne bi se smjele naći, jer su to bolesti srca koja vjernikova vanjska djela (namaz, post i dr.) pretvara samo u formu, gibanje, gladovanje. Želim da podijelim sa vama slučaj saudijskog milijardera…

Sulejmana ibn Abdulaziza er-Radžihija, koji je pored ogromnog bogastva bio izuzetno učen čovjek, bogobojazan i veoma skroman. Njegov slučaj govori i pravednosti i iskrenosti, ne samo prema Allahu, nego i prema ljudima, a kad je čovjek iskren i pravedan u svojim namjerama i poslovima, onda Allah daje rezultate.

Naime, pored mnogih projekata, Sulejman er-Radžihi, odlučio je da zasadi velike plantaže raznog voća i povrća. Dok je vršio konsultacije sa inženjerima i stručnjacima iz tih oblasti, podvukao im je, da hoće čisto voće i povrće, bez ikakvih hemija i kemikalija. Znači, čistu zdravu organsku hranu. Iako su ga uvjeravali, da je danas teško održati plod bez prskanja raznim kemikalijama, šejh er-Radžihi je bio uporan u svom stavu, rekavši da ne želi ljudima i njihovim porodicama prodavati haman živi otrov, nezrelo voće i povrće. Ono što ostane čitavo i zdravo, to će se i isporučivati. Pošto su vidjeli da je čvrst u svom stavu, inženjeri se slože te sa ostalim radnicima, započnu proces zasađivanja.

Nakon nekoliko sedmica, inženjeri koji su nagledali rast i razvijanje posađenih sadnica i ostalog, primijetili su kao što su i očekivali, invaziju štetnih organizama koji su jeli lišće izraslog povrća. Odmah su javili šejhu er-Radžihiju da mu kažu šta se dešava i ako povrće ne naprskaju određenim kemikalijama, da će sve biti uništeno.

Njegov odgovor je bio jasan. Na telefon im je rekao:“SLUŠAJTE, NIŠTA VI NEĆETE PRSKATATI, JA SAM OBEČAO NARODU DA ĆU PROIZVODITI I PRODAVATI NJIHOVIM PORODICAMA ZDRAVU ORGANSKU HRANU I SVOGA OBEĆANJA ĆU SE DRŽATI. AKO URADIM SUPROTNO, TO ĆE BITI VARANJE NARODA A VARANJE JE GRIJEH!“

Ništa, inženjeri su ga poslušali i pustili onako kako su našli. Iduće sedmice kad su obilazili povrtnjake i voćnjake, vidjeli su nešto što nisu povjerovali odmah. Naime, pojavili su se novi organizmi koji su pojeli sve one prve te napustili listove sa povrća, tako da je povrće i ostalo posađeno ostalo netaknuto i zdravo. SubahanAllah!

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: “Kod Allaha na Sudnjem danu će biti najgori čovjek licemjer, koji je jednima govorio jedno a drugima drugo.” (Buharija, Muslim i Ebu Davud)

I hadis koji možda najbolje oslikava ovaj svijetli primjer je hadis Abdullaha ibn Mes’uda da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: ”Budite iskreni, jer iskrenost vodi dobru, a dobro uistinu vodi u Džennet. Sve dok je čovjek iskren i teži iskrenosti, biće upisan kod Allaha kao iskren. Čuvajte se laži, jer laž vodi u griješenje, a grijeh uistinu odvodi u Džehennem. Sve dok čovjek laže i teži laži, biće upisan kod Allaha kao lažov.” (Buharija, Muslim, Ebud Davud i Tirmizija)

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta