Izreke i citati

Preuzeto od nekoliko NUM-ovih prijatelja sa FB-a

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Onaj koji preseli, neće se vratiti. Onaj koji ti štetu nanese, neko će mu jednoga dana štetu nanijeti. Onaj koji te rasplače, naići će na onoga koji će ga rasplakati. Zemlja je okrugla i pljuska koju ti dadne danas, vratit će mu se istom mjerom sutra. Ne činite zulum, pa da vam isti učinjen bude.” Aid el-Karni
______________________________________

Sav ushićen otac djevojčice koja je progledala nakon teške operacije, kroz suze radosnice grlio je doktora čija je operacija uspjela. Pitao ga šta mu treba, dat će mu sve što poželi, jer je on spasio njegovu djevojčicu. Doktor mu reče: “Idi prijatelju, zajedno sa svojom kćerkom do džamije i tako sa suzama radosnicama i još većim ushićenjem zahvali Onome koji joj je dao ponovo vid. Bez Njegove pomoći, ja bih bio nemoćan. On je taj koji je Milostiv, On je taj koji kad samo kaže: “BUDI!” – ono biva. On ne traži ništa od tebe, samo da mu robuješ i budeš zahvalan.” Spusti čelo zemlji i zahvali Mu za nebrojne blagodati!

* * *

“Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.” (Sheikh Ismail ibn Musa Menk)

* * *

Problemi kod nas: Kako izgledam? Šta ću da obučem? Šta ću da jedem danas? Problemi u svijetu: Da li ću preživjeti danas? Čovječe, jesi li svjestan koliko si sretan i koliko te Allah uzdigao nad ostalim ljudima? Pa zahvali Mu i budi zadovoljan onim što imaš!

***

Najveće bogatstvo je imati dijete koje čini sedždu Allahu. Dijete, koje si ti podučio da to radi. Dijete, koje će sutra stajati uz tebe i biti za tebe na Sudnjem danu. Trudimo se da djecu odgajamo na pravi način, jer Allah djecu ne daje insanima bez razloga. I dijete ti je iskušenje, pa se trudi da ga usmjeriš i da mu omiliš Istinu, da bi ti ono sutra pomoglo na Danu suđenja!

Sestra M. M.
_____________________________________

Hasan El-Basri kaže: “Zar ima veće radosti za oči kada čovjek vidi svoju ženu i svoje dijete kako se pokoravaju Allahu, dželleša’nuhu?” /

Sestra E. Z.
_____________________________________

“Kada Allah zeli dobro nekom robu, podari mu u srcu ono cime ce vidjeti sustinu dunjaluka i Ahireta.” (Ibnul Kajjim)

***

Rekoše Rabi’i ibn Hejsemu: “Zašto ti nikada ne kritikuješ druge muslimane?”, a on reče: “Nisam sa sobom zadovoljan pa kako da trošim vrijeme na kritikovanje drugih!”

Sestra J. H.
________________________________________

Neko je lijepo kazao: “Brate, pazi da ti ne bude, od svih koji te gledaju, najmanje bitno to što te Allah gleda. Slavljen neka je Allah, zar nije On taj koji te stvorio!? Zar da grijeh činiš samo kada ostaneš nasamo sa svojim Gospodarom!? Zar Ga se ne stidiš ni onoliko koliko se stidiš Njegovih stvorenja!? Kako je zalutao onaj ko pred ljudima pokazuje kako je dobar, a ružno čini pred Onim ko mu je bliži od njegove žile kucavice!”

***

Jedna osoba je vrijeđala i psovala dobrog čovjeka, tada se dobri čovjek okrenuo i rekao:”To su tvoji listovi, popuni ih kako želiš.” Tj. knjigu svojih djela za koja ćeš odgovarati.

Sanel Ramic, prof.
_________________________________________

Budi uvijek nasmijan! Slavljen neka je Onaj, koji je u našoj vjeri osmijeh učinio ibadetom i za njega obećao nagradu.

* **

Abdullah ibn Mesud, r.a., obratio se ljudima, pa kazao: “Doista vam dani i noći prolaze, života vam manje ostaje, vaša se djela zapisuju, a smrt će doći iznenada! Ko posije dobročinstvo uskoro će ubrati sreću, a ko posije zlo uskoro će kajanje i očaj žnjeti. Svaki će sijač ubrati ono što je posijao. Sporom ne može umaći njegov udio, niti marljivi i brižljivi može ugrabiti više od onoga što mu je propisano!” ( Et-Taberani u djelu El-Mu’džemul-kebir, 8553)

Saudin Cokoja, prof.
___________________________________________

Ukoliko bi se desilo da četiri osobe vide čin bluda, od njih se traži da pokriju tu sramotu, jer je osnova da musliman sakriva sramote muslimana!Ako je ovo u slučaju trenutnog griješenja, šta je onda sa onima koji istražuju tuđe mahane, ili pak javno govore o grijesima ljudi za koje su se možda pokajali?

***

Kaze Sufjan es- Sevri:” Da sretnes Allaha sa sedamdeset grijeha koji su izmedju tebe i Njega,bolje ti je nego da ga sretnes sa samo jednim koji je izmedju tebe i Njegovih robova”

***

Kaze sejh bin Baz: “Najljepse sa cim se neko moze posavjetovat kako bi izlijecio svoje srce i omeksao ga, jeste da vodi racuna o Kur’anu i razmisljanju o kur’anskim poukama, te da ga sto vise uci, kao i da sto vise Allaha spominje”

***

Kada nastupi noc, srca nemarih pozele da spavaju, a srca onih koji zude sa svojim Gospodarom pozele nocni namaz! Onaj ko nema redovno namaz u noci, uskracen je velikog dobra!

Dzevad Golos, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta