Humanitarni kutak

Ramazanska dirljiva priča

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nekako početkom ramazana jedna žena obratila se našem saradniku i zamolila ga da pomogne njoj i njenoj porodici jer ništa osim kruha nisu imali za sehur i iftar. Saradnik je otišao u posjetu ovoj porodici i pomogao ih novčano iz Humanitarnog fonda NUM stranice. Prije nekoliko dana ponovo smo otišli u posjetu ovoj porodici, sada sa nešto namirnica i sa željom da se pobliže upoznamo sa njihovom situacijom, a ono što smo čuli zaista nas je dirnulo u srce…

U ovoj porodici živi ova žena, zatim njena kćerka od pet godina i svekrva koja boluje od kancera. Mala kćerkica imala je dvije godine kada je naš saradnik saznao za ovu porodicu i tada ova mala djevojčica zbog neuhranjenosti nikako nije mogla na noge, niti je bila u stanju da hoda. Od tada je ovaj brat, Allah mu dao svako dobro, preuzeo odgovornost za ovu porodicu i redovno ih snabdijeva namirnicama, a pošto djevojčica jako voli mlijeko, uplaćuje se da im svaki dan kući dolazi 1,5 l mljeka i ova djevojčica je sada kao i svaka druga djevojčica njenog uzrasta.

Ova se žena brine o svojoj porodici onoliko koliko je u mogućnosti, ali prije izvjesnog vremena hitno je morala u bolnicu i tu je ostala mjesec dana, a da u kući nije ostalo skoro ništa od hrane. Uzvišeni Allah dao je da naš saradnik ode nenajavljeno u posjetu, ne znajući da je ova samohrana majka u bolnici, te je zatekao njenu svekrvu i kćerkicu u velikoj nestašici. “On nas je snabdio tako da smo imali hrane čitav taj mjesec”, kroz suze nam govori svekrva.

Ono što je specifično za ovu porodicu jeste to da nam se ne obraćaju često, već onu pomoć koju dobiju pokušavaju rastegnuti koliko to god može, pa se zna desiti da ostanu bez osnovnih životnih potrepština, ali zbog stida nam se ne jave na vrijeme pa se desi ovakva situacija koju su imali početkom mjeseca ramazana da su u kući imali samo 1 kg brašna od kojeg je ova samohrana majka za sehur i iftar pravila kruh i kada je i to počelo nestajati, tada se obratila našem saradniku.

Pošto svekrva boluje od kancera, prisiljena je ići na hemoterapije u bolnicu kako bi na taj način pokušali barem spriječiti da se bolest dalje širi i napreduje, a koji je trenutno veličine kao fudbalska lopta. Tretman koji dobija u bolnici je besplatan, ali je problem njen dolazak i odlazak u bolnicu, koja je mnogo udaljena od mjesta njihovog stanovanja, tako da moraju plaćati taksi, jer svekrva zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da koristi javni prijevoz. Sljedeći tretman treba da obavi u mjesecu avgustu, ali je to upitno zbog nedostatka novca…

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta